GL 1300 gázforrasztó

Otthoni munkáink nagyon sokfélék, s ezek között számos olyan is előfordul, amelyet csak azért nem tudunk elvégezni, mert nincs hozzá megfelelő szerszámunk. Ilyenek azok a javítások, amelyekhez viszonylag magas hőmérséklet szükséges, pl. a forrasztás. A munkák egy része elektromos pákával megoldható ugyan, ám ezek teljesítményét a feladatokhoz igazodva kell megválasztanunk, s amelyik alkalmas az elektronikus alkatrészek forrasztásához, alkalmatlan pl. a csepegő vízvezeték megjavításához. Ha pedig a lágyforrasztásnál szilárdabb kötésre van szükségünk, akkor megáll a tudományunk, mert ehhez már keményforrasztó készülék kellene. Arról már nem is beszélve, hogy néha kis helyre koncentrált forró levegővel kell dolgoznunk, amire a nagy hőlégfúvók nem megfelelők, hiszen ezek kimondottan nagy, s nem kis felületek felmelegítésére valók. A speciális apró munkák elvégzésére valójában kis méretű szerszámokra lenne szükségünk. A Steinel cég olyan ötletes szerszámot fejlesztett ki, amely mind a három említett feladat elvégzésére képes. A most bemutatásra kerülő GL 1000, GL 1300-as gázforrasztó készülékükkel egy csapásra megoldhatjuk a kisebb tárgyak lágy- és keményforrasztását, s emellett kis hőlégfúvóként is jól szuperál.

