Elemes polcok felszerelése

Mostanság ha valaki polcokra vágyik, csak el kell mennie valamelyik barkácsáruházba, és akár egy egész szobafalat is "bebútorozhat" a készen vásárolt konzolos polcok elemeivel. Fémből, pontosabban U-alakúra hajlított, függőleges, acéllemez tartósínekből, fémlemez konzolokból és polclapokból áll a többnyire fehér, illetve sötétbarna színű, festett elemkollekció. Keményfából készült változatban is megvásárolható, mégpedig kellemes, meleg-barnára lakkpácolt színben. Ez a változat határozottan bútorszerűbb, mint a fémből készült, az ára is ennek megfelelően az igényesebbeknek való. Az ilyen polcrendszerek valóban könnyen felszerelhetők, ám ezeknél is van néhány szigorúan betartandó szabály, amelyek nélkül nem lesz tökéletes a gyors siker. Lássuk csak, mire is kell ügyelnünk.

Először is a polcok hosszához igazodva célszerű meghatároznunk a konzolok rögzítésére szolgáló falsínek egymástól mért távolságát. Ez adja majd a polcrendszer ritmusát. A falsínek különböző hosszúságúak, így lehetőségünk van arra, hogy a legideálisabb méretűek falra szerelésével - a csupán néhány polclapostól az egész falat beborító polcfalig - bármilyen variációt megvalósítsunk. A konzolok, azaz a tartókarok és a polclapok, háromféle szélessége tovább növeli a variációk számát. A megtervezés után a falra halványan, ceruzával jelöljük fel a tartósínek középvonalát, majd egy-egy facsavarral, egymás után - műanyagtiplivel, vagy beütő dübellel - a legfelső felerősítési furat segítségével fúrjuk ki az első felerősítő lyukakat (1). Közben ügyeljünk arra is, hogy a sínbe gyárilag fúrt lyukak vízszintesen azonos magasságba kerüljenek. A síneket rögzítő csavarokat azonban még ne húzzuk szorosra.
Következő lépésben minden falsínt vízmértékkel (2), vagy függőónnal állítsunk pontosan függőlegesbe, majd a felső csavarok meghúzását követően alul is rögzítsük szilárdan a falra. Ha beütő dübeleket használunk, akkor ajánlatos a csavarok fejét egy megfelelő méretű acélrudat használva (3) megütni, hogy elkerüljük a falsínek sérüléseit. A hosszabb falsíneket legalább három csavarral, jelentősebb terhelés esetén - pl. könyvespolcoknál - azonban ajánlatos minden felerősítő furatba csavart hajtani. Miután az összes falsínt felerősítettük a helyükre, következhet a polckonzolok sínekre csavarozása. Előbb a sínekbe hajtsuk be - az elképzelésünknek megfelelő helyekre - a speciális, excenteres rögzítések csavarjait, majd húzzuk rá a konzolokat, és az excenterek fészekbe helyezése után ezek elforgatásával rögzítsük helyükre a polctartókat (4). Ha a sínek felszerelésekor a furataik egy vonalba kerültek, akkor a polclapok konzolra helyezését követően nyugodtan ellenőrizhetjük vízmértékkel a helyzetüket (5), mindegyik vízszintes lesz. Ellenkező esetben a kis eltéréseket a konzolok alá helyezett alátét lapokkal, a jelentősebbeket újabb felerősítő lyukak fúrásával korrigálhatjuk. A polclapokat ezt követően facsavarokkal rögzítsük a konzolra.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: elemes, polc

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sokoldalú tárolási lehetőség a fiókokban is

A korszerű konyhabútor fiókok szerepe felértékelődött. Míg régen az alsószekrényekben megelégedtek egy evőeszköztartós fiók elhelyezésével, addig ma - különösen a minimál konyháknál - egészen más...


Okos „smart” napelemes rendszerek

Egy napelemes rendszer környezetbarát, gazdaságos, függetlenséget ad. Számos előnye mellett azonban vannak gyenge pontjai is. Ezek közül az egyik legfontosabbat küszöbölik ki az „okos” vagy...