GL 1300 gázforrasztó

Otthoni munkáink nagyon sokfélék, s ezek között számos olyan is előfordul, amelyet csak azért nem tudunk elvégezni, mert nincs hozzá megfelelő szerszámunk. Ilyenek azok a javítások, amelyekhez viszonylag magas hőmérséklet szükséges, pl. a forrasztás. A munkák egy része elektromos pákával megoldható ugyan, ám ezek teljesítményét a feladatokhoz igazodva kell megválasztanunk, s amelyik alkalmas az elektronikus alkatrészek forrasztásához, alkalmatlan pl. a csepegő vízvezeték megjavításához. Ha pedig a lágyforrasztásnál szilárdabb kötésre van szükségünk, akkor megáll a tudományunk, mert ehhez már keményforrasztó készülék kellene. Arról már nem is beszélve, hogy néha kis helyre koncentrált forró levegővel kell dolgoznunk, amire a nagy hőlégfúvók nem megfelelők, hiszen ezek kimondottan nagy, s nem kis felületek felmelegítésére valók. A speciális apró munkák elvégzésére valójában kis méretű szerszámokra lenne szükségünk. A Steinel cég olyan ötletes szerszámot fejlesztett ki, amely mind a három említett feladat elvégzésére képes. A most bemutatásra kerülő GL 1000, GL 1300-as gázforrasztó készülékükkel egy csapásra megoldhatjuk a kisebb tárgyak lágy- és keményforrasztását, s emellett kis hőlégfúvóként is jól szuperál.

