Megfelelően hűtve az igazi!

Egy pohár finom bor…

2011-10-04 00:40:10 | Módosítva: 2011-10-04 00:40:27

A mértékletes borfogyasztás amellett, hogy egészséges, még élvezetes is. Feltéve, ha minőségi borfajtákat fogyasztunk, és megadjuk a módját. Feszültségoldó hatása mellett – ami orvosilag is ajánlott – kellemes hangulatot teremt, vendéglátáshoz pedig szinte elengedhetetlen egy-két palack jó bor. Ám még a csak néhány palacknyi otthoni borválaszték esetén sem mindegy, hogy miként vannak tárolva a fogyasztásig. Erre szolgálnak a speciális borhűtők, amelyek hosszú ideig biztosítják borok ideális tárolási hőmérsékletét.

A különböző borok eltérő hűtést igényelnek

Miért van erre szükség? Nos, azért, mert a jó minőségű palackozott borok igen kényesek a tárolási hőmérsékletükre. Ha ez nem biztosított, az a nemes nedűk minőségének a rovására mehet. Szobahőmérsékleten tárolva ugyanis a borok hamar öregszenek, gyorsan elveszítik jellegzetes tulajdonságaikat. A jelentős és hektikus hőmérséklet ingadozás hatására a borban zajló előnyös kémiai folyamatok megváltoznak, ami rontja a minőségét. A bor fejlődése a túl hideg miatt megáll, túl magas hőmérsékleten pedig elvénül, ami egyáltalán nem válik előnyére. Ám azt, hogy mely fajta bort milyen hőfokon kell hűteni, csak az igazán bennfentesek tudják, a palackokon pedig többnyire alig olvasható méretben adják meg az ideális tárolási hőfokot. A gyakoribb borfajtáknak az optimális hűtési hőmérséklete a következő:

 • 16-17 fok: nagy bordói vörösborok, Cotes du Rhone vörösborok
 • 15-16 fok: bordói és nagy burgundi vörösborok
 • 15 fok: portói borok
 • 14 fok: fiatal évjáratú burgundi vörösborok
 • 11-12 fok: fiatal évjáratú könnyű, gyümölcsös vörösborok
 • 10-12 fok: rozé és más korai borok, száraz fehérborok
 • 10-11 fok: fehérborok, kevés maradékédességgel
 • 9-10 fok: Chardonnary és régi fehérborok
 • 8-9 fok: Sherry
 • 7-8 fok: fiatal fehérborok, pezsgők
 • 6 fok: jégbor, és édes borok

Az ún. szervirozási hőmérséklet azonban mindig egy kicsit magasabb a borok hűtésénél, mivel a borok a pohárba töltésük után 1-2 foknyival felmelegednek. Íz aromájukat, illatukat és az összes jellegzetes tulajdonságukat ilyen hőmérsékleten lehet leginkább élvezni.

Borhűtő készülékek

A borokat ideálisan borospincékben lehet tárolni, ahol kiegyenlített a hőmérséklet és a páratartalom, továbbá nem szűrődik be a napfény sem. Így a tárolt borok teljes nyugalomban érlelődhetnek. Az igényes borkedvelő, aki szerényebb körülmények között szeretné tárolni kedvenc borait, hasonló körülményeket csak a borhűtő készülékek valamelyikével biztosíthat válogatott palackjai számára. Az ilyen speciális hűtőnek a pincékben kialakult 12 °C fok körüli hőmérsékletet kell biztosítania. Még jobb, ha a hűtőn belül különböző hőmérsékleti zónák vannak, mert így a szervírozási hőmérsékletet is meg lehet választani.

A pincékben általában 50%-ot meghaladja a relatív páratartalom, így a palackok parafa dugózása hosszú ideig záróképes marad. A borhűtőnek is ezt kell biztosítania. A megfelelő borhűtőben 50-75% közötti a páratartalom, viszont a felgyülemlő felesleges párát elvezeti, a baktériumokkal és a kellemetlen szagokkal együtt. A bor a dugón keresztül „lélegzik”, ezért a hűtőn belül kerülendő az erős szagok jelenléte.

A fényhatások növelik az oxidációs reakciókat a borokban, amelyek az érlelés során káros hatásokat indítanak el. Ez ellen a borhűtőknek is védelmet kell nyújtaniuk. Az ajtajuk ezért UV szűrős sötétített üveg vagy tömör kivitelű legyen.
A jó borhűtők kicsiben olyanok, mintha a lakásunkban egy pici boros pince is lenne, az összes előnyével és kényelmével együtt. Sőt, megfelelő borhűtős érlelést követően olyan zamata lesz a tárolt bornak, mintha egyenesen a pincéből szervírozták volna.

Választási szempontok

A borhűtők választéka elég széles. Méretét némi túlméretezéssel ajánlatos meghatározni, és ez mindig a borhűtő belső tároló kapacitását, illetve a tárolható palackok mennyiségét jelenti. Családi használatra általában elég a 8 palack tárolására való hűtő, a 36, vagy annál több butélia tárolására alkalmas borhűtők inkább intenzív borfogyasztási szokások esetén, kezdő borgyűjtőknek, illetve vendéglátó helyeken célszerűek.

