Mosógép a piedesztálon

A háziasszonyok otthoni munkáját jelentősen megkönnyítik az automata mosógépek. Kialakításukat tekintve a felöltöltősek talán praktikusabbak, az elültöltősek viszont dekoratívabbak, hiszen ablakkal ellátott töltőnyílásuk van. Ám ez egyben némi hátrányt is jelent, mert a gép megtöltésekor és a mosott ruhák kiszedésekor akarva-akaratlanul meg kell hajolnunk előttük. A tudásuk lenyűgöző, eleinte sokan elé ülve nézik végig a teljes mosóprogramot, ám amint megszűnik újdonságuk varázsa, az előttük való hajlongást nem mindenki - különösen az idősebb korosztály nem - tartja kellemes testedzésnek. Az ötletesség azonban e problémán is segíthet. Nevezetesen, a mosógépet piedesztálra kell emelni. A modern gépek ugyanis már nem jönnek "indulatba", nyugodtan dobogóra emelhetjük őket, nem fognak a helyükről leugrani még gyors centrifugáláskor sem.

Egy német házaspár, pl. a régi alagsori mosókonyháját úgy alakította át, hogy a mosó-, no meg a szárítógépet gázbeton elemek felhasználásával, falazva kialakított rekeszbe helyezte. Így azután mindennek egyszerre lett helye, alul kosárban a szennyes ruháknak, oldalt pedig a különféle mosószereknek. Ráadásul ezzel a helyiség is nívósabbá vált.
A példát a magunk módján mi is követhetjük, ha fárasztónak találjuk a mosáskori hajlongást. A lényeg az, hogy a gépet kellő magasságba emelve, kényelmesebb legyen a kezelése. Erre egy masszív építésű, elől nyitott dobogó is megfelel, amelynek magassága 300-400 mm. Alapterülete azonos legyen a mosógépgép méretével. Anyagként 19 mm-es faforgácslap is megteszi, ha két rétegben egymásra ragasztva alakítjuk ki a szerkezetét. Ha lapszabászatban vágatjuk le a darabjait, akkor ezeket csak össze kell ragasztanunk, a kötéseket pedig néhány facsavarral is célszerű megerősítenünk. A szilárdan összeerősített, fehérre mázolt "piedesztált" filc korongokra állítva tegyük a helyére, majd nyugodtan állítsuk rá az elöltöltős mosógépet. A gép alatti helyet pedig a mosószereket, vagy a szennyes ruhát tartalmazó műanyag kosár, esetleg görgős fiók foglalhatja el.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: mosógép

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hogyan tisztítsuk mosógépünket?

Évente egyszer érdemes alaposan kitakarítanunk a mosógépet, annak érdekében, hogy sokáig szolgálhasson minket, ruháink pedig valóban tiszták és illatosak lehessenek. Erre nem is lehet jobb alkalom...


Hogyan bánjunk ruháinkkal

Bármilyen drága, jó minőségű ruhát is vásárolunk, és bármilyen drága mosógépben vagy szárítógépben is tisztítjuk, ha nem a ruhacímke, textilcímke alapján kezeljük a tisztítás során, hamar...