Kapcsolók szerelése, bekötése

A villamos szerelvények egyre bővülő kínálata láttán sokunkban felmerül a csere gondolata. Ha lakásunkban a kapcsolókat divatosabb típusra akarjuk kicserélni, vagy az elhasználódott kapcsoló cseréje válik szükségessé, több típus közül választhatunk. A legklasszikusabb egy- és kétpólusú kapcsolón kívül gyakran találkozunk csillárkapcsolóval, zsalukapcsolóval, fényerőszabályzóval, antenna-, és telefoncsatlakozókkal, számítástechnikai csatlakozókkal. Ezek az elemek egy-egy termékcsaládon belül megtalálhatók.

Sokunknak problémát okoz egy-egy mindennapos művelet elvégzése házunkon belül vagy kívül. Egy kapcsolót vagy egy csatlakozóaljzatot megjavítani, kicserélni – ha a legalapvetőbb ismeretekkel tisztában van – szinte bárki képes, de törekednünk kell a felmerült hiányosságok biztonságos szakszerű megoldására. A biztonság különösen fontos az elektromos szerelések területén. Az alapvető ismereteken túl fontos a kellő óvatosság. Tudnunk kell megkülönböztetni és azonosítani a fázis a nulla és a földvezetéket. A fázis fekete (néha piros), a nulla kék, a földvezeték zöld-sárga színű. Tudnunk kell azt is, hogy a szerelvényeken melyiket, hová kell kötnünk. A legalapvetőbb szabály persze az, hogy a szerelés megkezdése előtt áramtalanítani kell, ez történhet a főbiztosítóval vagy a megfelelő szektorbiztosítóval. A feszültségmentességről meg kell győződni.
Az áramot visszakapcsolni csak a szerelés befejezése, külső ellenőrzés és a burkolat/ok visszahelyezése után szabad.A kapcsoló szerelése általában öt műveletből áll. Az előkészítés során egyrészt a kapcsoló számára beépített doboz megtisztítása az esetleges szennyeződésektől (vakolat, festék), másrészt a kapcsoló előkészítése (szétszerelése), ill. a vezetékek azonosítása (ha ez még nem történt volna meg) a feladat. Ezután hozzákezdhetünk a bekötéshez. Amennyiben nem rugós kapcsok fogadják a vezetékeket, melyek egyébként gyors szerelhetőséget és hosszú távon megbízható csatlakozást eredményeznek, meg kell lazítani ezek csavarját, majd a csupasz vezetékvéget a lapos anya és az érintkező közé dugni. Ezután a csavarokat feszesre húzzuk. Ha ez megtörtént, a vezetéket a dobozba viszszatoljuk. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a megmaradó vezeték az érintkezők működését ne zavarja, vagy a fedlap rápattintását ne akadályozza.Gondoljunk arra is, hogy a billentyű felső, benyomott állapotában történik a bekapcsolás. Beszerelés előtt a rögzítőkarmokat meglazítjuk, majd betoljuk a dobozba. Amikor az alj kerete a falra felfekszik, függőleges és vízszintes síkba állítjuk, és csavarhúzóval a karmokat meghúzzuk. Az utómunka a vezetékek eligazítása, a billentyű és a fedőlap helyére pattintása. A helyes működést bekapcsolás előtt ellenőrizni kell.A korszerű szerelvénycsaládok (pl. Siemens Delta) betéteit megfelelő védettség jellemzi, így biztosítva, hogy a burkolatuktól megfosztott betétek feszültség alatti részei szabad kézzel nem érinthetők meg. A szerelvények felfogásához falba süllyesztett szerelődobozok szükségesek. A vezetékeket rugós kapcsok fogadják, ami gyors szerelhetőséget, és hosszú távon is biztos csatlakozást eredményeznek. A betétek galvanizált acélkeretei és a rugós rögzítő karmok garantálják a biztos mechanikai rögzítést. A szerelvények közösítésére használható keretek a vízszintes és a függőleges elrendezést is lehetővé teszik. Egy adott rendszer betétkészlete, belső szerkezete azonos, így könnyedén cserélhetők.