A gázforrasztó készülék propán bután gázzal működik, végeredményben nem más, mint egy kis Bunsen-égő, amelyet gáztartállyal egészítettek ki, hogy bárhol használható legyen. Lángjának a magcsúcsa maximálisan 1300 fokos hőmérsékletű (1), a láng hőmérséklete a levegő és gáz keverékének arányával szabályozható. Erre a készülék nyakán elhelyezett szabályozó gyűrűk közül a két szélső szolgál. A középső gyűrű elforgatásával nyitjuk-zárjuk a gáztartály szelepét, a kiáramló BP-gáz mennyiségét pedig a legalsó gyűrű elforgatásával szabályozhatjuk a min.-max. érték között. A legfelső szabályozógyűrű elforgatásával a magas hőfok eléréséhez szükséges levegő mennyiségét állíthatjuk be (2). Ez a gyűrű a gázcsövön levő lyukat záró, vagy a nyílást különböző mértékben fedő gyűrűt mozgatja (3). A csőből kiáramló gáz szívóhatása így a nyílás mérete szerint szívja be és keveredik a levegővel, a benne levő oxigén hatására növekszik vagy csökken a láng hőmérséklete és hossza. A gyűrűk kezelését a funkcióra utaló jelzések teszik egyértelművé, a beállítást pedig a gyűrűk feletti nyakon bejelölt nyílhoz viszonyított helyzetük alapján határozhatjuk meg.
A gázcső túlzott felmelegedését a palástján kialakított hűtőbordák és a levegőáramlást elősegítő nyílásokkal ellátott hüvelyburkolat akadályozza meg (4). A gázforrasztó készülék tartálya palackos gázöngyújtó töltővel tölthető fel (5), huzamosan - a használattól függően - 60-180 percig biztosítja a készülék gázellátását. A forrasztót természetesen gázöngyújtósnál is megtöltethetjük, a költség minimális, ám célszerűbb, ha magunk töltjük meg a palackunkról - tisztított gázzal -, mert az mindig kéznél van. A készülék nem nehéz, tollszárfogással kényelmesen dolgozhatunk vele, s ha letesszük, nem kell a gázt teljesen elzárni, elég, ha kis lángra szabályozzuk le; a forrasztót így a széles gallérjának lapjára fektetjük.
Mivel a GL 1000 és 1300-as gázforrasztó ún. többfunkciós szerszám, a különféle feladatokhoz más és más betétcsúccsal kell ellátnunk. Ezeket a katalizátor technikát alkalmazva készítették el. A lágyforrasztáshoz és a hőlégfúváshoz különféle csúcsok szükségesek (6), az alapkészlethez egy kúpos lágyforrasztó, egy 5 mm nyílású hőlégfúvó betét és tisztítószivacs tartozik. A felszerelhető csúcsok belsejében speciális, platina-kerámia szálas betét van, amelyet a gázláng felhevít, és a betét infravörös sugárzása melegíti a forrasztócsúcsot, illetve a rajta átáramló levegőt. A betétek különféle kialakításúak és méretűek, felszerelésükhöz pedig a gázcső burkolatát kell lecsavarnunk (7). Az éppen szükséges betétet a burkolati csőbe csúsztatva, annak újbóli felszerelésével pontosan a gázcső végére rögzíthetjük.
A forrasztó begyújtása könnyű, csak a középső szabályozógyűrűt kell "n" állásba fordítani, a gáz kiáramlását szabályozót pedig kicsit a min. fölé állítsuk. A lángot ezt követően öngyújtóval már meggyújthatjuk, majd a gáz- és lángjelű szabályozóval a kívánt lánghőmérsékletre állíthatjuk be. A lágyforrasztó és hőlégfúvó csúcsokkal felszerelt készülék is ugyanígy gyújtható meg, csak amint a katalizátor felizzik, a gázláng eltűnik, valójában a katalizátor szálai között ég tovább, a szálakat izzítja. A láng elzárásához minden szabályozó alaphelyzetbe állított legyen.
A GL 1000 és GL 1300-as gázforrasztó készülékek amilyen kicsik, olyan sokoldalúan használhatók. Lángforrasztóként a vízvezetékek fittingjeinek forrasztását gyorsan, s szakember segítsége nélkül végezhetjük el (8). Az ilyen munkákhoz L-SnCu 3 forraszt használjunk 270 fok körüli hőmérsékleten. Mivel az ilyen munkáknál nagy a hőveszteség, ajánlatos a hűtőburkolatot levennünk. A már nálunk is kedvelt Tiffany dísztárgyak készítéséhez is jól alkalmazható a lágyforrasztáshoz használatos csúccsal felszerelt készülék (9). E célra vékony forrasztóónt és vékony vörösréz fóliacsíkot, folyasztó- és tisztítószerként pedig "magyarosan" lettvasszert, - helyesen lötwassert -, azaz forrasztóvizet használjunk. Ezt sósavban feloldott horganylemez darabokból magunk készíthetjük el. (Vigyázat, mert még a gőze is maró hatású, és a legtöbb fémet megtámadja!) A szer maradékát mindig meleg vízzel mossuk le. A majdnem tűhegyes forrasztócsúcs parányi elektronikai forrasztásokhoz kiváló. A csúcs - s a többi fazonos hegyű betét is - galvanikusan nemesített, hosszú élettartamú, s 200-400 fok között használható. A tűhegyes pákabetétek a forrasztáson kívül másra, pl. minták beégetésére is alkalmasak. A 2; 3,5; 5 mm-es nyílású hőlégfúvók segítségével hőre lágyuló műanyagokat hajlíthatunk alakra, bekötővezetékek szigeteléséhez csövek zsugorítását végezhetjük el gyorsan (10), továbbá a fába égetett minták árnyalati beégetéséhez is jól használhatók.
Az itt felsorolt példákat a saját tapasztalatainkkal is szeretnénk megtoldani, mert mondanunk sem kell, a készüléket magunk is kipróbáltuk. A fába égetett mintáknál előnyösebb, ha az előrajzolt mintákat előbb kis fúrógépbe fogott 1 mm-es maróval mélyítjük a faanyagba, majd a már kimart mintákon vezetjük végig a forrasztóbetétet (11), amely így kevésbé van igénybe véve, s a minta is kellően mély lesz. A hőlégfúvót ragasztópisztolyként is használtuk. A ragasztórudat a hőlégfúvóval olvasztottuk meg (12), s a még forró olvadékba nyomtuk bele a rögzítendő alkatrészt. A jól felolvadt ragasztó szilárdabban rögzítette a munkadarabokat, mintha pisztolyból nyomtuk volna ki. Ez különösen a mély csapfészkekbe történő ragasztásoknál nagyon előnyös, mert a gázforrasztóval könnyebb az üregek mélyére hatolni. A keményforrasztónak a modellezésben is jó hasznát vehetjük, ahol saját kialakítású, fémdarabokból összeforrasztott alkatrészeket kell készítenünk (13). A készülék alumínium forrasztására is alkalmas de csak speciális forraszanyaggal és pasztával. Keményforrasztásnál is hasonló a helyzet, ilyen munkákhoz ezüstforraszt használjunk.
Általános tapasztalatunk, hogy valóban sokoldalúan használható szerszám a GL 1000 és GL 1300 gázforrasztó, de csak a maga korlátain belül. Mint említettük, ez a készülék kis tárgyak finom megmunkálásához, javításához ideális. Nagyobb felületű darabok forrasztására azért nem alkalmas, mert ilyenkor nagy a hőveszteség, amit a kis készülék képtelen pótolni, ezért a forrasztás sikertelen lesz. A kellő hőfokot mindig a forraszhoz igazodva válasszuk meg, azt hevítve, hogy kellően folyóssá váljon. A tárgyat is fel kell hevítenünk, hogy felülete ne hűtse le a forraszt. A jól kézbeálló, könnyű szerszámmal élvezet volt dolgozni, különös tekintettel a sokoldalúságára. Ötletességgel azonban nemcsak a magától értetődő célokra használható, olyan feladatok megoldásában is segítségünkre lehet, amelyekre nem is gondolnánk, pl. fémfelületek hevítést igénylő vegyi színezése, ónozása stb. A sort akár olvasóink is folytathatják, ha gyakorlatban is megismerték már ezt a sokoldalú gázforrasztó készüléket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszigetelő üvegcsere fakeretes ablakokba

Nagyon sok régi lakásban jelentős kiadást okoz télen a régi üvegezésű ablakok hővesztesége. Az üvegek vékonyak, a keretek és a tokokközötti rések pedig utólagos és gyakorta cserélendő...


Egy gazdaság életképességi mutatói

Az alább bemutatott két fogalom azoknak ismerős lehet, akik rendszeresen pályáznak mezőgazdasági támogatásokra. Nem haszontalan ezzel megismerkedni másoknak is, hiszen ezek a mutatók egyértelműen...