Abszorpciós hűtők

A háztartási gépek egy nagy családjával szeretnénk olvasóinkat a következő hónapokban megismertetni. Ezek az eszközök olyan elterjedtek, hogy szinte szimbólummá váltak a hatvanas-hetvenes években, mint a jólét elemi eszközei. A hűtőgépek történetéről röviden a következőket lehet elmondani: a huszadik század elején az élelmiszer-tartósítás forradalmian új módszerének számított a gyorsfagyasztás alkalmazása, de a hűtési folyamat szerves része az otthoni, háztartási alkalmazás még nem volt kellően megoldva. Az "ősi" hűtőszekrényekben hőszigetelt térben, jég segítségével biztosították a kellő tárolási hőmérsékletet.

Ezt a nehézkes módszert váltották fel az elektromos árammal üzemelő hűtőszekrények. Alapvetően maga a gépi hűtés elve egyszerű hőtani sajátosságon alapul. Közismert tény, hogy a párolgás hőelvonással jár együtt, például fürdés után a testünkről elpárolgó víz hatására intenzív hideg érzetünk keletkezik. Ezt az elvet használják ki a hűtőgépekben is. A hűtőközeg elpárologtatásának hőelvonó hatása üzemeltet minden hűtőgépet. A hűtőközeg elpárologtatásának módszere szerint megkülönböztetünk hőmérséklet és nyomásváltozáson alapuló berendezéseket. Elsőként a hőmérsékletváltozáson alapuló gépekkel ismerkedünk meg, ezek a gépek az úgynevezett abszorpciós hűtőgépek.
Egyszerű, üzembiztos berendezések, teljesítményük és méretük kicsi, de alkalmasak egyszerűbb hűtési feladatok ellátására (1). A készülék elektromos rajzán jól látható, hogy egyszerű berendezésről van szó. A hűtőközeg felmelegítéséről egy ellenálláshuzalból készült fűtőbetét gondoskodik (2), ennek a betétnek a hőfokszabályzásával oldható meg a hűtött tér hőmérséklet szabályzása (3).
Gyakorlatilag, elektromos szempontból, ennek a két alkatrésznek az ellenőrzésére terjed ki az otthoni javítási lehetőség. Minden mérést feszültségtelenített állapotban szabad csak elvégezni! A munkához úgy kezdhetünk hozzá, hogy eltávolítjuk a készülék aljáról a 4 db lemezcsavart és a hátul található védőlemez 3 db csavarját (4). A fűtőegység szabaddá válik, ha a tömítő üveggyapotot az ábránkon mutatott módon kivesszük a helyéről (5). A fűtőbetét ellenőrzéseként az ellenállását mérhetjük meg; ennek 3-500 ohm-os nagyságrendnek kell lenni. A fűtőbetét egy patronban nyert elhelyezést, innen könnyen kihúzhatjuk az ellenőrzés idejére (6).
A hőfokszabályzót oly módon ellenőrizhetjük, hogy egyszerűen megforgatjuk a szabályzógombot, és határozott kattanás jelzi számunkra, hogy az adott szabályzó mechanikusan működik e vagy sem. Elektromosan a készülék sorkapcsán mérhetjük meg, hogy valóban kapcsol-e vagy sem.. Ehhez a méréshez is ellenállásmérőt kell használni.
A gázellátási problémákkal sajnos nem tudunk mit kezdeni, mert ehhez a készülék típushoz már nem áll módunkban töltőgázt beszerezni, de egyébként is ezt a művelet már csak szakember végezheti el az eszközigények költsége miatt. A ledugult csőrendszert viszont sikeresen javíthatjuk, ha a készüléket 90-180 fokkal elfordítjuk, így a dugulást okozó anyagok a csőrendszer vastagabb átmérőjű részeibe kerülhetnek. Ezzel az "érszűkületet" okozó hiba elhárul.
A készülék üzemeltetése során lényeges szempont, hogy megfelelően legyen elhelyezve. Az abszorpciós gépeknél fokozottan ügyelni kell arra, hogy minden irányban vízszintesen álljon, mind a négy lábán stabil helyzetben. Képünkön látható (7), hogy a csőrendszer a készülék vízszintes helyzetéhez képest enyhe lejtéssel fut. A csőrendszerben a folyékony halmazállapotú töltőanyag áramlását megakadályozza, ha nem vízszintesen helyezzük el a berendezést, emiatt ezt a lejtést megszüntetjük, vagy túl nagyra állítjuk. A csavarmenetes rögzítésű lábak az elfordításukkal állíthatók be (8). Arra is ügyeljünk, hogy ne takarjuk le a szellőzőrácsot (9), mert az üzemzavart eredményez.
Az ajtó csuklópántja állítható kivitelben készült. Ellenőrizzük, hogy az ajtó mindenhol szabályosan záródik-e (10), ha kell, korrigáljuk a beállítást (11), mert a "szelelő" ajtó miatt a fagyasztó tér lejegesedik, ami rontja a hűtés hatásfokát.
A készülék tisztításánál ügyeljünk arra, hogy a fagyasztótér alumínium oldalfalát nehogy megsértsük éles, hegyes tárggyal, mert ez gázszökést fog eredményezni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: abszorpció, hűtő

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Abszorpciós hőszivattyúk

A megújuló energiaforrások hasznosításának korszerű eszközei a legújabb generációs hőszivattyús rendszerek, melyekkel a környezetünk hőjét "csapolhatjuk meg". A mára már jól ismert kompresszoros...


Egy pohár finom bor…

A mértékletes borfogyasztás amellett, hogy egészséges, még élvezetes is. Feltéve, ha minőségi borfajtákat fogyasztunk, és megadjuk a módját. Feszültségoldó hatása mellett – ami orvosilag is...