Még egyszer a porszívókról

Múlt év decemberi lapszámunkban részletesen írtunk a porszívókról, mint az egyik legfontosabb háztartási készülékünkről. Olvasóink reakcióiból arra következtettünk, hogy bizonyos fogalmak összekeverednek a felhasználók körében, ezért röviden még egyszer visszatérünk a témára.

Először is a porzsákok, illetve a szűrők szempontjából. A ma használt rendszerek közül a vászon porzsák egyszerű és olcsó megoldás, mert nem kell mindig újat vennünk, ürítés után a régi visszatehető a porszívóba. Ugyanakkor ez a legkevésbé higiénikus megoldás, mert maga a porzsák ürítése is koszolódással, porolással jár, de ami a nagyobb baj, a vászonzsák a legfinomabb porszemcséket és egyéb szennyező anyagokat átengedi, a porszívó egyszerűen visszafújja a helyiség légterébe. A gép a koszt felszívja, de a finom por visszajön.
A cserélhető, eldobható papír porzsákok részben segítenek ezen a gondon. Ürítésük sokkal tisztább, hiszen a készülékből kiemelve egyből a kukába dobhatjuk. A finom porból is sokkal többet kiszűr a papírzsák, mint a vászon, de korántsem mindent. Ráadásul a papírzsák cseréje pénzbe kerül, olykor nem is kevésbe, újbóli felhasználásával kísérletezni pedig értelmetlen.
Van egy lényegesen korszerűbb szűrőmegoldás az előbbieknél, az ún. HEPA szűrő. Ez elvében és kialakításában is erősen emlékeztet a gépkocsik, motorok légszűrőjére. A szűrőhatás tekintetében a HEPA szűrő jobb, mint a normál papírszűrő, ugyanakkor az ürítése és tisztítása korrekten és higiénikusan megoldható, nem cserélni, hanem üríteni kell. Az egész szűrőház – mint egy kis vödör – kiemelhető a készülékből, a kuka fölé vihető, majd az aljának kinyitásával a kosz egyszerűen kiesik belőle. A kiürített HEPA szűrő vízzel lemosható; a víz miatt ez sem jár nagy porolással, mert a koszos víz egyszerűen lefolyik a lefolyóban. Néha igényli ugyan az aprólékosabb tisztítást is, amit szintén a vízcsap alatt, apró kefével tehetünk meg, de erre nincs szükség minden ürítéskor.
Higiéniai és szűrési szempontból a legtökéletesebbek a vízszűrős porszívók. Erről a következő oldalon részletesebben is írunk. Most itt inkább azt a gyakori félreértést szeretnénk tisztázni, amiben ezt a porszívó típust összetévesztik a takarítógépekkel. Szögezzük tehát le: a vízszűrős porszívó a beszívott levegő megtisztítására vizet használ. A másik írásunkban részletezett módon a beszívott nagyobb szemcsés és egészen finom por is fennakad a szűrőként szolgáló víztartályban, ahonnan piszkos vízként egyszerűen kiönthető.
A takarítógépek (szőnyegtisztító gépek) lényege, hogy víztartályukban tisztítószeres vizet keverünk be, amelyet munka közben egy vízszivattyú kinyom a szőnyeg, padlószőnyeg felületére. A szeres víz oldja a szőnyegbe kötött koszt, piszkot, majd a gép a szennyezett vizet visszaszívja, a benne feloldott kosszal együtt. A takarító gépbe tehát szintén vizet töltünk, de ez nem szűrőként, hanem oldószerként funkcionál. Ez a gép kifejezetten szőnyeg és padlószőnyeg tisztítására való. Ha közönséges porszívóként kívánjuk használni, akkor porzsákot kell rakni bele, és szárazon kell üzemeltetni. Erre is van mód.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: porszívó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

ucsaba04 avatarja

ucsaba04         ajó ablak hőszigetelése (régi fából készültekhez)

Tavasszal fa bejárati ajtót cseréltünk (toldós).
Szigeteléssel prbléma van, mert a hideg-meleg könnyen bejön rajta. Milyen szigetelést lehetne
alkalmazi, hogy megszünjön a "cúgos" hatása? Mondanom kell még azt, hogy vékony a tokja (régibe lett téve az új) a küszöb az átlagosnál
sokkal vékonyabb, és alatta a nyáron ki kellett betonozni.

Kézi porszívók

A morzsaporszívók mellett ma már sokféle mobilis, kisméretű és egyszerűen tárolható porszívót és szőnyegseprűt lehet találni az áruházakban. Ezek a kisgépek, nem pótolják a nagyteljesítményű...


Porzsák nélküli porszívók tisztítása

Porzsák nélküli porszívó esetén is keletkezik szemét, csak az nem egy papír vagy textil zsákba, hanem egy műanyag tartályba kerül. Az ürítgetést, porolást így sem ússzuk meg.