NiCd és a Li-ion akkuk

2015-07-02 09:22:50 | Módosítva: 2015-07-02 09:26:35

Gyakran merül fel a kérdés az akkus meghajtású szerszámgépeknél, hogy milyen típusú akku a felhasználói célnak legmegfelelőbb energiaforrás. Ezt többnyire a gép használatának gyakorisága és időtartama alapján célszerű eldönteni. Az is lényeges kérdés, hogy az adott géphez tartozékként adott akkutöltő garantálja-e az akku tartós használhatóságát. Ezért előzetesen érdemes számba venni az egyes akkumulátorfajták előnyeit és hátrányait.


Előnyök és hátrányok

Az tény, hogy még mindig a NiCd akkumulátoros szerszámgépek a legelterjedtebbek. Ez az akkutípus tölthető a legtöbbször és a legnagyobb csúcsteljesítményt is ezek adják le. Kellő figyelemmel és odafigyeléssel viszonylag könnyen, gyorsan tölthetők, és egyszerű felépítésű maga az akkumulátor és a töltője is. Az előnyök mellett azonban számolni kell az ilyen akkuk számos hátrányával is. Egyrészt nagyobb súlyuk és méretük mellett kisebb az energiasűrűségük a korszerűbb nikkelmetál hidrid (NiMH), illetve a Lithium-ion (Li-ion) akkumulátoroknál. Használat közben, ahogy merül a cellafeszültségük, úgy csökken a teljesítményük is.

A NiCad akkuk legnagyobb hátránya azonban, hogy hajlamosak a memória effektusra. Ez azt jelenti, hogy gyakoribb részleges utántöltést (általában 3-5 óra szükséges a teljesen lemerült akku feltöltéséhez), vagy a minimális-közepes töltöttségre történő rátöltést megjegyzi az akkumulátor, és azt a ciklust veszi 100%-nak a következő töltésnél. Ráadásul addig is engedi lemeríteni az akkut a következő használatkor. Ha teljesen feltöltött akkumulátorral lett eltéve a gép, ám több hónapig nem volt használva, az akkuja teljesen lemerült állapotba kerül, és meg sem mozdítja a gépet. Ilyenkor töltőre kell csatlakoztatni és legalább 3-5 óráig kell tölteni. Ha csak rövidebb, 1-2 óráig töltik, lehet a géppel dolgozni, de az már a továbbiakban csak kb. 60%-os töltöttségű lesz. Teljesen le lehet majd meríteni, ám később már a szokásos 3-5 órás töltési idő alatt is csak 60%-ra töltődik fel az akku, mert az előző töltési szintet vette teljes feltöltöttségűnek. Így később már hiába lesz teljes ideg a töltőn, nem tölthető fel teljesen, hamar lemerül és idő előtt cserére szorul.

Az előző és az utóbbi gyakorlat is helytelen, ami jelentősen csökkenti a NiCd akkumulátorok használhatósági idejét. Ezt úgy lehet elkerülni, hogy a megvásárlást követően teljesen le kell meríteni az ilyen akkukat, majd az első 3-4 alkalommal, megszakítás nélküli 12-13 órás töltés szükséges, és minden újabb töltés előtt teljesen le kell meríteni azaz ki kell sütni akkumulátorokat, amit majd a szokásos 3-5 órás töltés követhet. Az akku töltésekor azonban mindig a gyártó használati utasítása legyen a mérvadó, mivel a töltők eltérő tulajdonságúak, és vélhetően az adott akkumulátorhoz ideális töltést biztosítják, ami akár 4 év használhatóságot is biztosít a NiCd akkuknak.A korszerűbb és környezetkímélőbb NiMH akkumulátoroknak előnye, hogy kb. 30%-kal nagyobb a kapacitásuk az előzőknél, és maximális teljesítményüket megtartják a teljes lemerítésükig. Elég 3 havonta elvégezni a kisütés-töltés műveletét, ha nem lesz közben használva a gép. A töltés több időt igényel, és a töltők is némileg bonyolultabbak. Súlyuk kisebb az azonos kapacitású és feszültségű NiCd akkumulátoroknál, ez különösen a mindennapos és huzamosabb használat esetén előnyös. Ezzel szemben a NiMH akkuk élettartama rövidebb a NiCd akkumulátorokénál.

