Elemes polcok felszerelése

Mostanság ha valaki polcokra vágyik, csak el kell mennie valamelyik barkácsáruházba, és akár egy egész szobafalat is "bebútorozhat" a készen vásárolt konzolos polcok elemeivel. Fémből, pontosabban U-alakúra hajlított, függőleges, acéllemez tartósínekből, fémlemez konzolokból és polclapokból áll a többnyire fehér, illetve sötétbarna színű, festett elemkollekció. Keményfából készült változatban is megvásárolható, mégpedig kellemes, meleg-barnára lakkpácolt színben. Ez a változat határozottan bútorszerűbb, mint a fémből készült, az ára is ennek megfelelően az igényesebbeknek való. Az ilyen polcrendszerek valóban könnyen felszerelhetők, ám ezeknél is van néhány szigorúan betartandó szabály, amelyek nélkül nem lesz tökéletes a gyors siker. Lássuk csak, mire is kell ügyelnünk.

Először is a polcok hosszához igazodva célszerű meghatároznunk a konzolok rögzítésére szolgáló falsínek egymástól mért távolságát. Ez adja majd a polcrendszer ritmusát. A falsínek különböző hosszúságúak, így lehetőségünk van arra, hogy a legideálisabb méretűek falra szerelésével - a csupán néhány polclapostól az egész falat beborító polcfalig - bármilyen variációt megvalósítsunk. A konzolok, azaz a tartókarok és a polclapok, háromféle szélessége tovább növeli a variációk számát. A megtervezés után a falra halványan, ceruzával jelöljük fel a tartósínek középvonalát, majd egy-egy facsavarral, egymás után - műanyagtiplivel, vagy beütő dübellel - a legfelső felerősítési furat segítségével fúrjuk ki az első felerősítő lyukakat (1). Közben ügyeljünk arra is, hogy a sínbe gyárilag fúrt lyukak vízszintesen azonos magasságba kerüljenek. A síneket rögzítő csavarokat azonban még ne húzzuk szorosra.
Következő lépésben minden falsínt vízmértékkel (2), vagy függőónnal állítsunk pontosan függőlegesbe, majd a felső csavarok meghúzását követően alul is rögzítsük szilárdan a falra. Ha beütő dübeleket használunk, akkor ajánlatos a csavarok fejét egy megfelelő méretű acélrudat használva (3) megütni, hogy elkerüljük a falsínek sérüléseit. A hosszabb falsíneket legalább három csavarral, jelentősebb terhelés esetén - pl. könyvespolcoknál - azonban ajánlatos minden felerősítő furatba csavart hajtani. Miután az összes falsínt felerősítettük a helyükre, következhet a polckonzolok sínekre csavarozása. Előbb a sínekbe hajtsuk be - az elképzelésünknek megfelelő helyekre - a speciális, excenteres rögzítések csavarjait, majd húzzuk rá a konzolokat, és az excenterek fészekbe helyezése után ezek elforgatásával rögzítsük helyükre a polctartókat (4). Ha a sínek felszerelésekor a furataik egy vonalba kerültek, akkor a polclapok konzolra helyezését követően nyugodtan ellenőrizhetjük vízmértékkel a helyzetüket (5), mindegyik vízszintes lesz. Ellenkező esetben a kis eltéréseket a konzolok alá helyezett alátét lapokkal, a jelentősebbeket újabb felerősítő lyukak fúrásával korrigálhatjuk. A polclapokat ezt követően facsavarokkal rögzítsük a konzolra.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: elemes, polc

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

14 ötlet a lépcsők alatti terek hasznosítására

Fiókos lépcső: az egyes lépcsőfokok alatti rész kiváló hely a cipők tárolására. Ez a megoldás viszonylag bonyolult, érdemes már a lépcső építésekor betervezni. Aszimmetrikus lépcső: elsőre fura...


Rendhagyóan egyedi könyvespolcok

A könyv még ma is a különféle információk tárháza, ám ezen kívül a lakások nagyon dekoratív berendezési kelléke is. A rendezett könyvespolc mintegy bizonyítéka a tulajdonos betűszeretetének és...