Mosógép a piedesztálon

A háziasszonyok otthoni munkáját jelentősen megkönnyítik az automata mosógépek. Kialakításukat tekintve a felöltöltősek talán praktikusabbak, az elültöltősek viszont dekoratívabbak, hiszen ablakkal ellátott töltőnyílásuk van. Ám ez egyben némi hátrányt is jelent, mert a gép megtöltésekor és a mosott ruhák kiszedésekor akarva-akaratlanul meg kell hajolnunk előttük. A tudásuk lenyűgöző, eleinte sokan elé ülve nézik végig a teljes mosóprogramot, ám amint megszűnik újdonságuk varázsa, az előttük való hajlongást nem mindenki - különösen az idősebb korosztály nem - tartja kellemes testedzésnek. Az ötletesség azonban e problémán is segíthet. Nevezetesen, a mosógépet piedesztálra kell emelni. A modern gépek ugyanis már nem jönnek "indulatba", nyugodtan dobogóra emelhetjük őket, nem fognak a helyükről leugrani még gyors centrifugáláskor sem.

Egy német házaspár, pl. a régi alagsori mosókonyháját úgy alakította át, hogy a mosó-, no meg a szárítógépet gázbeton elemek felhasználásával, falazva kialakított rekeszbe helyezte. Így azután mindennek egyszerre lett helye, alul kosárban a szennyes ruháknak, oldalt pedig a különféle mosószereknek. Ráadásul ezzel a helyiség is nívósabbá vált.
A példát a magunk módján mi is követhetjük, ha fárasztónak találjuk a mosáskori hajlongást. A lényeg az, hogy a gépet kellő magasságba emelve, kényelmesebb legyen a kezelése. Erre egy masszív építésű, elől nyitott dobogó is megfelel, amelynek magassága 300-400 mm. Alapterülete azonos legyen a mosógépgép méretével. Anyagként 19 mm-es faforgácslap is megteszi, ha két rétegben egymásra ragasztva alakítjuk ki a szerkezetét. Ha lapszabászatban vágatjuk le a darabjait, akkor ezeket csak össze kell ragasztanunk, a kötéseket pedig néhány facsavarral is célszerű megerősítenünk. A szilárdan összeerősített, fehérre mázolt "piedesztált" filc korongokra állítva tegyük a helyére, majd nyugodtan állítsuk rá az elöltöltős mosógépet. A gép alatti helyet pedig a mosószereket, vagy a szennyes ruhát tartalmazó műanyag kosár, esetleg görgős fiók foglalhatja el.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: mosógép

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hogyan bánjunk ruháinkkal

Bármilyen drága, jó minőségű ruhát is vásárolunk, és bármilyen drága mosógépben vagy szárítógépben is tisztítjuk, ha nem a ruhacímke, textilcímke alapján kezeljük a tisztítás során, hamar...


Májustól mosógépcsere pályázat

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium új céget alapított. Az állami támogatású mosógépcsere programot Nagy Krisztina, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) zöldgazdaság-fejlesztési...