A csak néhány palack tárolására alkalmas hűtők a konyhapultra vagy más bútordarabra helyezhetők. A beépíthető borhűtők speciálisan konyhai- vagy bárpultok alá valók. Az ilyen berendezések többnyire speciális ventillációs kondenzátorokkal rendelkező egységek, hogy a túlmelegedésük elkerülhető legyen.

A szabadon álló hűtő készülékek többnyire nagy befogadó képességűek, és nagyon dekoratív kivitelűek. Viszonylag könnyen mozgathatók, és akár a nappaliban is elhelyezhető önálló bútordarabok. Stílusuk elég változatos, kezdve az egyszerűbb festett acéltól a tradicionális fából készültekig. A helyhez és a berendezéshez illő darabot célszerű választani. Az üvegajtós változatok az előnyösebbek, mert dekoratív látványt nyújtanak, és nem akadályozzák a különféle boros palackokban való gyönyörködést. A fényszűrő tulajdonságú üvegezés pedig ezen túlmenően kiszűri a káros fényhatásokat. Az üvegajtós borhűtőket lehetőleg árnyékos helyekre ajánlott állítani.

Hűtéstechnikai sajátosságok

borhűtők általában kétféle hűtőberendezéssel, hagyományos kompresszoros, vagy termoelektromos hűtéssel működnek. A kompresszoros hűtés egyenletes, stabil hűtést biztosít és pontosan vezérelhető. A termoelektromos hűtők viszont a Peltier hatás elve alapján működnek, így gazdaságosabb az üzeműk és halkabbak. Az ilyen borhűtők hátránya, hogy csak kisebb kapacitással, a környezeti hőmérséklet alatt képesek működni, ami megfelelő a vörösboroknak, de a fehérboroknak már nem biztosan elég.

A borhűtők egyéb tulajdonságai

A hűtők egy- vagy két hőmérsékletzónás kivitelben választhatók. Az elsőnél csak egy hőfok állítható be, a dual hőmérsékletzónás készülékeknél viszont az alsó hűvösebb rész a fehérborok, míg a felső tér a vörösborokat tárolására szolgál. A hőmérséklet általában digitális hőfokkijelzős elektronikával szabályozható. Némelyik kétzónás hűtő azzal a „operál”, hogy a meleg levegő felfelé áramlik, a hidegebb pedig a készülék alján marad, ám a két zóna között nincs térelválasztás, mint a valóban kétzónásaknál. Ezt a hőmérsékleti hatást a hátsó párologtató csőlírák sűrűségével szokás erősíteni. Aki igényes és fehér és vörös borokat is tárolni akar hosszabb ideig, annak a kétzónás hűtőt célszerű választania.
A fix polcokon biztonságosan tárolhatók a palackok, a csúszópolcokról viszont kényelmesebben emelhetők le. A világítás ugyan szinte csak esztétikai szempontból érdekes, ám esti félhomályban a palackok kiválasztását megkönnyíti és esetenként ki is kapcsolható. A zárható ajtó pedig azért fontos, hogy illetéktelenek ne férjenek a borospalackokhoz.

Pincehideg bor azonnal

Nem feltétlenül kell a palackot borhűtőben tárolni, ha palack tartalmát speciális borhűtő patronon keresztül töltjük a poharakba. Az elmés készüléket csak az üveg nyílásába kell erősíteni, és a légszeleppel szabályozható a patron rozsdamentes csőkígyójában átfolyó bor hőmérséklete. A patront természetesen előzőleg mélyhűtőben, kb. 6 órán keresztül le kell hűteni. A kellően lehűtött borhűtő patront kb. 1 órán keresztül lehet használni. Gyorsan bevethető és bármilyen előre nem hűtött bort azonnal a szervírozási hőmérsékletre hűti.

Alkalmi borhűzők

Beszerezhetők egy-, vagy kétpalackos borhűtő készülékek is. Van, amelyik cirkulált, hűtött vízzel hűti le a tartályába helyezett palackot, és három előre beállítható hőmérsékleten használható. Hasonló a vízeséses borhűtő, amelynek tartójában a palack körben forog és a rácsorgatott víz hűti le a tartalmát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: bor, hűtő, pince

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Béléstest és pincefalazó más célra

Általában az a szabály, hogy minden eszközt, tárgyat, alkatrészt használjunk a rendeltetésének megfelelően. De a kivétel erősíti a szabályt, itt van pár példa ennek megerősítésére. Szépek,...


Ventilátor, párologtató hűtés vagy klíma?

Hosszú távon a hőség megviseli mindenki szervezetét, csökken a koncentrációnk, nem tudjuk rendesen kipihenni magunkat. Van néhány eszköz, ami kellemesebbé teheti a forró napokat, már csak az a...