Szélezetlen deszkák a lakásban

2019-09-29 18:07:51 | Módosítva: 2019-09-29 18:13:00

A faanyagok különleges szépségét az erezetrajzuk és a színük együttesen adják. Általában gyalult fűrészáruként keresettek, szélezetlen változataik inkább a kerítések anyagául szolgálnak. A testesebb farönkökből azonban készíthetők különleges szélezetlen pallók, amelyek viszont a bútorkészítők kedvelt alapanyagai. A hosszvágású, és elég széles, vastag pallók kevés változtatással az otthonok dekoratív elemei lehetnek. Szabálytalan alakjuk és erezetrajzuk alapján kell „megálmodni”, hogy hol lehet az ilyen faanyagot felhasználni. Összeállításunkban ehhez adunk képes ajánlásokat.


Dekoratív alapanyag

A célra alkalmas faanyagok a nagyobb fatelepeken szerezhetők be. Választékuk telepfüggő, a jobb helyeken a legkülönfélébb anyagok és erezetmintázatok közül lehet választani. Tölgy, bükk, akác, nyár, dió, kőris, fenyő, ritkán egzóta (jatoba, iroko, mahagóni, teak okume) pallódarabok adják a választékot. A pallók hossza 2-4 m közötti, vastagságuk pedig 20-29 vagy 50-54 mm között változó. A szélezetlen, vagy eredeti formájában kérgezett pallók többnyire már előszárítottak, és így nedvességtartalmuk 10%, ezért közvetlen felhasználásra alkalmasak. A hosszfűrészelt termékeket igény esetén gyalult és csiszolt, asztalos minőségben is meg lehet vásárolni.

Az ilyen faanyagok ára változó, általában 120 000-170 000 Ft/m3, de persze darabonként is beszerezhetők. A pallók kiválasztásakor a fő szempont, hogy a faanyag különleges erezetmintázata és a színtónusa együttesen egyedi legyen. Ha a kiválasztott darab szélessége nem megfelelő, akkor az egyik oldaluk egyenesre vágása után még egy másik, azonos erezetű pallóval élben összeragasztva, vagy egy-egy, színben eltérő, szélesítésre alkalmas léccel növelhető a szélességi méretűk. Az asztalos minőségű, csiszolt felületű darabokat azonban még beépítésük előtt felületkezelni kell. E célra saját kivitelezés esetén a víz bázisú minőségi parkettalakkok is megfelelnek, ám keményviasszal kezelve kopásállóbb lesz a felületük. A cél, hogy a palló felülete félfényes, kopásálló és tökéletesen sima legyen.Bármelyik modern konyhában nagyon dekoratív hatású egy 50 mm vastag, szélezetlen akácpallóból készült munkapult, amelyik az étkező asztal szerepét is betöltheti. A pallót úgy kell kiválasztani, hogy a hossza és a szélessége is megfelelő legyen. Ha szélesebb asztallapra lenne szükség, két széles palló összeragasztásával lehet a kívánt méretet elérni. Ilyen esetekben azt is érdemes megvizsgálni, hogy a darabok erezetrajza megfordítva nem ad-e érdekesebb látványt. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy a hosszú élek kérge lemunkálva nem előnyösebb-e. Ha a pallópáros a munkapultba integrált asztalként fog funkcionálni, akkor a szabad szélek alá készen kapható asztallábakat kell erősíteni.

A ma divatos bútorokkal berendezett szobákban is üde színfolt lehet a pallóból készült fali polc, és annak kiegészítéseként a formára kérgezett deszkából kialakított tükör együttese. Hasonlóképen a fürdőszobákban is egyedi hatásúak az ilyen anyagokból készült mosdóasztalok és tároló polcok. Ezeknél a daraboknál is a formára kérgezett pallókat érdemes választani, mert így az éleket is vízálló bevonattal lehet ellátni. A polcok, asztallapok falra erősítését erős laposvasból kialakított konzolokkal könnyű megoldani. A fürdőszobákba készített asztalokon természetesen a modern mosdótálak valamelyike mutat a legjobban, amelyek még hangsúlyosabbá teszik a faanyag egyedi szépségét.

Ha a kiválasztott palló szélessége nem érné el a kívánt méretet, akkor ezen betét anyagokkal lehet változtatni. Az egyik oldal egyenesre vágása után azonos vastagságú keményfa lécek és egy azonos erezetű, egyenesre fűrészelt élű pallót kell összeragasztani. A széltoldott darabokat azonban az illesztési vonalakon összehúzó faékekkel is ajánlott megerősíteni. Ilyen módon akár egy méretesebb asztallap is kialakítható.


Szerencsés esetben olyan deszkára is lehet bukkanni, amelyik alakja miatt ugyan nem alkalmas bútor készítésére, ám fali díszként meghökkentően érdekes lehet. Ilyen célokra szükségtelen a faanyag 50 mm-es vastagsága, megfelel a 20-28 mm-es lapvastagságú darab is. Ezek azért ritkák, mert a „beteg” rönköket ritkán fűrészelik fel, mert ezek nagyon érdekes alakúak és mintázatúak lehetnek ugyan, de nem ideálisak a feldolgozásra. A vásárló szemében azonban ritkaságok, és a valódi „faliképként” hatnak. Az esetleges száradásból adódó repedések a lapok hátoldalára erősített lécekkel akadályozhatók meg, amelyekre az erős képakasztó horgok is felcsavarozhatók.

A szélezetlen fapallók bútorelemekként is használhatók. Fekvőhelyeknél pl. az ágyfej betétjeként nagyon dekoratívak. A betétek szabálytalan hosszanti élei miatt zártszelvényű- vagy tömörfa keretbe foglalva lesznek igazán hatásosak. Az ilyen ágykeret betétek felfogásához szögacélból készült saruk is szükségesek, amiket előbb a keretre kell felcsavarozni, és azután következhet a fabetétek felerősítése.

A nagyobb méretű szélezetlen vagy az eredeti formára kérgezett fadeszkák éjjeliszekrények vagy akár az ágykeretek alapanyagául is használhatók. Arra azonban érdemes ügyelni, hogy az alapanyagként kiszemelt pallók egyazon rönkből legyenek kifűrészelve. Az így kiválasztott pallókból akár alacsony rakodó polc együttes is kialakítható. A kikészítés minősége az ilyen berendezéseknél is nagyon fontos.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hatékony megoldások a falak penészedésének megszüntetésére és a faanyagok kezelésére

Napjainkban egyre több gondot okoz a lakásokban, házakban megjelenő penészgomba és salétromkivirágzás. A penészgombák, valamint a salétrom allergiát, asztmát okozhatnak, mindamellett, hogy csúnya...


Faanyagok felületi védelme

Bár a különféle műanyagoknak, vagy műanyaggal laminált felületű anyagoknak jelentős volt a térhódítása, újra jelentősebb szerepet kapnak a valódi fából készült használati eszközök. Ennek oka a...