Kínait olcsón?

Márciusi lapszámunkban foglalkoztunk először három olcsó, kínai szerszámgéppel, egy ütvefúróval, egy sarokcsiszolóval és egy dekopir fűrésszel. Azóta még néhányszor használtuk a gépeket, de nem akartunk eltérni a "barkács körülményektől", tehát csak alkalom szerűen és nem túl hosszú ideig vettük igénybe szolgáltatásaikat.

Legrosszabb véleményünk talán a fúrógéppel kapcsolatban alakult ki, pedig ezzel szemben voltak a legkisebb elvárásaink. Egyszerűen csak fúrjon, talán néha követ is (betont azt nem is kell), de fát mindenféleképpen. Reményeink a második használatig tartottak. Ekkor egy vadonatúj, 10-es központfúróval néhány mélyebb lyukat akartunk fúrni puhafába, de a gép a harmadik furatnál intenzíven füstölni kezdett. Ekkor már hiába szakítottuk meg a fúrást, és próbáltuk üresjáratban "kipörgetni", 10-20 másodperc alatt leejtette a fordulatszámát, majd teljesen megállt, és a füst beterítette a környéket. Tulajdonképpen nem is tudjuk, hogy mi játszódott le szegény párában, mert a szó szoros értelmében nem égett le (ezt nem hagytuk), csak a melegedéstől megszorult.
Az érdekes az a dologban, hogy néhány óra után kipihente magát, és legnagyobb meglepetésünkre újra forgott, legalábbis üresjáratban. De a gép harmat gyenge, semmiféle kapcsolatban nincs a ráírt teljesítménnyel. Később még újabb érdekességgel szolgált; csak vízszintes helyzetben volt hajlandó elindulni, függőlegesben nem.(Úgy kell annak, aki a padlóba akar lyukat fúrni!) Összefoglalóként erre azt mondanánk, hogy ennek a fúrónak még a kukában sincs helye, mert veszélyes hulladék. "Semmiféle korosztálynak nem ajánlott", (lásd Saus park).
A sarokcsiszolóról is csak egy kevéssel jobb véleményünk alakult ki. A teljesítménye messze elmarad a ráírt adattól, emiatt csak nagyon módjával lehet használni. Egy vékony csavart persze el lehet vágni vele, de arra ott a kézi fűrész; sokkal kényelmesebb, csendesebb és veszélytelenebb. Azért ha mégis a sarokköszörűnket akarjuk használni, akkor az össze szomszédnak vegyünk mozijegyet ajándékba, különben sokáig fognak neheztelni.
Egy vastag falú acélcső átvágása már sokszori nekifutást igényel, mert a tárcsával csak simogatni lehet az anyagot, különben azonnal lefojtjuk a gépet, és akkor még intenzívebben melegszik, mint e nélkül. Mert ugyanis mindenképpen melegszik; nem kicsit, nagyon! Akkor sem tudnánk vele kesztyű nélkül dolgozni, ha erre a munkavédelmi szabályok nem köteleznének, mert néhány perc használat után már nem lehet kézben tartani a gépet. De - és ez most a dicséret - a sarokköszörű még nem égett le, és azért ez nagy dolog.
Mi azért semmiképpen nem vennénk ilyet sem - 1800 Ft körüli ára ellenére.
A kínai lyukfűrész a használható kategóriába került nálunk, a 400 W-os gép nem is olyan rossz, mint amilyen lehetne, de a jótól elég messze van. Először is külsőre az szúrt szemet, hogy a markolat színes burkolta nem rezgéscsillapító anyagból van, csak dekoráció. A másik, hogy a préselt lemeztalp nem elég sík. Szögbe állítható, mégpedig elég egyszerűen, két imbuszcsavar meglazítása után, de a szögbeállítás pontosításához hiányzik a gyári rögzítőcsap a motorházon. Így csak rézsűmérővel lehet beállítani a talp pontos ferdeségét. A fűrészlap-vezető görgő szerelvénye egyben a talp leszorítólemeze is, ezért minden talpállításnál utána kell igazítani. A görgő oldaljátéka túl nagy, így a funkcióját nem kellően látja el.
Az alternáló egység tengelyének nagy a játéka. A pengebefogó primitív, két csavar rögzíti, amikhez a védőburkolat vertikális nyílásain át nagyon nehéz hozzáférni. E burkolati elemet viszont nem lehet leszedni, csak 6 mm-nyit a talpra tolni. A 400 W felvett teljesítmény elég erős, de csak kíméletes előtoláskor nem erőlködik a gép. A fűrészlap megvezetési problémai miatt ritkán vág merőlegesen. Vastag anyag vágásakor a penge alul félrevág, forduláskor mindenképen eltévelyedik az eredeti nyomvonaltól. A mellékelt fűrészpengék fában jól dolgoznak, acélban erőlködik, 3 mm-es aluban azonban egész meggyőző. Ha nem szempont a pontosság, a gép ára nem kidobott pénz.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

itsipo avatarja

itsipo         Kínait olcsón

Amenyi penz anyi muzsika

lezli4ever avatarja

lezli4ever         Kinait olcsón

Tiszteletem minden olvasónak ,hozzászólásom a fenti cikkhez csak annyi lenne hogy a kinai holmit milyen megfontolásból engedik egyátalán be ebbe az országba, mivel szerintem is csak egy halom szemét amit onnan hoznak. Szerintem nem indok az hogy mert olcsó, azonkivül életveszélyes is. Ebből kifolyólag nem csak a kereskedők hasznát kellene figyelni hanem a gyakorlati értékét.Ami szerintem nulla.Én személyszerint semmi kinai mocskot nem veszek.Inkább dolgozok kézzel mint ezekkel a kinai mocskokkal.

Egyszerű tippek fúráshoz

A fúrás egyszerű feladatnak tűnik, ám csak a gyakorlott barkácsolóknak. Akinek azonban nincs kellő gyakorlata, az számos hibát követhet el, de megkönnyíthető ez a munka.


SDS plus fúrókalapácsok új generációja

Az építőiparban dolgozó szakemberek talán legfontosabb és nélkülözhetetlen gépe az sds plus befogású fúrókalapács. Legyen az víz-, gáz-, fűtés-, villany- és még sorolhatnánk, hogy milyen szerelő,...