Kress akkus fúrócsavarozó

A hazai képviselet jóvoltából a Kress szakmai-iparos programjának legújabb, és legnagyobb teljesítményű gépét, a MAX 132-t, illetve annak is a komplett "Set" változatát kaptuk meg kipróbálásra. Rögtön előre bocsátjuk, hogy a készlet nem csak a praktikus kis műanyag koffert jelenti, hanem a töltő mellé még egy második akkumulátort is (1). Ezt a változatot tehát valóban a kisiparosoknak, illetve azoknak ajánljuk, akik sokat használják a gépet, és az egyik akkumulátorral dolgozva, a másikat tölthetjük (2). Miután a feltöltési idő rendkívül rövid (alig 1 óra), így a fúrócsavarozó folyamatosan rendelkezésre áll.

Felvetődik persze az a kérdés is, hogy egy akkumulátoros gép kiegészíti, vagy helyettesíti is a hálózati fúrógépet az igényes barkácsoló gépparkjában. Azt kell mondanunk, hogy jórészt igen. Ütvefúrónak, illetve fúrókalapácsnak ez a sorozat nem alkalmas, de pl. faipari munkákban rendkívül jól kihasználható; könnyen üzembe helyezhető, erős, nagyon finoman szabályozható, mindazt tudja, amit a hálózati gépek, de mégsem kell bajlódnunk a csatlakozó zsinórral. A fordulatszám szabályozása talán - az egyenáramú hajtásnak köszönhetően - még finomabb, mint a hálózati társaké.
Nézzük egy kicsit a műszaki adatokat. A MAX 132 energiaforrása 11 cellából álló (13,2 V-os), 1,5 Ah-s NC akkumulátor (3). Teljesítményére talán a legjobban érzékelhető adat a max. 18 Nm-es nyomaték, ami olyan nagy erőt jelent, hogy kézzel nem lehet megfogni a tokmányt. Próbaként 60 mm átmérőjű körkivágóval keményfában dolgoztunk a géppel; meg sem kottyant neki (4). A komplett fúrógép érdekében a MAX 132 a kapcsológombbal vezérelhető elektronikus fordulatszám szabályozó mellé kétfokozatú mechanikus váltót (5) is kapott, így a fordulatszám igen széles tartományban változtatható; az 1-es fokozatban 0 és 450, a 2-esben 0 és 1500 ford/perc között. A maximális fordulatszám már elegendően nagy fához, kis fúróátmérőkhöz is, vagy éppen csiszolókorong forgatásához, ugyanakkor fém vagy kemény tárgyak fúrásakor, esetleg menetvágáskor igen hasznos az alacsony fordulat és a nagy erő.
Egy csúcskategóriájú csavarozótól elvárhatóan a Kress gép természetesen komplett nyomatékhatárolóval és fordulatirány-váltóval is rendelkezik (6). Fúrási munkákhoz a nyomatékhatároló kikapcsolható, csavarozáshoz pedig - a nyakrészen lévő, klasszikusnak mondható tárcsás megoldással (7) - 7 fokozatban állítható a maximális nyomaték. E fölött a tengelykapcsoló megcsúszik, további nyomatékot nem visz át. Ezt a határolót bizony használni kell, mert a gép olyan erős, hogy például kis csavarátmérőnél átszakíthatja a menetet, vagy elnyírhatja a csavarszárat (8). A fordulatirány-váltó igen jól kézre esik a kapcsológomb felett. Érdekessége, hogy egy középső, reteszelő fokozat is van rajta. Ez nem csak a tengelyt rögzíti, de elektromosan is "bekapcsolhatatlanná" teszi a gépet. Kizárja például, hogy a tároló kofferban véletlenül benyomódjon a kapcsológomb.
A MAX 132 gyorsbefogó tokmánnyal rendelkezik, ami ma már szinte alapkövetelmény. Ehhez csak egy praktikus jó tanácsot adunk. Bár elvben a szerszámcserét kikapcsolt állapotban, a tárcsa kézi forgatásával kellene végezni, tudjuk, hogy a gyakorlatban mindenki csak megfogja a tárcsát, és a tengelyt a motorral forgatja meg. Ha már így csináljuk, akkor mindig ügyeljünk arra, hogy a mechanikus váltó az 1-es fokozatban legyen, a nyomatékhatároló pedig ne legyen 4 fokozat fölött. Így elkerülhetjük, hogy az erős gép megsértse tenyerünket.
Említést kell még tennünk a Kress gép ún. kifutásfékjéről, ami a kapcsológomb elengedésekor azonnal megállítja a tengelyt. Ennek is fontos biztonsági szerepe lehet.
Mindent egybevetve fájó szívvel adtuk vissza a MAX 132-t. Nagyon jó helye lenne az igényes barkácsoló műhelyében is, az asztalosműhelyben, a kisgépszerelő iparos szerszámkészletében pedig szinte nélkülözhetetlen egy ilyen szerszámgép.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fúró, csavarozó, akku

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti gépek akkumulátorral

Úgy tűnik, a szerszámgépgyártók - bele értve a kerti szerszámgépek gyártóit is - az akkumulátoros gépekben látják a fejlődés új irányát. Köszönhető ez nagyrészt a Li ion és Lítium polimer...


Wellnes jár az akkunak is!

Napjainkban egyre jobban terjed aLi-ionos akkumulátorok felhasználási terülte. Először a notebookok akkumulátorait cserélték le, arégi Ni-Mh-ról Li-ionra, de mára aszerszámgép akkumulátoroknál is...