Talajmegmunkáló eszközök

Bár a szabadban még fagyott a talaj, a szépen hosszabbodó nappalok figyelmeztetnek a tavasz közeledtére és a várható kerti munkák esedékességére. Érdemes legalább gondolatilag készülni a feladatokra, számba venni a meglévő és szükséges szerszámokat, és persze megismerni az újdonságokat. A nemsokára esedékessé váló talajlazító munkák kapcsán feltétlenül ilyennek tartjuk az AL-KO kézi talajlazítóját (1), ami a kissé idegenes hangzású QuickStep nevet viseli. Ha az angol szavak mögé nézünk (gyors lépés, gyors lépésű) már sejteni kezdünk valamit az eszköz működéséről, de a lényegét igazán mi is csak akkor értettük meg, amikor kézbe és használatba vettük.

Első látásra semmilyen klasszikus kerti szerszámra nem hasonlít, talán az ásóra emlékeztet, de aztán az alsó felére pillantva világossá válik, hogy nem ásó. A karmok közül a két szélső, a vastagabb, mereven kapcsolódik a tartórúdhoz, és az eszközt a talajra helyezve azonnal a földbe nyomódik (2). Ugyancsak a talajfelszínbe akadnak a forgó tárcsára szerelt karmok is, és szinte már az eszköz saját súlyánál fogva kissé elfordulnak, a 90°-os teljes elforduláshoz azonban az kell, hogy a markolat lenyomásával és a pedál "letaposásával" a szerkezetet a tárcsáig a földbe nyomjuk (3). Ekkor a forgó karmok szinte a földbe fúrják magukat, és mindehhez meglepően kis erőre van szükség, ha a talaj nem különösen kötött. A pedálról lelépve egy erős rugó a forgó tárcsát - a karmokkal együtt - visszaforgatja alaphelyzetbe, természetesen bent a talajban, majd az eszközt kiemeljük, és a munkafázis kezdődhet előlről.
Ezek után nézzük, mire is való mindez. Először is kényelmes és meglepően hatékony talajlazításra. A forgó karmok kitépik a gyomnövényeket, feltépik a régi, nem megfelelően gondozott gyepről a filcréteget, szellőztetik a talajt. Érdekes módon a haszonnövények sértetlenek maradnak, miközben a gyomnövényeket kiforgatja a földből. A forgó karmok az eszköz tengelyére nem merőlegesek, hanem egy forgásirányba döntöttek. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a pedál lenyomásakor csavarszerűen beleforognak a talajba, és eközben szinte sértetlen marad a talajfelszín. Visszaforgáskor a 18 cm mélyre lefúródó karmok alulról szakítják fel a gyomnövények gyökerét, így azok könnyen kifordíthatók. Igazán szellemes kis szerkezet, amelyet elsősorban a kiskertekbe, a házkörüli munkákhoz ajánlunk.
Természetesen nagyobb felületeknél nem helyettesíti a munkagépeket, oda már a talajlazításhoz, forgatáshoz, gyomláláshoz is rotációs kapákat, kultivátorokat ajánlunk.
Az AL-KO kínálatából ezek közül is elsőként két kis, hobbi kategóriájú, elektromos gépet mutatunk be. Felépítésben, méretben, használhatóságban a kettő szinte azonos, de a GPH 250-es (4) hálózati feszültségről működik, a GPH AKKU pedig - nevéből is következtethetően - 12 V-os akkumulátoros energiaforrású (5). A két kis szerkezet elsősorban kis veteményesek, virágágyások tisztogatásához, gyomlálásához használható. Súlyuk alig 7 kg, így különösebb erőfeszítés nélkül, könynyen kézben tarthatók, pontosan vezethetők. Természetesen még azt a 7 kg-ot sem kell folyamatosan emelni, hiszen a talajra támasztva vezetgethetjük a szerkezetet, akár egy dombos sziklakertben is. Nagy teljesítményt ezektől nem szabad elvárni, viszont amire kitalálták őket, arra nagyon alkalmasak.
Komolyabb igényeket szolgál ki viszont az AL-KO három rotációs kapája, melyek már természetesen benzinmotoros (6) meghajtásúak. Ezek közül még a legkisebb, hobbi kategóriájú "Hobby MH 350-4" is 3,5 LE-s (7). Négy tárcsából álló kapatagjai (8) 35 cm-es szélességben képesek megmunkálni, megforgatni a talajt, de külön tartozékokkal ez a szélesség csökkenthető a finomabb munkákhoz. Ez gyakorlatilag egysoros kapatag használatát jelenti. A 25 kg súlyú gép fogantyúja viszonylag egyszerűen behajtható (9), így egy közepes méretű csomagtartóba könnyedén berakható. Egy hobbi kategóriájú gépnél ez fontos szempont. Ennek a gépnek csak előremeneti fokozata van, de talán éppen a könnyű súlya miatt ezt nem éreztük hátránynak.
A fokozatba kapcsolás egy mechanikus kuplunggal, gyakorlatilag az egész motortest elhúzásával (10) és a hajtószíj megfeszítésével történik. Használat közben a kuplungfogantyút folyamatosan behúzva kell tartani, azt elengedve a kapatagok forgása azonnal leáll.
A két nagyobb testvérnek már a súlya is tekintélyesebb; a "Farmer MH 5001 R" (11) 47 kg, a "Farmer 5000" 42 kg-os. Ezek már természetesen hátramenetbe is kapcsolhatók, és 5 LE-s motorjuk tekintélyes erőt képes kifejteni. Alap munkaszélességük is 50 cm, amely a hatékonyabb munka érdekében külön tartozékkal, 6 kapataggal, 80 cm-re növelhető (12). Ugyancsak mindkét géphez vásárolható oldalvezető tárcsa, amely elsősorban a szélesebb kapatagokhoz alkalmazható jól, valamint az ültetéshez használható töltőeke (13). Mindezekkel a két Farmer már szinte egy minitraktort helyettesíthet. Használatuk nagyon kényelmes. A tolókarok a kezelő testmagasságához igazíthatók, az "MH 5001 R"-nél pedig még oldalirányban is mozgathatók, így a terepadottságokhoz és az ültetés módjához egyaránt optimalizálható (14). Megjegyezzük még, hogy töltögető eke a Hobby géphez is kapható, de ez nem azonos a Farmer gépekhez használhatóval.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: talaj, kapa, kapálógép

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Esővíz-gazdálkodás

Napjainkban az időjárás szeszélyessége miatt a híradások vezető hírei a viharok, árvizek, felhőszakadásszerű esők kártételeiről szólnak. Ezek a kártételek hazánkban is egyre inkább jelentkeznek....


A nedves falak ellenfele: Sika Mur® rendszer

Az elmúlt években a rendkívül szélsőséges időjárás következtében a belvíz és a helyi vízkárok jelentős gondokat okoztak az épületekben. A talajvíznyomás a támadó vizek legveszélyesebb fajtája az...