Abszorpciós hűtők

A háztartási gépek egy nagy családjával szeretnénk olvasóinkat a következő hónapokban megismertetni. Ezek az eszközök olyan elterjedtek, hogy szinte szimbólummá váltak a hatvanas-hetvenes években, mint a jólét elemi eszközei. A hűtőgépek történetéről röviden a következőket lehet elmondani: a huszadik század elején az élelmiszer-tartósítás forradalmian új módszerének számított a gyorsfagyasztás alkalmazása, de a hűtési folyamat szerves része az otthoni, háztartási alkalmazás még nem volt kellően megoldva. Az "ősi" hűtőszekrényekben hőszigetelt térben, jég segítségével biztosították a kellő tárolási hőmérsékletet.

Ezt a nehézkes módszert váltották fel az elektromos árammal üzemelő hűtőszekrények. Alapvetően maga a gépi hűtés elve egyszerű hőtani sajátosságon alapul. Közismert tény, hogy a párolgás hőelvonással jár együtt, például fürdés után a testünkről elpárolgó víz hatására intenzív hideg érzetünk keletkezik. Ezt az elvet használják ki a hűtőgépekben is. A hűtőközeg elpárologtatásának hőelvonó hatása üzemeltet minden hűtőgépet. A hűtőközeg elpárologtatásának módszere szerint megkülönböztetünk hőmérséklet és nyomásváltozáson alapuló berendezéseket. Elsőként a hőmérsékletváltozáson alapuló gépekkel ismerkedünk meg, ezek a gépek az úgynevezett abszorpciós hűtőgépek.
Egyszerű, üzembiztos berendezések, teljesítményük és méretük kicsi, de alkalmasak egyszerűbb hűtési feladatok ellátására (1). A készülék elektromos rajzán jól látható, hogy egyszerű berendezésről van szó. A hűtőközeg felmelegítéséről egy ellenálláshuzalból készült fűtőbetét gondoskodik (2), ennek a betétnek a hőfokszabályzásával oldható meg a hűtött tér hőmérséklet szabályzása (3).
Gyakorlatilag, elektromos szempontból, ennek a két alkatrésznek az ellenőrzésére terjed ki az otthoni javítási lehetőség. Minden mérést feszültségtelenített állapotban szabad csak elvégezni! A munkához úgy kezdhetünk hozzá, hogy eltávolítjuk a készülék aljáról a 4 db lemezcsavart és a hátul található védőlemez 3 db csavarját (4). A fűtőegység szabaddá válik, ha a tömítő üveggyapotot az ábránkon mutatott módon kivesszük a helyéről (5). A fűtőbetét ellenőrzéseként az ellenállását mérhetjük meg; ennek 3-500 ohm-os nagyságrendnek kell lenni. A fűtőbetét egy patronban nyert elhelyezést, innen könnyen kihúzhatjuk az ellenőrzés idejére (6).
A hőfokszabályzót oly módon ellenőrizhetjük, hogy egyszerűen megforgatjuk a szabályzógombot, és határozott kattanás jelzi számunkra, hogy az adott szabályzó mechanikusan működik e vagy sem. Elektromosan a készülék sorkapcsán mérhetjük meg, hogy valóban kapcsol-e vagy sem.. Ehhez a méréshez is ellenállásmérőt kell használni.
A gázellátási problémákkal sajnos nem tudunk mit kezdeni, mert ehhez a készülék típushoz már nem áll módunkban töltőgázt beszerezni, de egyébként is ezt a művelet már csak szakember végezheti el az eszközigények költsége miatt. A ledugult csőrendszert viszont sikeresen javíthatjuk, ha a készüléket 90-180 fokkal elfordítjuk, így a dugulást okozó anyagok a csőrendszer vastagabb átmérőjű részeibe kerülhetnek. Ezzel az "érszűkületet" okozó hiba elhárul.
A készülék üzemeltetése során lényeges szempont, hogy megfelelően legyen elhelyezve. Az abszorpciós gépeknél fokozottan ügyelni kell arra, hogy minden irányban vízszintesen álljon, mind a négy lábán stabil helyzetben. Képünkön látható (7), hogy a csőrendszer a készülék vízszintes helyzetéhez képest enyhe lejtéssel fut. A csőrendszerben a folyékony halmazállapotú töltőanyag áramlását megakadályozza, ha nem vízszintesen helyezzük el a berendezést, emiatt ezt a lejtést megszüntetjük, vagy túl nagyra állítjuk. A csavarmenetes rögzítésű lábak az elfordításukkal állíthatók be (8). Arra is ügyeljünk, hogy ne takarjuk le a szellőzőrácsot (9), mert az üzemzavart eredményez.
Az ajtó csuklópántja állítható kivitelben készült. Ellenőrizzük, hogy az ajtó mindenhol szabályosan záródik-e (10), ha kell, korrigáljuk a beállítást (11), mert a "szelelő" ajtó miatt a fagyasztó tér lejegesedik, ami rontja a hűtés hatásfokát.
A készülék tisztításánál ügyeljünk arra, hogy a fagyasztótér alumínium oldalfalát nehogy megsértsük éles, hegyes tárggyal, mert ez gázszökést fog eredményezni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: abszorpció, hűtő

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Split klímához is GEO tarifa

Akár egy hűtő-fűtő split klímához is lehet igényelni már a kedvezményes áramtarifát, az ún. Geo tarifát, hiszen egy ilyen készülék tulajdonképpen levegős hőszivattyú. Ahhoz azonban, hogy a...


Háztartási gépeink gondozása

Otthonunkban számos készülék és gép teszi kényelmesebbé mindennapjainkat. Nap, mint nap használjuk ezeket, ám ezen túl csak kevés gondot fordítunk arra, hogy mindig kifogástalanul működjenek. A...