LED fénycső bekötése

2019-02-22 10:56:28 | Módosítva: 2019-02-22 10:56:28

A hagyományos fénycső még mindig gazdaságos világításnak tekinthető, de ezen a területen is megjelentek a ledes változatok, melyek fogyasztása még a normál fénycsőnek is csak a harmada. Viszonylag olcsón lehet kapni komplett lámpatesteket led fénycsővel, de arra is van mód, hogy a régi armatúrában ledre cseréljük a pislákoló hagyományosat. A gyártók többféle bekötést alkalmaznak a led fénycsöveikhez, de kis szereléssel mindegyik behelyezhető az eredeti armatúrába.


Led fénycső a hagyományos helyére

Meglévő T8 armatúrába tökéletesen illeszkedik minden led fénycső, tehát akár meg is hagyhatjuk a lámpatestet. A nagy különbség azonban az, hogy a led fénycsövek beépített tápegységgel rendelkeznek, így a hagyományos fénycsőhöz szükséges gyújtót és előtétet (fojtót) távolítsuk el. Az egyszerűség kedvéért a fojtót egyszerűen áthidalhatjuk, viszont, ha a ezt nem tesszük meg a led fénycső tönkremegy. A led fénycső működéséhez kizárólag hálózati 230 volt szükséges. Ezután az „input” feliratnál lévő érintkezőknél kössük az egyikre a fázist a másikra a nulla vezetéket és kész. A másik oldalon nem kell vezetéket bekötni. Ezt nevezzük egyoldalú bekötésnek.

Van megoldás arra is, ha úgy szeretnénk átalakítani a régi armatúrát, hogy a led csövet tetszőlegesen rakhassuk be. Utóbbi megoldásnak akkor látjuk igazán hasznát, ha az átalakítás és csövek beszerelése nem egyszerre történik, vagy ha a munkának csak egyik részét végezzük mi. Ilyenkor a ledes fénycső két oldalról lesz betáplálva (ha egyébként erre alkalmas), az egyik oldalon a fázist, a másik oldalon a nullát fogja megkapni.Egyes ledes fénycsövekhez adnak egy – a hagyományos fénycső gyújtójára igen-igen hasonló – alkatrészt, amit be is lehet helyezni az eredeti gyújtó helyére. Ez valójában egy rövidzár. Ennél a megoldásnál nincs szükség a régi armatúra alkatrészeinek kiszerelésére, hanem a „rövidzár” behelyezése, és a fojtótekercs áthidalása után a ledes fénycső egyből a helyére tehető.

A ledes fénycső végén az érintkezők elfordíthatóak, hogy mindenféle armatúrába be lehessen tenni őket.


Egyoldalas bekötés
Hagyományos fénycsöves armatúra átalakítása
LED fénycsöves armatura bekötése


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Világítótestek fényerő-szabályozása

A túl sok és túl kevés fény egyaránt zavaró lehet. Atestreszabott megoldást jelenthetik afényerőszabályzók. Ezek kiválasztásához, használatához adunk néhány javaslatot.


Kreatív készségfejlesztő

Akár házilag is elkészíthető ez a készségfejlesztő játék, ha valaki elég ügyesen bánik a tűvel, cérnával varrógéppel.A „könyvben” lapozgató apróság játékosan tanulhatja meg az öltözködés...