A lithium-ion (Li-ion) akkumulátor jelentős előnye, hogy a kapacitása az eddigi akkufajtákkal azonos méret mellett azoknak a kétszerese. A kevesebb cella miatt kisebb a cellák egyenetlen elöregedése. Bármikor tölthető, nincs szükség kisütési fázisra, és a Li-ion akkunak nincs memória effektusuk sem. Sőt, nem is szabad teljesen lemeríteni őket. Hátrányuk viszont, hogy gondosabb és hosszabb töltést igényelnek. Ezt egyébként a korszerű töltők teljesítik is.

Az akkumulátoros szerszámgépek kiválasztásakor azonban nemcsak a fentiek alapján, csak az akkufajták előtérbe helyezésével ajánlatos dönteni. Először is a gép használatát illetően azt kell meghatározni, hogy otthoni/házkörüli/kiegészítő szerszámgépként lesz használva, vagy intenzív, profi, ipari felhasználásra kell a gép. A kiegészítő munkákra használt gépeknél inkább a lithium akkusok az ideálisabbak, míg intenzív használatra az akkuk kezelésének és kapacitásának függvényében lehet bármelyiket választani.


Nem lényegtelen a gép nyomatéka, illetve az akkujának a névleges feszültségértéke és kapacitása sem. Az akkus gépekhez különféle, 4,8, 7,2, 10,8, 12, 14, 18, sőt 24-36V-os feszültség értékű akkuk kaphatók. Az adott akkumulátorok kapacitás értéke pedig minél magasabb, annál hosszabb ideig lehet a géppel dolgozni. Egy 4 Ah-ás akkus fúrócsavarozó teljesen feltöltött akkumulátorral pl. 100 db csavar behajtására képes, amíg egy 2 Ah-ás akkuval csak fele annyira. Azt azonban számításba kell venni, hogy minél nagyobb az akku kapacitása, annál nehezebb lesz a gép súlya is, ami intenzív használat közben fárasztó lehet.

Szintén fontos, hogy milyen akkumulátortöltő való a gép mellé. Ezt a használati útmutató alapján viszonylag könnyű „lenyomozni”. A megfelelő töltő ugyanis jelentősen meghatározza az akku szakszerű és műszakilag megfelelő kezelését és élettartamát. A komolyabb gépekhez már külön kell az akkut és a hozzá való töltőt is megvásárolni. Iparos használathoz célszerű két akkut is venni, hogy amíg az egyik a gépet működteti, a másikat tölteni lehessen. A szerszámkereskedésekben ezért kétakkus készletek is beszerezhetők.


E szempontok alapján a barkácsolóknak többnyire a Li-ion akkus gépek az ideálisabbak. Igaz, hogy a NiCd akkus gépeknél drágábbak, viszont több évvel hosszabb az élettartamuk, és megfelelő töltő esetén az akkuk töltésére sem kell különösebben odafigyelni, így nem megy idő előtt tönkre az akku, és hosszabb távon megtérül a drágább gép beszerzési költsége.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mist avatarja

Mist         Akkuk önkisülése

Ha valaki nem egy szaki, aki napközben dolgozik a géppel, este fölteszi a töltőre, s reggel újra van egy használható gépe, hanem egy barkácsoló, akkor a Ni-Cd és a NiMH akkus gépek nem jók! Azért, mert az akkuk magas önkisülése miatt pont akkor lesz 3 hét múlva használhatatlan, amikor sürgősen kellene 10 csavart becsavarni.
Nos ezek ellen csak a vezetékes fúró-csavarozó (Skil), vagy a Li-Ion akkus gép a jó megoldás. A vezetékesnél mindig van "áram", ja és vezeték.
A Litium ionos aksis gép hónapokig tárolja a töltést, önkisülés nagyon csekély. Hátrány itt is van: az ára. ki kell lesni egy akciót, és már akár 10 EFt-ért is kapható jó gép.

A vezeték nélküli már legyőzheti a vezetékest

Nehéz munkák előtt már nem kell azonnal a vezetékes szerszámok után nyúlnunk. A Bosch vezeték nélküli BITURBO gépei nemcsak helyettesítik, de továbbfejlesztett funkcióiknak és könnyű...


Wireless töltés

Sokasodó mobil eszközeink egyetlen hátránya, hogy rendszeres feltöltésre szorulnak. Ilyenkor a készülék mobilitása megszűnik – akár a hagyományos módon, vezetékkel kapcsoljuk a töltő adapterre,...