Padlók tisztítása

2013-03-12 12:31:13 | Módosítva: 2013-03-12 12:38:24

Otthonunk talán leginkább igénybe vett és egyben állandó szennyeződésnek kitett része a padló. Tisztántartása alapvető igény, amit nem árt és gyakran nem érdemes elhanyagolni.
A padlófelületek gyakori tisztítása ugyanis nemcsak higiéniailag fontos, a kellő ápolás a burkolatok tartósságát is előnyösen befolyásolják. E feladatok ugyan általában egyszerűek, de rendszerességet, megfelelő tisztító szereket és esetenként hatékonyabb takarító eszközöket is igényelnek.

A padlók tisztításakor először a porszívóé a főszerep. A sima felületű padlókhoz a fej kefés részét célszerű használni, míg a szőnyeg padlókhoz a sima talpfelületű párnázott része az előnyösebb. Ezek használatával a por és az egyéb apró, darabos, kevésbé tapadó szennyeződések teljesen felszívhatók. A felületekre tapadt, leszáradt makacsabb szennyeződések azonban már csak nedves tisztítással távolíthatók el. Bármilyen anyagú a padló, csak az anyagában kárt nem tevő tisztítószereket szabad használni. Ezek általában vizes szerek vagy koncentrátumok, amelyeket megfelelő adagolásban kell tiszta vízben jól elkeverni. A padlók tisztító karbantartásához savas- vagy egyéb maró, esetleg durva koptató hatású anyagokat tilos használni, mert jelentősen károsíthatják a burkolatok felületét, bevonó anyagát. Ez még a kerámia lapos burkolatokra is érvényes, mert bár a lapok bevonata nem feltétlenül károsodna, a fugaanyagok felülete viszont igen. Ezért a különböző padlókhoz esetenként különféle tisztítószereket, felületi regeneráló szereket kell használni. Választékuk igen bőséges, és némi informálódás után könnyű kiválasztani a padló anyagának leginkább megfelelőket.


Lakkozott parketták, szalagparketták ápolása

A természetes faanyagú padlók felületét többnyire nagy kopásállóságú lakkréteggel szokás időállóbbá tenni. Ám tagadhatatlan, hogy e bevonó réteg is kopik, mattul az évek során. A gyakori nedves, kevés tisztítószert is tartalmazó feltörléssel ugyan a legtöbb szennyeződés eltávolítható, ám a felület felszáradása után ajánlott egy száraz moppal is áttörölni. Ezzel eltüntethetők az esetleges homályos foltok, és a padló fényesebb is lesz.Azonban nem igényelnek után törlést a regeneráló szert is tartalmazó tisztítószerek (Sofix, Bona Tech Polish, Sano Super stb.), amelyek száradásuk után fényes védőréteget képeznek a padló lakkfelületén, amit azonban többnyire kéthavonta fel kell újítani. Az nedves feltörlés és a padló száradása után a moppal történő áttörlés mindenkor kíméletesen polírozó hatású a lakkozott parkettákon és a kezelt szalagparketta burkolatokon is. A bő vizes felmosás azonban minden fapadló esetében káros hatású, ezért kerülendő!

A parafa padló általános tisztítása

A parafa sem szereti a sok vizet, itt is alaposan kicsavart padlófeltörlőt célszerű használni. Esetleges tisztításához az erre a célra kifejlesztett tisztítószerek valamelyikét ajánlott használni! Viaszolt burkolatoknál természetes viasz tartalmú ápolószert kell használni, amit törlőronggyal egyenletes, vékony rétegben könnyű az anyagba dörzsölni, elteríteni. Az ápoló viaszoláshoz azonban csak nagyon vékony réteg szükséges, különben a felület ragadni fog a felesleges viasztól.

Laminált padló takarítása

A laminált padlót felülete ugyan nagyon ellenálló, ám a mag anyaga erősen nedvszívó farost, ezért a bő vizes felmosás esetén felpúposodhat a padló. Takarításkor ezért csak enyhén nedves, kinyomott felmosó ruhával, vagy moppal célszerű feltörölni, majd ez után szárazra törölni. Ha viszont a felületek fényének és tartósságának megóvása is cél, akkor kimondottan csak laminált padló ápolószer (Sofix laminat, Pronto, Ferfix, Well Done stb.) használata ajánlott, amely fényesítő hatású is. Teljes száradás után azonban ilyenkor is ajánlott szárazon áttörölni a regenerált, tiszta padló felületét. A laminált padlók felülete is kényes a karcolásokra, és a leeső tárgyak kisebb krátereket is mélyítenek a felületbe, amit szinte lehetetlen eltüntetni. A kis mélyedések – de nem a karcok - kétkomponensű, elsimított felületű ragasztóval, vagy javító tapasszal ugyan szintbe tölthetők, ám a felületen mindig észlelhető lesz. Különben viszont a sérülésekbe rakódó szennyeződés lesz markánsan látható.


