Minitó beültetése

A kertbe vagy akár a teraszra, erkélyre is tüneményes tavacska készíthető, akár készen vett alkatrészekből - ilyeneket gyárt például az AL-KO és a GARDENA - de akár egy félbevágott boroshordóból, dézsából is. Az előbbiek műanyagból készülnek, így vízzáróságuk abszolút biztonságos, de ugyanezt a vízzáróságot a fa alapanyagúaknál is biztosítanunk kell. Sokszor elég, ha alaposan beáztatjuk, bedagasztjuk a fahordót, de szükség lehet a pántok megerősítésére és végső soron fóliabélés behelyezésére is. A hordóból, dézsából készült tó jellemzően rusztikus megjelenésű lesz majd, és ugyanúgy egész évben a szabadban tartható, mint a műyag változatok.

A minitóba kerülő vízi és mocsári növények számára megfelelő talaj - tápdús és nem túl laza földkeverék - annak befogadására pedig alkalmas tartóedény szükséges. Megfelel a nagyobb műanyag edény - az ún. konténer - amely kivágva és egy kis hőkezeléssel úgy formálható, hogy a lehető legjobban beleilleszkedjen a tartóedény belső falába, mintegy középmagasságban. A fa dézsához facsavarokkal, a műanyaghoz ragasztással rögzíthető. A gyári tavakba a földtartó edény eleve ki van alakítva.
Több ilyen tartóedény felszerelése különösen változatos növénybetelepítést tesz ezután lehetővé. Legszebbek talán az olyan kis termetű, törpe tündérrózsák, amelyek a gyökértörzsük felett mindössze nagy arasznyi vízréteget igényelnek. Jól illik hozzájuk a káka, a fél méter hosszú, ostorszerűen hengeres száraival, és a hasonló termetű, csíkos levelű sás. Az egyméter átmérőjű kerti tavacskába már telepíthetünk vízi hídőrt, melynek töve különös, gumós gyökértörzsének osztásával nyerhető, illetve a sulyom kisebb példányait. Ugyancsak hálás vízinövény a viszonylag kistermetű békatutaj, illetve a még apróbb termetű rucaöröm, a békalencsével együtt, és a víziboglárka. Hasonló aprótermetű növényekkel betelepítve tavacskánk igazi látványossággá válhat. Ez esetben is érvényes viszont a mondás; a kevesebb többet mutat.
 A növények tóba telepítése és beültetése is egyszerű. Legalább 20 cm vastag, jó tápanyagtartalmú földet, földkeveréket használjunk. A betelepítésre kiválasztott növényeket kiseb-nagyobb cserepekben elő kell nevelni. Így a tartójukból kiemelve, a földlabdájukkal együtt helyezzük a (később víz alá kerülő) cserepükbe, tartóedényükbe, de esetleg leválasztva, gyökértelenül is beültethetjük őket. A fedetlen talajfelszínre terítsünk pár centiméter vastag kavics vagy homokréteget, de még inkább a nálunk is beszerezhető agyag-granulátum kerüljön a földre takaró rétegként. Ez után már nyugodtan feltölthetjük a tavacskát vízzel, a víz később is tiszta marad, ami a kedvező látványhoz elengedhetetlen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szobai szökőkutak

A víz jelenléte a szobában megnyugtatóan hat az emberre, legyen szó egy kis dézsatóról, akváriumról, vagy szobai szökőkútról. Utóbbi előnye, hogy az állandóan forgatott víz jobban párolog, előnyös...


Kavicsos tó

Bármelyik kert szokatlan és vonzó sajátossága lehet egy, a közepén szökőkútból kilövellő vízsugárral ékesített kavicsos tó, amelyet a rendelkezésre álló terület méretének megfelelően alakíthatunk...