Megfelelően hűtve az igazi!

Egy pohár finom bor…

2011-10-04 00:40:10 | Módosítva: 2011-10-04 00:40:27

A mértékletes borfogyasztás amellett, hogy egészséges, még élvezetes is. Feltéve, ha minőségi borfajtákat fogyasztunk, és megadjuk a módját. Feszültségoldó hatása mellett – ami orvosilag is ajánlott – kellemes hangulatot teremt, vendéglátáshoz pedig szinte elengedhetetlen egy-két palack jó bor. Ám még a csak néhány palacknyi otthoni borválaszték esetén sem mindegy, hogy miként vannak tárolva a fogyasztásig. Erre szolgálnak a speciális borhűtők, amelyek hosszú ideig biztosítják borok ideális tárolási hőmérsékletét.

A különböző borok eltérő hűtést igényelnek

Miért van erre szükség? Nos, azért, mert a jó minőségű palackozott borok igen kényesek a tárolási hőmérsékletükre. Ha ez nem biztosított, az a nemes nedűk minőségének a rovására mehet. Szobahőmérsékleten tárolva ugyanis a borok hamar öregszenek, gyorsan elveszítik jellegzetes tulajdonságaikat. A jelentős és hektikus hőmérséklet ingadozás hatására a borban zajló előnyös kémiai folyamatok megváltoznak, ami rontja a minőségét. A bor fejlődése a túl hideg miatt megáll, túl magas hőmérsékleten pedig elvénül, ami egyáltalán nem válik előnyére. Ám azt, hogy mely fajta bort milyen hőfokon kell hűteni, csak az igazán bennfentesek tudják, a palackokon pedig többnyire alig olvasható méretben adják meg az ideális tárolási hőfokot. A gyakoribb borfajtáknak az optimális hűtési hőmérséklete a következő:

 • 16-17 fok: nagy bordói vörösborok, Cotes du Rhone vörösborok
 • 15-16 fok: bordói és nagy burgundi vörösborok
 • 15 fok: portói borok
 • 14 fok: fiatal évjáratú burgundi vörösborok
 • 11-12 fok: fiatal évjáratú könnyű, gyümölcsös vörösborok
 • 10-12 fok: rozé és más korai borok, száraz fehérborok
 • 10-11 fok: fehérborok, kevés maradékédességgel
 • 9-10 fok: Chardonnary és régi fehérborok
 • 8-9 fok: Sherry
 • 7-8 fok: fiatal fehérborok, pezsgők
 • 6 fok: jégbor, és édes borok

Az ún. szervirozási hőmérséklet azonban mindig egy kicsit magasabb a borok hűtésénél, mivel a borok a pohárba töltésük után 1-2 foknyival felmelegednek. Íz aromájukat, illatukat és az összes jellegzetes tulajdonságukat ilyen hőmérsékleten lehet leginkább élvezni.

Borhűtő készülékek

A borokat ideálisan borospincékben lehet tárolni, ahol kiegyenlített a hőmérséklet és a páratartalom, továbbá nem szűrődik be a napfény sem. Így a tárolt borok teljes nyugalomban érlelődhetnek. Az igényes borkedvelő, aki szerényebb körülmények között szeretné tárolni kedvenc borait, hasonló körülményeket csak a borhűtő készülékek valamelyikével biztosíthat válogatott palackjai számára. Az ilyen speciális hűtőnek a pincékben kialakult 12 °C fok körüli hőmérsékletet kell biztosítania. Még jobb, ha a hűtőn belül különböző hőmérsékleti zónák vannak, mert így a szervírozási hőmérsékletet is meg lehet választani.

A pincékben általában 50%-ot meghaladja a relatív páratartalom, így a palackok parafa dugózása hosszú ideig záróképes marad. A borhűtőnek is ezt kell biztosítania. A megfelelő borhűtőben 50-75% közötti a páratartalom, viszont a felgyülemlő felesleges párát elvezeti, a baktériumokkal és a kellemetlen szagokkal együtt. A bor a dugón keresztül „lélegzik”, ezért a hűtőn belül kerülendő az erős szagok jelenléte.

A fényhatások növelik az oxidációs reakciókat a borokban, amelyek az érlelés során káros hatásokat indítanak el. Ez ellen a borhűtőknek is védelmet kell nyújtaniuk. Az ajtajuk ezért UV szűrős sötétített üveg vagy tömör kivitelű legyen.
A jó borhűtők kicsiben olyanok, mintha a lakásunkban egy pici boros pince is lenne, az összes előnyével és kényelmével együtt. Sőt, megfelelő borhűtős érlelést követően olyan zamata lesz a tárolt bornak, mintha egyenesen a pincéből szervírozták volna.

Választási szempontok

A borhűtők választéka elég széles. Méretét némi túlméretezéssel ajánlatos meghatározni, és ez mindig a borhűtő belső tároló kapacitását, illetve a tárolható palackok mennyiségét jelenti. Családi használatra általában elég a 8 palack tárolására való hűtő, a 36, vagy annál több butélia tárolására alkalmas borhűtők inkább intenzív borfogyasztási szokások esetén, kezdő borgyűjtőknek, illetve vendéglátó helyeken célszerűek.

