Minitó beültetése

A kertbe vagy akár a teraszra, erkélyre is tüneményes tavacska készíthető, akár készen vett alkatrészekből - ilyeneket gyárt például az AL-KO és a GARDENA - de akár egy félbevágott boroshordóból, dézsából is. Az előbbiek műanyagból készülnek, így vízzáróságuk abszolút biztonságos, de ugyanezt a vízzáróságot a fa alapanyagúaknál is biztosítanunk kell. Sokszor elég, ha alaposan beáztatjuk, bedagasztjuk a fahordót, de szükség lehet a pántok megerősítésére és végső soron fóliabélés behelyezésére is. A hordóból, dézsából készült tó jellemzően rusztikus megjelenésű lesz majd, és ugyanúgy egész évben a szabadban tartható, mint a műyag változatok.

A minitóba kerülő vízi és mocsári növények számára megfelelő talaj - tápdús és nem túl laza földkeverék - annak befogadására pedig alkalmas tartóedény szükséges. Megfelel a nagyobb műanyag edény - az ún. konténer - amely kivágva és egy kis hőkezeléssel úgy formálható, hogy a lehető legjobban beleilleszkedjen a tartóedény belső falába, mintegy középmagasságban. A fa dézsához facsavarokkal, a műanyaghoz ragasztással rögzíthető. A gyári tavakba a földtartó edény eleve ki van alakítva.
Több ilyen tartóedény felszerelése különösen változatos növénybetelepítést tesz ezután lehetővé. Legszebbek talán az olyan kis termetű, törpe tündérrózsák, amelyek a gyökértörzsük felett mindössze nagy arasznyi vízréteget igényelnek. Jól illik hozzájuk a káka, a fél méter hosszú, ostorszerűen hengeres száraival, és a hasonló termetű, csíkos levelű sás. Az egyméter átmérőjű kerti tavacskába már telepíthetünk vízi hídőrt, melynek töve különös, gumós gyökértörzsének osztásával nyerhető, illetve a sulyom kisebb példányait. Ugyancsak hálás vízinövény a viszonylag kistermetű békatutaj, illetve a még apróbb termetű rucaöröm, a békalencsével együtt, és a víziboglárka. Hasonló aprótermetű növényekkel betelepítve tavacskánk igazi látványossággá válhat. Ez esetben is érvényes viszont a mondás; a kevesebb többet mutat.
 A növények tóba telepítése és beültetése is egyszerű. Legalább 20 cm vastag, jó tápanyagtartalmú földet, földkeveréket használjunk. A betelepítésre kiválasztott növényeket kiseb-nagyobb cserepekben elő kell nevelni. Így a tartójukból kiemelve, a földlabdájukkal együtt helyezzük a (később víz alá kerülő) cserepükbe, tartóedényükbe, de esetleg leválasztva, gyökértelenül is beültethetjük őket. A fedetlen talajfelszínre terítsünk pár centiméter vastag kavics vagy homokréteget, de még inkább a nálunk is beszerezhető agyag-granulátum kerüljön a földre takaró rétegként. Ez után már nyugodtan feltölthetjük a tavacskát vízzel, a víz később is tiszta marad, ami a kedvező látványhoz elengedhetetlen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gabion sokféleképpen

A Gabion egy fémrácsból készült kosár, melyet kövekkel töltenek meg. Neve olasz eredetű, szó szerint fordítva „sánckas” – utalva egyik legelterjedtebb funkciójára, a rézsű, mederpart, sánc...


Kis vízesések, műsziklák

Szobai dézsatavunkban, vagy kerti tavunkban is jól mutat egy kisebb csobogó, vagy mini vízesés. Ez mindamellett, hogy látványos, jót tesz a víz minőségének és a mikroklímának is.