Szőnyegpadlók takarítása

Mivel ezek általában műszálas burkolatok, a szokásosnál jobban vonzzák a port. Az egyéb szennyeződések is makacsabb foltokat hagynak a felületükön, ezért ezek a burkolatok szinte naponkénti takarítást igényelnek. Az alapos porszívózáson kívül a foltos szennyeződéseket is mielőbb el kell távolítani, amihez a különféle szőnyeghez ajánlott folttisztító szerek valamelyikét (Wenis, Pronto) célszerű használni. Idővel azonban általános és teljes felülettisztításra lesz szükség. Az alaposabb tisztítást célszerűbb a szőnyegtisztító cégek valamelyikével elvégeztetni, mert így garantált a tisztítás minősége, és nem lesz foltos, hullámos a szőnyeg felülete sem. A nedves tisztítóhabos tisztítás a hatékonyabb, bár utána ki kell várni a padlószőnyeg teljes kiszáradását. Választható száraz, azaz különleges összetételű poros tisztítás is (Carpet Cleaner), amely a tisztítás során a szálak közé juttatja a speciális tisztítóport, és azt azonnal fel is porszívózza. Előnye, hogy a szőnyeg azonnal használatba vehető, a színe is szinte megújul, és nem is túl időigényes. Saját kezűleg nehéz folt- és hullámmentes felületi nedves tisztítást végezni.

PVC és linóleum padlók tisztítása

A PVC padlók felületének vékony kopórétege fokozottan kényes a súrlódások okozta sérülésekre. Különösen az apró karcolódásokra, használatból eredő felületi kopásokra nagyon érzékeny e padló. Ellenben az alapos és szinte naponkénti portalanítás, és a szokásos tisztítószeres feltörlés mellett jelentősen csökkenthető a felület kopása. Az enyhébb felületi kopások egy ideig a hetenkénti utópolírozással még eltüntethetők. Ezzel visszaadható a felület selymes fénye, és ehhez az antisztatikus védelmet is biztosító szerek valamelyikét célszerű használni.
Hasonló a helyzet az újból divatba jött linóleum padlóknál is. Ezek ugyan jobban ellenállnak a kopásoknak, de az apró sérülések, karcok e padlóburkolat felületén is meglátszanak. Hetenkénti tisztításuk ajánlott, amihez viaszos tartalmú tisztítószereket célszerű használni, amelyek lágyan átpolírozva visszaadják – ha időlegesen is – a padló eredetihez hasonló fényét.

Kerámia burkolatok

A padlóburkolatok közül a kerámia bevonatúak talán a legkönnyebben ápolhatók. Nedves, tisztítószeres (Sano, Clinex, Sofix) feltörléssel könnyen eltüntethetők még a makacsabb szennyeződések is. A tisztításhoz ajánlatos olyan szereket használni, amelyek száradás után csúszásmentessé is teszik a mázas felületeket.A gres lapos burkolatok olyan tisztítószert igényelnek, amely porózus felületükből is eltávolítja a koszt. Esetenként tisztítás után egy védőréteget adó szer használata is ajánlatos, ami meggátolja a szennyező anyagok tapadását, és a padló tompa fényét is visszaadja. A megszáradt padlófelületet száradás után célszerű mikroszálas mop-pal is áttörölni, amelynek antisztatizáló hatása gátolja a por és egyéb szennyeződések gyors lerakódását.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szőnyegpadlók reneszánsza

A szőnyegek a lakástextíliák csoportjába sorolhatók, és padozatok, falak védelmére, díszítésére szolgáltak, szolgálnak. Ma már jelentős százalékban ipari termék, és felhasználási módja is óriási...


Szalagparketta és laminált padló

Az elmúlt időszak talán legkedveltebb meleg padlóburkoló anyagai a szalagparketták és a laminált padlók. Első pillanatra hasonlóak, ám sok szempontból mégis jelentősen eltérnek egymástól....