A különböző borok eltérő hűtést igényelnek
Miért van erre szükség? Nos, azért, mert a jó minőségű palackozott borok igen kényesek a tárolási hőmérsékletükre. Ha ez nem biztosított, az a nemes nedűk minőségének a rovására mehet. Szobahőmérsékleten tárolva ugyanis a borok hamar öregszenek, gyorsan elveszítik jellegzetes tulajdonságaikat. A jelentős és hektikus hőmérséklet ingadozás hatására a borban zajló előnyös kémiai folyamatok megváltoznak, ami rontja a minőségét. A bor fejlődése a túl hideg miatt megáll, túl magas hőmérsékleten pedig elvénül, ami egyáltalán nem válik előnyére. Ám azt, hogy mely fajta bort milyen hőfokon kell hűteni, csak az igazán bennfentesek tudják, a palackokon pedig többnyire alig olvasható méretben adják meg az ideális tárolási hőfokot. A gyakoribb borfajtáknak az optimális hűtési hőmérséklete a következő:
- 16-17 fok: nagy bordói vörösborok, Cotes du Rhone vörösborok
- 15-16 fok: bordói és nagy burgundi vörösborok
- 15 fok: portói borok
- 14 fok: fiatal évjáratú burgundi vörösborok
- 11-12 fok: fiatal évjáratú könnyű, gyümölcsös vörösborok
- 10-12 fok: rozé és más korai borok, száraz fehérborok
- 10-11 fok: fehérborok, kevés maradékédességgel
- 9-10 fok: Chardonnary és régi fehérborok
- 8-9 fok: Sherry
- 7-8 fok: fiatal fehérborok, pezsgők
- 6 fok: jégbor, és édes borok
Az ún. szervirozási hőmérséklet azonban mindig egy kicsit magasabb a borok hűtésénél, mivel a borok a pohárba töltésük után 1-2 foknyival felmelegednek. Íz aromájukat, illatukat és az összes jellegzetes tulajdonságukat ilyen hőmérsékleten lehet leginkább élvezni.
Borhűtő készülékek
A borokat ideálisan borospincékben lehet tárolni, ahol kiegyenlített a hőmérséklet és a páratartalom, továbbá nem szűrődik be a napfény sem. Így a tárolt borok teljes nyugalomban érlelődhetnek. Az igényes borkedvelő, aki szerényebb körülmények között szeretné tárolni kedvenc borait, hasonló körülményeket csak a borhűtő készülékek valamelyikével biztosíthat válogatott palackjai számára. Az ilyen speciális hűtőnek a pincékben kialakult 12 °C fok körüli hőmérsékletet kell biztosítania. Még jobb, ha a hűtőn belül különböző hőmérsékleti zónák vannak, mert így a szervírozási hőmérsékletet is meg lehet választani.
A pincékben általában 50%-ot meghaladja a relatív páratartalom, így a palackok parafa dugózása hosszú ideig záróképes marad. A borhűtőnek is ezt kell biztosítania. A megfelelő borhűtőben 50-75% közötti a páratartalom, viszont a felgyülemlő felesleges párát elvezeti, a baktériumokkal és a kellemetlen szagokkal együtt. A bor a dugón keresztül „lélegzik”, ezért a hűtőn belül kerülendő az erős szagok jelenléte.
A fényhatások növelik az oxidációs reakciókat a borokban, amelyek az érlelés során káros hatásokat indítanak el. Ez ellen a borhűtőknek is védelmet kell nyújtaniuk. Az ajtajuk ezért UV szűrős sötétített üveg vagy tömör kivitelű legyen.
A jó borhűtők kicsiben olyanok, mintha a lakásunkban egy pici boros pince is lenne, az összes előnyével és kényelmével együtt. Sőt, megfelelő borhűtős érlelést követően olyan zamata lesz a tárolt bornak, mintha egyenesen a pincéből szervírozták volna.
Választási szempontok
A borhűtők választéka elég széles. Méretét némi túlméretezéssel ajánlatos meghatározni, és ez mindig a borhűtő belső tároló kapacitását, illetve a tárolható palackok mennyiségét jelenti. Családi használatra általában elég a 8 palack tárolására való hűtő, a 36, vagy annál több butélia tárolására alkalmas borhűtők inkább intenzív borfogyasztási szokások esetén, kezdő borgyűjtőknek, illetve vendéglátó helyeken célszerűek.