A gázforrasztó készülék propán bután gázzal működik, végeredményben nem más, mint egy kis Bunsen-égő, amelyet gáztartállyal egészítettek ki, hogy bárhol használható legyen. Lángjának a magcsúcsa maximálisan 1300 fokos hőmérsékletű (1), a láng hőmérséklete a levegő és gáz keverékének arányával szabályozható. Erre a készülék nyakán elhelyezett szabályozó gyűrűk közül a két szélső szolgál. A középső gyűrű elforgatásával nyitjuk-zárjuk a gáztartály szelepét, a kiáramló BP-gáz mennyiségét pedig a legalsó gyűrű elforgatásával szabályozhatjuk a min.-max. érték között. A legfelső szabályozógyűrű elforgatásával a magas hőfok eléréséhez szükséges levegő mennyiségét állíthatjuk be (2). Ez a gyűrű a gázcsövön levő lyukat záró, vagy a nyílást különböző mértékben fedő gyűrűt mozgatja (3). A csőből kiáramló gáz szívóhatása így a nyílás mérete szerint szívja be és keveredik a levegővel, a benne levő oxigén hatására növekszik vagy csökken a láng hőmérséklete és hossza. A gyűrűk kezelését a funkcióra utaló jelzések teszik egyértelművé, a beállítást pedig a gyűrűk feletti nyakon bejelölt nyílhoz viszonyított helyzetük alapján határozhatjuk meg.
A gázcső túlzott felmelegedését a palástján kialakított hűtőbordák és a levegőáramlást elősegítő nyílásokkal ellátott hüvelyburkolat akadályozza meg (4). A gázforrasztó készülék tartálya palackos gázöngyújtó töltővel tölthető fel (5), huzamosan - a használattól függően - 60-180 percig biztosítja a készülék gázellátását. A forrasztót természetesen gázöngyújtósnál is megtöltethetjük, a költség minimális, ám célszerűbb, ha magunk töltjük meg a palackunkról - tisztított gázzal -, mert az mindig kéznél van. A készülék nem nehéz, tollszárfogással kényelmesen dolgozhatunk vele, s ha letesszük, nem kell a gázt teljesen elzárni, elég, ha kis lángra szabályozzuk le; a forrasztót így a széles gallérjának lapjára fektetjük.
Mivel a GL 1000 és 1300-as gázforrasztó ún. többfunkciós szerszám, a különféle feladatokhoz más és más betétcsúccsal kell ellátnunk. Ezeket a katalizátor technikát alkalmazva készítették el. A lágyforrasztáshoz és a hőlégfúváshoz különféle csúcsok szükségesek (6), az alapkészlethez egy kúpos lágyforrasztó, egy 5 mm nyílású hőlégfúvó betét és tisztítószivacs tartozik. A felszerelhető csúcsok belsejében speciális, platina-kerámia szálas betét van, amelyet a gázláng felhevít, és a betét infravörös sugárzása melegíti a forrasztócsúcsot, illetve a rajta átáramló levegőt. A betétek különféle kialakításúak és méretűek, felszerelésükhöz pedig a gázcső burkolatát kell lecsavarnunk (7). Az éppen szükséges betétet a burkolati csőbe csúsztatva, annak újbóli felszerelésével pontosan a gázcső végére rögzíthetjük.
A forrasztó begyújtása könnyű, csak a középső szabályozógyűrűt kell "n" állásba fordítani, a gáz kiáramlását szabályozót pedig kicsit a min. fölé állítsuk. A lángot ezt követően öngyújtóval már meggyújthatjuk, majd a gáz- és lángjelű szabályozóval a kívánt lánghőmérsékletre állíthatjuk be. A lágyforrasztó és hőlégfúvó csúcsokkal felszerelt készülék is ugyanígy gyújtható meg, csak amint a katalizátor felizzik, a gázláng eltűnik, valójában a katalizátor szálai között ég tovább, a szálakat izzítja. A láng elzárásához minden szabályozó alaphelyzetbe állított legyen.
A GL 1000 és GL 1300-as gázforrasztó készülékek amilyen kicsik, olyan sokoldalúan használhatók. Lángforrasztóként a vízvezetékek fittingjeinek forrasztását gyorsan, s szakember segítsége nélkül végezhetjük el (8). Az ilyen munkákhoz L-SnCu 3 forraszt használjunk 270 fok körüli hőmérsékleten. Mivel az ilyen munkáknál nagy a hőveszteség, ajánlatos a hűtőburkolatot levennünk. A már nálunk is kedvelt Tiffany dísztárgyak készítéséhez is jól alkalmazható a lágyforrasztáshoz használatos csúccsal felszerelt készülék (9). E célra vékony forrasztóónt és vékony vörösréz fóliacsíkot, folyasztó- és tisztítószerként pedig "magyarosan" lettvasszert, - helyesen lötwassert -, azaz forrasztóvizet használjunk. Ezt sósavban feloldott horganylemez darabokból magunk készíthetjük el. (Vigyázat, mert még a gőze is maró hatású, és a legtöbb fémet megtámadja!) A szer maradékát mindig meleg vízzel mossuk le. A majdnem tűhegyes forrasztócsúcs parányi elektronikai forrasztásokhoz kiváló. A csúcs - s a többi fazonos hegyű betét is - galvanikusan nemesített, hosszú élettartamú, s 200-400 fok között használható. A tűhegyes pákabetétek a forrasztáson kívül másra, pl. minták beégetésére is alkalmasak. A 2; 3,5; 5 mm-es nyílású hőlégfúvók segítségével hőre lágyuló műanyagokat hajlíthatunk alakra, bekötővezetékek szigeteléséhez csövek zsugorítását végezhetjük el gyorsan (10), továbbá a fába égetett minták árnyalati beégetéséhez is jól használhatók.
Az itt felsorolt példákat a saját tapasztalatainkkal is szeretnénk megtoldani, mert mondanunk sem kell, a készüléket magunk is kipróbáltuk. A fába égetett mintáknál előnyösebb, ha az előrajzolt mintákat előbb kis fúrógépbe fogott 1 mm-es maróval mélyítjük a faanyagba, majd a már kimart mintákon vezetjük végig a forrasztóbetétet (11), amely így kevésbé van igénybe véve, s a minta is kellően mély lesz. A hőlégfúvót ragasztópisztolyként is használtuk. A ragasztórudat a hőlégfúvóval olvasztottuk meg (12), s a még forró olvadékba nyomtuk bele a rögzítendő alkatrészt. A jól felolvadt ragasztó szilárdabban rögzítette a munkadarabokat, mintha pisztolyból nyomtuk volna ki. Ez különösen a mély csapfészkekbe történő ragasztásoknál nagyon előnyös, mert a gázforrasztóval könnyebb az üregek mélyére hatolni. A keményforrasztónak a modellezésben is jó hasznát vehetjük, ahol saját kialakítású, fémdarabokból összeforrasztott alkatrészeket kell készítenünk (13). A készülék alumínium forrasztására is alkalmas de csak speciális forraszanyaggal és pasztával. Keményforrasztásnál is hasonló a helyzet, ilyen munkákhoz ezüstforraszt használjunk.
Általános tapasztalatunk, hogy valóban sokoldalúan használható szerszám a GL 1000 és GL 1300 gázforrasztó, de csak a maga korlátain belül. Mint említettük, ez a készülék kis tárgyak finom megmunkálásához, javításához ideális. Nagyobb felületű darabok forrasztására azért nem alkalmas, mert ilyenkor nagy a hőveszteség, amit a kis készülék képtelen pótolni, ezért a forrasztás sikertelen lesz. A kellő hőfokot mindig a forraszhoz igazodva válasszuk meg, azt hevítve, hogy kellően folyóssá váljon. A tárgyat is fel kell hevítenünk, hogy felülete ne hűtse le a forraszt. A jól kézbeálló, könnyű szerszámmal élvezet volt dolgozni, különös tekintettel a sokoldalúságára. Ötletességgel azonban nemcsak a magától értetődő célokra használható, olyan feladatok megoldásában is segítségünkre lehet, amelyekre nem is gondolnánk, pl. fémfelületek hevítést igénylő vegyi színezése, ónozása stb. A sort akár olvasóink is folytathatják, ha gyakorlatban is megismerték már ezt a sokoldalú gázforrasztó készüléket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fénycsöves világítás

Amióta az első fénycsöves világítótestek megjelentek a háztartásokban, újra és újra fellángol a vita előnyeiről és hátrányairól. Annak ellenére, hogy ma már korszerű elektronikával ellátott,...


Levegős hőszivattyú kompromisszumokkal

A levegős hőszivattyúval történő lakásfűtés gazdaságossága ma már nem kérdéses, hiszen aspeciális hőszivattyús áramtarifa alkalmazásával akár -15 fokos külső hőmérsékletnél is alacsonyabb költségek...