A csak néhány palack tárolására alkalmas hűtők a konyhapultra vagy más bútordarabra helyezhetők. A beépíthető borhűtők speciálisan konyhai- vagy bárpultok alá valók. Az ilyen berendezések többnyire speciális ventillációs kondenzátorokkal rendelkező egységek, hogy a túlmelegedésük elkerülhető legyen.

A szabadon álló hűtő készülékek többnyire nagy befogadó képességűek, és nagyon dekoratív kivitelűek. Viszonylag könnyen mozgathatók, és akár a nappaliban is elhelyezhető önálló bútordarabok. Stílusuk elég változatos, kezdve az egyszerűbb festett acéltól a tradicionális fából készültekig. A helyhez és a berendezéshez illő darabot célszerű választani. Az üvegajtós változatok az előnyösebbek, mert dekoratív látványt nyújtanak, és nem akadályozzák a különféle boros palackokban való gyönyörködést. A fényszűrő tulajdonságú üvegezés pedig ezen túlmenően kiszűri a káros fényhatásokat. Az üvegajtós borhűtőket lehetőleg árnyékos helyekre ajánlott állítani.

Hűtéstechnikai sajátosságok

borhűtők általában kétféle hűtőberendezéssel, hagyományos kompresszoros, vagy termoelektromos hűtéssel működnek. A kompresszoros hűtés egyenletes, stabil hűtést biztosít és pontosan vezérelhető. A termoelektromos hűtők viszont a Peltier hatás elve alapján működnek, így gazdaságosabb az üzeműk és halkabbak. Az ilyen borhűtők hátránya, hogy csak kisebb kapacitással, a környezeti hőmérséklet alatt képesek működni, ami megfelelő a vörösboroknak, de a fehérboroknak már nem biztosan elég.

A borhűtők egyéb tulajdonságai

A hűtők egy- vagy két hőmérsékletzónás kivitelben választhatók. Az elsőnél csak egy hőfok állítható be, a dual hőmérsékletzónás készülékeknél viszont az alsó hűvösebb rész a fehérborok, míg a felső tér a vörösborokat tárolására szolgál. A hőmérséklet általában digitális hőfokkijelzős elektronikával szabályozható. Némelyik kétzónás hűtő azzal a „operál”, hogy a meleg levegő felfelé áramlik, a hidegebb pedig a készülék alján marad, ám a két zóna között nincs térelválasztás, mint a valóban kétzónásaknál. Ezt a hőmérsékleti hatást a hátsó párologtató csőlírák sűrűségével szokás erősíteni. Aki igényes és fehér és vörös borokat is tárolni akar hosszabb ideig, annak a kétzónás hűtőt célszerű választania.
A fix polcokon biztonságosan tárolhatók a palackok, a csúszópolcokról viszont kényelmesebben emelhetők le. A világítás ugyan szinte csak esztétikai szempontból érdekes, ám esti félhomályban a palackok kiválasztását megkönnyíti és esetenként ki is kapcsolható. A zárható ajtó pedig azért fontos, hogy illetéktelenek ne férjenek a borospalackokhoz.

Pincehideg bor azonnal

Nem feltétlenül kell a palackot borhűtőben tárolni, ha palack tartalmát speciális borhűtő patronon keresztül töltjük a poharakba. Az elmés készüléket csak az üveg nyílásába kell erősíteni, és a légszeleppel szabályozható a patron rozsdamentes csőkígyójában átfolyó bor hőmérséklete. A patront természetesen előzőleg mélyhűtőben, kb. 6 órán keresztül le kell hűteni. A kellően lehűtött borhűtő patront kb. 1 órán keresztül lehet használni. Gyorsan bevethető és bármilyen előre nem hűtött bort azonnal a szervírozási hőmérsékletre hűti.

Alkalmi borhűzők

Beszerezhetők egy-, vagy kétpalackos borhűtő készülékek is. Van, amelyik cirkulált, hűtött vízzel hűti le a tartályába helyezett palackot, és három előre beállítható hőmérsékleten használható. Hasonló a vízeséses borhűtő, amelynek tartójában a palack körben forog és a rácsorgatott víz hűti le a tartalmát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: bor, hűtő, pince

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Háztartási gépeink gondozása

Otthonunkban számos készülék és gép teszi kényelmesebbé mindennapjainkat. Nap, mint nap használjuk ezeket, ám ezen túl csak kevés gondot fordítunk arra, hogy mindig kifogástalanul működjenek. A...


Inverteres klíma

A nyár megint sokaknak eszébe juttatja, hogy jó lenne egy klíma a lakásban. Igaz a nagy hőség egy évben legfeljebb 3-4 hetet jelent, akkor viszont szinte elviselhetetlen lehet a lakás klíma...