Központi porszívó

2008-09-14 13:51:17 |

Csak a fantáziája szabhat határt annak, aki kényelmi felszerelésekkel szeretné otthonosabbá tenni házát. Az egyik ilyen kiegészítő a központi porszívó, ami nem csak kényelmessé, hanem egészségesebbé is teszi a család életét.

A rendszer felépítése

A központi porszívó rendszer egy falba épített, külső csatlakozással ellátott csőhálózatból, és egy fixen felszerelt nagy szívóerejű porszívógépből (porleválasztóból) áll. A központi gépet célszerű olyan helyre telepíteni (pince, garázs stb.), ahol nem okoz gondot a gép zaja, illetve ahonnan a gép által beszívott levegő a szabadba vezethető. Ez a takarítást rendkívül hatékonnyá teszi, hiszen a beszívott levegőt nem a légtérbe fújja vissza, így jelentősen csökken a bútorokra leülepedő por mennyisége. Nem is beszélve a gyakran allergiás tüneteket okozó poratkákról, amelyeket a központi porszívó rendszer szintén hatékonyan távolít el.
Az emeletenként vagy helyiségenként kialakított szívónyílásokhoz csatlakoztatható a porszívó gégecsöve. A háziasszonyok munkáját jelentősen megkönnyíti a konyhai szemétlapát adapter beépítése, amely a konyhaszekrény lábazatába van beépítve. Az adapter szintén a rendszer része, így az eléje söpört morzsákat, kisebb konyhai szemeteket egy kar elfordításával egyszerűen beszippantja. A központi porszívó rendszer nem csak kertes házakban alkalmazható, hanem lakótelepi lakásokba is beépíthető.

Működési elv

A cső csatlakoztatása csak egy mozdulatA poros levegő tisztítása több elven történhet. A legelterjedtebb porleválasztó eszköz az ún. ciklon, ami egy viszonylag egyszerű felépítésű, fordított csonka kúp alakú berendezés. A szilárd szennyezőket tartalmazó levegő érintőirányban lép be a leválasztó tetején. A poros levegő a ciklonban spirális alakban halad lefelé, a leválasztó kúpátmérőjének csökkenése miatt a légsebesség folyamatosan nő, amelynek következtében a centrifugális erő hatására a por és egyéb szennyeződések kiválnak a légáramból. A ciklonban kiváló szennyeződések a kúp alján át a portárolóba jutnak, és összegyűlnek a készülék aljában. Az üzem közben kialakuló vákuum biztosítja, hogy a kivált szennyeződéseket a levegő ne vigye magával a papírszűrő felé. A kúp középső részéből a részben megtisztított levegőt a motorra szerelt járókerék szívja át a nagy hatásfokú papírszűrőn, és a teljesen portalan, tiszta levegő - a motor hűtését ellátva - a nyomócsonkon keresztül jut a szabadba.
Pincében, garázsban is elhelyezhető a központi porszívó motorjaA tiszta, szűrt levegő hűti a motort és biztosítja az optimális üzemi hőmérsékletet, a gumitömítéssel leválasztott járókerék megakadályozza a motor elszennyeződését. Szívó oldali hangtompítóval kb. 50%- os zajcsökkentés érhető el, az opcionális nyomóoldali hangcsillapítóval pedig a légzaj még tovább csökkenthető. A súrlódásos és ütközési ellenállások, illetve a motor hűtése következtében erősen felmelegedett levegő magával viszi a térből elszívott allergén anyagokat, poratkákat és egyéb káros szennyeződéseket. Kisebb teljesítményű gépeknél a ciklont egy egyszerű porzsákos rendszer is kiválthatja, egészségügyi, kommunális intézményekben pedig leginkább a vizes rendszer alkalmazható, hiszen így a fertőtlenítés hatékonyan és könnyen megoldható.

A rendszer kiépítése

Célszerű építéskor vagy felújításkor helyükre tenni a csöveketA központi porszívó rendszer kiépítését két lépésben lehet kivitelezni. Az építkezés aktuális szakaszában elegendő csak az alapszerelést elvégezni, a motor felszerelése a későbbiekben bármikor (akár évek múlva is) lehetséges. Amennyiben az alapszerelés nincs a kellő időben elvégezve, úgy a későbbiekben nem, vagy csak nehezen kivitelezhető a rendszer.
Először a rendszerhez szükséges csőhálózatot kell kiépíteni speciálisan erre a célra szolgáló, antisztatikus vákuumcsővel. Ezt a műveletet a vízszigetelés után, de az aljzatbetonozás előtt kell elvégezni, vakolás előtt vagy után. Ebben a stádiumban kerülnek helyükre a fali csatlakozó aljzatok, kiépítésre kerül a konyhai adapter, valamint a motor helye is. Elkészül továbbá a kifúvó cső is.
Több szintes épület esetében lehetőség van még vakolás előtt beépíteni a falba kerülő csöveket, majd vakolás után elhelyezhetjük az aljzatbetonba való csőszakaszt. Ekkor építhető ki a központi gép automatikus indítására szolgáló elektromos vezérlés is.
Kész épület esetében a csöveket falon kívül vezethetjük el, elrejtve a sarkokban, elkerülve ezzel a falak vésését. Második lépés a már elkészült házban, épületben a központi gép felszerelése, a konyhai lapát, ill. a fali csatlakozók felszerelése, a rendszer beüzemelése.

A rendszer ára

Egy 100 m2-es, 3 szobás családi házba a központi porszívó rendszer minőségtől, kiépítettségtől és felszereltségtől függően körülbelül 250-400 ezer Ft-os nettó áron szereltethető be. Az alapszerelés, tehát a rendszer későbbi befejezésének előkészítése nagyjából nettó 70 - 100 ezer Ft forintunkba kerül.

Összefoglalva a központi porszívórendszer előnyeit

  • Porleválasztó ciklon belseje Tisztább levegőt biztosít otthonunkban, mint a hagyományos porszívózás
  • Nem keveri fel a leülepedett port takarításkor, illetve a beszívott poros levegőt a speciális szűrőrendszer az épületen kívülre vezeti ki
  • Nem kell cipelni a porszívógépet, csak egy tömlőt kell kézbe venni. Ez általában 9 méter hosszú, tehát egy csatlakozóról több helyiséget is kényelmesen ki lehet takarítani
  • Hangtalan, zajtalan porszívózás
  • Több éves gondozásmentes használat. Évente 3-4 alkalommal elegendő kiüríteni a portartályt
  • Hatásfoka két-háromszorosa a hordozható porszívókénak
  • Növeli az ingatlan értékét

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Robot porszívók

A minden igényt kielégítő porszívók hátránya, hogy nem dolgoznak „önállóan”. Léteznek azonban olyan készülékek is, amelyek nem igényelnek állandó személyi irányítást, automatikusan, előre...


Vizes porszívók

Olyan porszívókat próbálunk az alábbiakban egy kalap alá venni, melyeknek valamilyen módon köze van a vízhez. Sem felhasználási területükben, sem működési elvükben nem azonosak, sőt talán még...