Központi porszívó társasházba, családi házba

2012-04-28 20:44:18 | Módosítva: 2012-04-29 22:32:38

Központi porszívó rendszert leggyakrabban nagy alapterületű, többszintes házakban építenek ki. Ennek a megoldásnak társasházakban, közepes méretű lakásokban is van azonban létjogosultsága.

Csendes, hatékony, pollenmentes, kényelmes – ezek a jelzők jellemzik legjobban a központi porszívó rendszereket. Felépítésük nem bonyolult: egy, a pincében vagy a kültérben elhelyezett erős szívó és szűrőegységből, az épületet behálózó csőrendszerből és a kézben tartható fejből áll. Beépítését célszerű az építkezés vagy a felújítás időszakára ütemezni, de korábban bemutattunk olyan módszert is, amivel utólag, minimális felfordulással alakíthatjuk ki a csőrendszert.
Nagy méretű lakóházban kényelmetlen végigcipelni egy hagyományos porszívót, sokkal kellemesebb a munka, ha csak a fali aljzathoz kell egy gégecsövet csatlakoztatni. A porszívó hangja így nem fog zavarni bennünket, ráadásul az apró porszemek, pollenek sem a lakásba jutnak vissza, hanem a környezetbe távoznak. Ez allergiás panaszok esetén óriási előny.

Az egész házat kiszolgáló központi egység általában túl nagy méretű és teljesítményű ahhoz, hogy egy társasházi lakásban használjuk. Az elmúlt időszakban több gyártó is piacra dobott kifejezetten néhány szobás lakásba szánt rendszereket. Ezek az eszközök mindazokat az előnyöket nyújtják, amiket nagy testvéreik, a különbség mindössze annyi, hogy akár egy erkélyen is elhelyezhetők, nem foglalnak több helyet, mint egy klíma kültéri egysége. A szereléshez 40 mm átmérőjű vákuumcső szükséges, (ez elhelyezhető az épülő lakás aljzatbetonjában), valamint egy falba süllyeszthető szerelőlap, amihez a központi porszívó gégecsöve gyorscsatlakozóval rögzül.

A csőhálózat elszívó nyílása, a betápláló- és vezérlőhálózati gyorscsatlakozók egyaránt a szerelőlapon találhatók meg. A beszívott por könnyen és higiénikusan üríthető a porszívóban található porzsák kiemelésével. Mivel a szívóegységet társasházi méretekhez igazították, a takarítható felület általában nem haladhatja meg a 120 négyzetmétert, a csőhálózat hossza a 45 métert, a falicsatlakozók száma pedig 3-4 darab lehet. Ennyi csatlakozási lehetőséggel és a mellékelt 8-9 méteres gégecsővel minden sarok kényelmesen elérhető.

A központi porszívó szívóegysége porszórt, lakkozott műanyag házzal rendelkezik. Belsejében porleválasztó, túl­melegedés elleni biztonsági kapcsoló, hangtompító és papír porzsákos portartály található. IP 55-ös védettsége révén ellenáll a fröccsenő víznek, ha pedig nincs elég hely az erkély vagy terasz járófelületén, a falra is rögzíthetjük. A központi porszívó gép energiaigénye megegyezik egy normál háztartási vasaló energiaigényével, azaz a hagyományos porszívók áramfogyasztásánál sokkal ala­csonyabb. A porszívók fenntartási költségei kedvezőek, a szűrő hosszú élettartamú, a porzsák pedig átlagosan 3-6 havonta telik meg. A takarítás és a karbantartás rövidebb időt igénylő, és ritkán végezendő folyamatok.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Önfenntartó passzív házak

Az Earthship, azaz földhajó néven ismertté vált önfenntartó passzív házak bármilyen éghajlatra telepíthetőek, és már számos épült szerte a világon. A földhajó olyan passzív ház, amely...


Könyvek tisztítása, javítása

A könyvek még az elektronikus eszközök rohamos térnyerése ellenére is fontos részei az életünknek. Egészen más érzés egy könyvet olvasni, mint a képernyőn követni a szöveget. Ráadásul a...