Párahűtők, adiabatikus hűtők

Szabadtéri hűtés

2011-07-26 23:35:25 | Módosítva: 2011-07-26 23:35:25

Tőlünk délebbre fekvő mediterrán és forró égövi országokban már régóta alkalmazzák a szabadtéri hűtőberendezéseket. Működési alapelvük nagyjából azonos; ún. adiabatikus hűtők, amelyek vizet párologtatnak el, és ennek a hőelvonásnak a hűsítő hatását használják ki a nyári forróság elviselhetőbbé tételére.

Az adiabatikus hűtők között találunk olyat is, amelyek beltéri használatra lettek kifejlesztve. Látszólag hasonlóak ezek egy mobil klímához, de hatásosságuk össze sem mérhető egy valódi klímakészülékével. A folyamatosan nedvesített szövetanyagon keresztül fújt levegő valóban friss érzetet kelt, és erősen párásítja a helyiség levegőjét, de a fokokban is mérhető hőmérséklet csökkenés elenyésző – legalábbis az olcsó, áruházi, kommersz készülékeknél. Nem sokkal több hasznuk van ezeknek egy ventilátornál – igaz áruk sem magasabb.
Válasszuk most külön ezektől a szabadtéri adiabatikus hűtőkészülékeket, amik viszont rendszerint professzionális és hatékony eszközök, fokokban mérhető és hőérzetben is érzékelhető hatásuk van. Otthoni használatban egy teraszt, előkertet, kertrészletet, szaletlit, de iparszerű felhasználásban akár vendéglők teraszát, sportlétesítményeket, mezőgazdasági és ipari létesítményeket is képes hűteni, párásítani stb.

A professzionális készülékek lényege, hogy saját, magasnyomású szivattyúval igen nagy nyomással (100 bar) porlasztják el a vizet, aminek hatására rendkívül finom – 4-5 mikron – nagyságú vízcseppek keletkeznek, amik gyakorlatilag azonnal elpárolognak. A páradús levegőt a készülék ventilátora fújja szét. A Construma szakkiállításon is megtapasztalhattuk ezeknek a párahűtő készülékeknek a hatását; a szemmel is látható párás levegőt fújó ventilátor előtt állva sem leszünk nedvesek, de a több fokkal hidegebb levegő kellemes hatását azonnal érzékelhetjük. A magas nyomású porlasztók közvetlenül a ventilátor lapátjai közé fújják a finoman elporlasztott vizet, az pedig szétfújja a lehűtött párás levegőt. Mindeközben növeli a páratartalmat, a nagy nyári melegben kellemes mikroklímát teremt, megköti a port, jótékony hatással van az allergiás panaszokban szenvedőkre, szagtalanít és elűzi a rovarokat is.
A nagynyomású párahűtő készülékek lehetnek mobilak. Az ilyeneknek saját – pár literes – víztartálya van, a kompresszor bele van építve, és bárhová leállítható, áthelyezhető. Egy feltöltött víztartállyal 5-6 órát üzemel. A mobil készüléket csak a konnektorba kell bedugni egy megfelelő hosszabbítóval, és máris be lehet kapcsolni.

Mobil párahűtő a fentebb már említett, beltéri használatra szánt készülék is. Ezeknek is van profibb változata, ami sokkal hatékonyabb az olcsó áruházi készülék. A hatékonyság kulcsa valószínűleg a párologtató felület anyagában, kialakításában rejlik; a méhsejt szerkezetű hűtőpanel folyamatos nedvesen tartásáról külön kompresszor gondoskodik. A kiváló nedvszívó és párologtató tulajdonságokkal rendelkező textil a ventilátor előtt kapott helyet. Itt nyeli el a ventilátor által megmozgatott levegő hőtartalmát, minek következtében a készülékből kiáramló levegő kellemesen hűvös és friss lesz.
Vannak stabil, telepített párahűtők is; ezeknél a kompresszor és vízporlasztó külön egység. A porlasztó hasonló lehet, mint egy split klímakészülék beltéri egysége – persze csak kialakításában. Ebben az egységben vannak a porlasztócsúcsok és a ventilátor. Szerelhetik a fúvókákat egy állványzat tetejére, vagy akár egy objektum tartószerkezetére (gerendákra, tetőtartó részeire stb.). Az ilyen berendezések a hálózati vízvezetékre vannak rákötve, nem mozgathatók, nem telepíthetők át egyszerűen. Cserében a folyamatos víz utánpótlás és a folyamatos üzem biztosítva van, nem kell a víztartályt töltögetni.

Hová ajánlják a párahűtőt még?

  • Étterembe, kávézóba, cukrászdába
  • Borászatokba, borpincékbe
  • Sportlétesítményekbe, wellness centrumokba
  • Szállodákba, panziókba, üdülőcentrumokba
  • Gyümölcs és zöldségstandokhoz, hús és halpultokhoz
  • Szabadtéri eseményekhez, céges rendezvényekhez, kerti partikhoz
  • Strandokra, vidámparkba, állatkertbe
  • Gyárakba, csarnokokba, szervizekbe
  • Kertészetekbe, pálmaházakba, fóliasátrakba
  • Lovardákba, állattenyésztő telepekre

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kötelező épületautomatizálás és épületszabályozás

Ha nem is azonnal, és nem is azegyedi családi házakra vonatkozóan, de előbb utóbb kötelezővé teszik amodern épületautomatizálási épületszabályozási rendszerek bevezetését. Ezek segítségével...


Klímavásárlás előtt

Közeleg a forró nyár, épp ezért nem árt előre gondolkozni klímavásárlás ügyben. Milyen szempontok szerint válasszunk? Mit vegyünk figyelembe vásárlás előtt? Konkrét típusok bemutatása helyett...