Akkumulátorok

Az akkumulátorok a mozgási szabadság eszközei. Takarékosak, de egyre nagyobb teljesítmény elérésére is képesek. Az akkumulátorok alkalmazása életünk részévé vált, hétköznapjaink nem telhetnek el akkumulátoros készülékek használta nélkül. Kéziszerszámok, kisgépek, játékok gyártmányskálája a felhasználás, alkalmazás területét meghatározva is felsorolhatatlan, nem is beszélve a márkák sokaságáról.

Akár profi, akár barkács szintű munkáról van szó, úgyszólván az ipari tevékenység minden munkafázisára beszerezhető alkalmas akkumulátoros készülék vagy szerszám. A kerti munkák jelentős része a fűnyírástól a sövényvágásig, az ágfűrészeléstől a kerti világításig szintén megoldható akkumulátoros berendezésekkel. Másik nagy területe az akkumulátorok alkalmazásának a hordozható számítástechnikai eszközök, rádiótelefonok, adóvevők, vezeték nélküli telefonok, videokamerák, a hálózattól független biztonsági rendszerek, riasztó távkapcsolók.
Az akkumulátoros készülékek kínálata egyre nagyobb, és egyre gyakrabban kerülnek a kezünkbe, azonban, mint minden technikai eszköz esetén, az akkumulátoros berendezések használata sem problémamentes. Megvásároljuk a készüléket az akkumulátorral és töltővel, örülünk a mozgás szabadságának, hogy nem kell konnektort keresnünk, vagy húzni magunk után a villanyvezetéket. A használat velejárója azonban az elhasználódás is. Gondos, szakszerű kezelés ellenére is csökken az akkumulátor teljesítménye, míg végül használhatatlanná válik.
akku_06.jpg (18410 bytes)Ekkor jelentkeznek a gondok. Beszerezhető-e ugyanolyan a típusú akkumulátor? Milyen költséget jelent, és hol kapható? Általában egy akkumulátorcsere meglehetősen drága, különösen, ha márkás készülékhez eredeti gyári akkumulátort szeretnénk vásárolni. Ha az akkumulátor tönkremegy, rendszerint kidobják, és ha nem pótolható, a készülék is, a töltő is lommá válik, a szemétre, vagy valamelyik lomos sarokba kerül.
Több szempontból is helytelen az ilyen magatartás. Egyrészt az akkumulátor szakszerűen felújítható új cellákkal. A régi akkumulátorházba új, az eredetinél nagyobb teljesítményű, modern technológiával készült akkucsomagot lehet elhelyezni. Másrészt az akkumulátor felújítása - még nagyobb teljesítmény biztosítása mellett is - olcsóbb, mint egy új akkumulátor. A szakszerűen, szakszervizben végzett akkucsere környezetvédelmi szempontból is előnyös. Az elhasznált akkumulátor a környezetet erősen szennyező vegyi anyagokat tartalmaz. A szakszerviznek viszont kötelezettsége a hulladékok szakszerű kezelése.
Ahhoz, hogy az akkumulátorunk valóban teljesítse a gyártó által ígért 500 töltési ciklust, ismernünk kell a csere legfontosabb műszaki adatait és a kezelés leglényegesebb szempontjait. Általános használat szempontjából a nikkel-kadmium (NiCd) és a nikkel-metálhidrid (NiMh) akkumulátorokkal igényeinknek megfelelően megoldható a felújítás.
A különbség a két típus között úgy érzékelhető, hogy egységnyi térfogat esetében a NiMh jelenleg 40-50%-kal több energiát képes tárolni, így egy töltéssel hosszabb ideig használható, mint a NiCd. Ezen kívül nagyobb kisütő áramú és rövidebb töltési igényű.
A mobiltelefonoknál is - az adott hely lehetőségeit figyelembe véve - 280 mA NiCd vagy 320 mA NiMh cellák kerülhetnek beépítésre. Videokamerák, notebook-ok esetén 1300 mA-es vagy akár 3600 mA-es cellák beépítése lehetséges. A cellákból összeállított akkupakk szinte bármely alakzatban, feszültséggel, kapacitással, magas hőmérséklet- vagy töltőáram-tűréssel készülhet.
akku_03.jpg (24851 bytes) 

Az akkumulátorok legfontosabb kezelési szempontjai

Akkumulátoros készülékek vásárlásnál (ha nem eldobható készülék az igényünk), gondosan válasszuk meg a márkát, és lehetőleg rendszerben gondolkodjunk. Ugyanazon töltővel és akkupakkal több készülék üzemeltetése is megoldható (pl. a BD VersaPak). A folyamatos használat érdekében két akku vásárlása célszerű. Az ismeretlen eredetű, utángyártott akkunál biztonságosabb, megbízhatóbb a szakszerű felújítás, bár találkoztunk már nagyon jó minőségű utángyártott akkuval is.
Házilag összeépíteni az akkupakkot kockázatos, a forrasztásos túlmelegedés sok bosszúságot, sőt jóvátehetetlen kárt okozhat. A rendszeresen használt gépeknél felújításkor a magasabb ár esetén is takarékosabb a NiCd helyett a NiMh alkalmazása.
Az akkucsomagokat csak teljesen feltöltött állapotban lehet hosszabb ideig tárolni. A cellák önkisülése csökkenti a ciklusok számát.
akku_07.jpg (15848 bytes)Új készüléknél ajánlatos a mellékelt akkupakkot teljesen feltölteni, beüzemelni. Ezt háromszori feltöltési és lemerítési kezeléssel érhetjük el.
A vásárlásnál minősíti a márkát a használati útmutató. Általában nem fordítanak kellő figyelmet az akkumulátorok töltési technikájára. Igen fontos a töltőkészülék minősége, melynek automatikusan kell biztosítani a töltési, kisütési valamint a kapacitás-fenntartó folyamatot.
Különösen a NiCd akkukat csakis teljesen lemerült állapotban szabad töltésre kapcsolni. A többszöri helytelen töltési ciklus jelentős kapacitásveszteséget és gyorsabb elhasználódást eredményezhet.
Amennyiben az akkumulátort nem használjuk rendszeresen, legalább háromhavonta illik feltölteni, lemeríteni, és újra feltöltött állapotban tárolni.
Márkás akkumulátorok helyes, szakszerű gondozás mellett jelentősen meghaladhatják az általában jelzett 500 töltési ciklust. Szakszerűtlen használat viszont akár felére, negyedére csökkentheti a használati időt.
Az akkumulátoros gépeknél a vásárlás előtt győződjünk meg a szerviz, akkupakk-beszerzés, akku-felújítás biztosításának lehetőségéről. Az akkumulátor-felújító szakszerviznek általában 12 hónap garanciát kell vállalnia a felújításra.
A fenti tanácsok, ajánlások érvényesek a mindennapi használatban előforduló akkukra is (ceruza, mignon, baby stb.)
A műszaki sajátosságok ismeretében és a felsorolt kezelési szabályok betartásával biztonságosan használhatjuk akkumulátoros készülékeinket, melyek segítségével mindennapi munkánk jelentősen könnyebbé, örömtelibbé válik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bereczky Gyula

Címkék: akkumulátor, akku, elem

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Rendszerszintű biztonság egy kézből

A villámjelenségek megfigyelése, a villámcsapások okozta károk elleni védelem nem mai keletű. A technika fejlődésének köszönhetően, ezeknek a jelenségeknek a hatásairól mind többet tudhattunk...


Napelem rendszerek

A napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokszor tévesztik össze a napkollektorokkal, pedig attól jelentősen eltérő hasznosításúak. Bár mind a napelem, mind a napkollektor...