Vizes helyiségekbe, külső terekre, teraszokra vízmentes, csapófedeles szerelvényeket kell használnunk.A Legrand Randevúja is minden funkciót felölelő kollekció. A könnyű szerelhetőség, szellemes egyszerűséggel megoldott sorbaszerelés és a szép forma jellemzi. Így a különféle szerelvényeket egyesével, de korlátlan számban is fel lehet szerelni egymás mellé vagy alá, melyhez külön sorolókeretre nincs szükség. Az egyes szerelvények rögzítésére falba süllyesztett szerelődobozok kellenek, a sorba rendezett szerelvények esetén egymáshoz erősíthető dobozokra van szükség. A szerelvényeket szorosan egymás mellé kell a dobozban rögzíteni, majd a kiválasztott közdarabbal összekapcsolni. A végdarabok és a keret felhelyezésével fejezzük be a szerelést. A szétszerelés is könnyen megoldható, mert a kereteket egy csavarhúzó segítségével egyenként le lehet pattintani.Könnyen szerelhetők a vízmentes elemek is. Ütés- és törésállóság, por és víz elleni védettség jellemzi őket. A kábelbevezetés a kapcsoló alján vagy tetején tömítőgyűrűn keresztül történik. A kényelmesebb bekötés érdekében nagy a vezetékezési hely. A kivehető betéten a bekötőkapcsok könnyen hozzáférhetőek, ennek köszönhetően a vezeték-bekötés gyors. A felső rész rögzítése pattintással, csatlakozó aljzatok esetén nagy menetemelkedésű csavarokkal történik. A Prodax Classic az előzőkhöz hasonlóan akár egyesével, akár több szerelvény közösítésével szerelhető vízszintesen vagy függőlegesen. A szerelvények közösítésére kereteket használunk. Könnyű és gyors szerelhetőség jellemzi a vízmentes kapcsolókat is. A billentyű és a rögzítő fülek kipattintása után a fedél könnyen levehető. A bevezető tömítés átlyukasztása után a kábel könnyen bevezethető, majd a vezeték bekötése és a betét visszahelyezése után a fedél és a billentyű egy mozdulattal helyére tehető.Valamennyi szerelvénycsaládnak meg van a falon kívüli változata is. Erre az utólagos
szerelvényezésnél van szükség, ahol a süllyeszték kialakítására nincs lehetőség, vagy megfelelő szerszám hiányában nem tudjuk ezt megoldani. Ezeket ún. kiemelőkerettel tudjuk szerelni.
Végül még egy jó tanács. Aljzat vagy kapcsoló szerelésekor mindig ellenőrizzük le a falban levő vezetéket. A szabadon hagyott vezetékvégeket soha ne felejtsük el leszigetelni. A szerelvény korábbi túlterhelése, mechanikus sérülése, a csatlakozási pontok meglazulása legtöbbször látható nyomot hagy maga után. Az elszíneződött, esetleg olvadt szigetelés, a megfeketedett vezetékvég, vagy a szerelődoboz falán észlelhető égésnyomok erre utalnak. Az ilyen vezetékhelyre ne szereljünk új szerelvényt addig, amíg szakképzett villanyszerelővel nem ellenőriztettük le a vezetékezést.Tűzvédelmi szempontból előírás, hogy az elektromos hálózatot kilenc évenként felül kell vizsgáltatni, ún. szabványossági vizsgálatot kell végeztetni. Ez vonatkozik a lakásokra is. Ennek lényege, hogy azok a csomópontok, melyeket a szerelés, kiépítés során kialakítottak terhelés hatására felmelegednek, amikor nem terheltek, visszahűlnek. Ennek következtében ezek a kötések lazulnak, potenciális veszélyforrássá válnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kapcsoló, bekötés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csaba Farkas avatarja

Csaba Farkas         téves információ

Nagyon jó cikk, egyetlen hibától eltekintve: "A fázis fekete (néha piros)". A PIROS is a földelés volt, de ezt a színt régebben használták.

Zachar András avatarja

Zachar András        

mit keres itt az a falon kívüli szerelésű kapcsoló ????

Kreatív készségfejlesztő

Akár házilag is elkészíthető ez a készségfejlesztő játék, ha valaki elég ügyesen bánik a tűvel, cérnával varrógéppel.A „könyvben” lapozgató apróság játékosan tanulhatja meg az öltözködés...


Villanyszerelés alapfokon

A villanyszerelés szakmunka, csak képzett szakember végezheti. Elvileg. A gyakorlat azonban mást mutat. Igencsak meg van lőve az, aki nem is konyít ehhez a szakmunkához. Nála lógnak a konnektorok...