A csak néhány palack tárolására alkalmas hűtők a konyhapultra vagy más bútordarabra helyezhetők. A beépíthető borhűtők speciálisan konyhai- vagy bárpultok alá valók. Az ilyen berendezések többnyire speciális ventillációs kondenzátorokkal rendelkező egységek, hogy a túlmelegedésük elkerülhető legyen.
A szabadon álló hűtő készülékek többnyire nagy befogadó képességűek, és nagyon dekoratív kivitelűek. Viszonylag könnyen mozgathatók, és akár a nappaliban is elhelyezhető önálló bútordarabok. Stílusuk elég változatos, kezdve az egyszerűbb festett acéltól a tradicionális fából készültekig. A helyhez és a berendezéshez illő darabot célszerű választani. Az üvegajtós változatok az előnyösebbek, mert dekoratív látványt nyújtanak, és nem akadályozzák a különféle boros palackokban való gyönyörködést. A fényszűrő tulajdonságú üvegezés pedig ezen túlmenően kiszűri a káros fényhatásokat. Az üvegajtós borhűtőket lehetőleg árnyékos helyekre ajánlott állítani.
Hűtéstechnikai sajátosságok
borhűtők általában kétféle hűtőberendezéssel, hagyományos kompresszoros, vagy termoelektromos hűtéssel működnek. A kompresszoros hűtés egyenletes, stabil hűtést biztosít és pontosan vezérelhető. A termoelektromos hűtők viszont a Peltier hatás elve alapján működnek, így gazdaságosabb az üzeműk és halkabbak. Az ilyen borhűtők hátránya, hogy csak kisebb kapacitással, a környezeti hőmérséklet alatt képesek működni, ami megfelelő a vörösboroknak, de a fehérboroknak már nem biztosan elég.
A borhűtők egyéb tulajdonságai
A hűtők egy- vagy két hőmérsékletzónás kivitelben választhatók. Az elsőnél csak egy hőfok állítható be, a dual hőmérsékletzónás készülékeknél viszont az alsó hűvösebb rész a fehérborok, míg a felső tér a vörösborokat tárolására szolgál. A hőmérséklet általában digitális hőfokkijelzős elektronikával szabályozható. Némelyik kétzónás hűtő azzal a „operál”, hogy a meleg levegő felfelé áramlik, a hidegebb pedig a készülék alján marad, ám a két zóna között nincs térelválasztás, mint a valóban kétzónásaknál. Ezt a hőmérsékleti hatást a hátsó párologtató csőlírák sűrűségével szokás erősíteni. Aki igényes és fehér és vörös borokat is tárolni akar hosszabb ideig, annak a kétzónás hűtőt célszerű választania.
A fix polcokon biztonságosan tárolhatók a palackok, a csúszópolcokról viszont kényelmesebben emelhetők le. A világítás ugyan szinte csak esztétikai szempontból érdekes, ám esti félhomályban a palackok kiválasztását megkönnyíti és esetenként ki is kapcsolható. A zárható ajtó pedig azért fontos, hogy illetéktelenek ne férjenek a borospalackokhoz.
Pincehideg bor azonnal
Nem feltétlenül kell a palackot borhűtőben tárolni, ha palack tartalmát speciális borhűtő patronon keresztül töltjük a poharakba. Az elmés készüléket csak az üveg nyílásába kell erősíteni, és a légszeleppel szabályozható a patron rozsdamentes csőkígyójában átfolyó bor hőmérséklete. A patront természetesen előzőleg mélyhűtőben, kb. 6 órán keresztül le kell hűteni. A kellően lehűtött borhűtő patront kb. 1 órán keresztül lehet használni. Gyorsan bevethető és bármilyen előre nem hűtött bort azonnal a szervírozási hőmérsékletre hűti.
Alkalmi borhűzők
Beszerezhetők egy-, vagy kétpalackos borhűtő készülékek is. Van, amelyik cirkulált, hűtött vízzel hűti le a tartályába helyezett palackot, és három előre beállítható hőmérsékleten használható. Hasonló a vízeséses borhűtő, amelynek tartójában a palack körben forog és a rácsorgatott víz hűti le a tartalmát.