Központi porszívó

2008-09-14 13:51:17 |

Csak a fantáziája szabhat határt annak, aki kényelmi felszerelésekkel szeretné otthonosabbá tenni házát. Az egyik ilyen kiegészítő a központi porszívó, ami nem csak kényelmessé, hanem egészségesebbé is teszi a család életét.

A rendszer felépítése

A központi porszívó rendszer egy falba épített, külső csatlakozással ellátott csőhálózatból, és egy fixen felszerelt nagy szívóerejű porszívógépből (porleválasztóból) áll. A központi gépet célszerű olyan helyre telepíteni (pince, garázs stb.), ahol nem okoz gondot a gép zaja, illetve ahonnan a gép által beszívott levegő a szabadba vezethető. Ez a takarítást rendkívül hatékonnyá teszi, hiszen a beszívott levegőt nem a légtérbe fújja vissza, így jelentősen csökken a bútorokra leülepedő por mennyisége. Nem is beszélve a gyakran allergiás tüneteket okozó poratkákról, amelyeket a központi porszívó rendszer szintén hatékonyan távolít el.
Az emeletenként vagy helyiségenként kialakított szívónyílásokhoz csatlakoztatható a porszívó gégecsöve. A háziasszonyok munkáját jelentősen megkönnyíti a konyhai szemétlapát adapter beépítése, amely a konyhaszekrény lábazatába van beépítve. Az adapter szintén a rendszer része, így az eléje söpört morzsákat, kisebb konyhai szemeteket egy kar elfordításával egyszerűen beszippantja. A központi porszívó rendszer nem csak kertes házakban alkalmazható, hanem lakótelepi lakásokba is beépíthető.

Működési elv

A cső csatlakoztatása csak egy mozdulatA poros levegő tisztítása több elven történhet. A legelterjedtebb porleválasztó eszköz az ún. ciklon, ami egy viszonylag egyszerű felépítésű, fordított csonka kúp alakú berendezés. A szilárd szennyezőket tartalmazó levegő érintőirányban lép be a leválasztó tetején. A poros levegő a ciklonban spirális alakban halad lefelé, a leválasztó kúpátmérőjének csökkenése miatt a légsebesség folyamatosan nő, amelynek következtében a centrifugális erő hatására a por és egyéb szennyeződések kiválnak a légáramból. A ciklonban kiváló szennyeződések a kúp alján át a portárolóba jutnak, és összegyűlnek a készülék aljában. Az üzem közben kialakuló vákuum biztosítja, hogy a kivált szennyeződéseket a levegő ne vigye magával a papírszűrő felé. A kúp középső részéből a részben megtisztított levegőt a motorra szerelt járókerék szívja át a nagy hatásfokú papírszűrőn, és a teljesen portalan, tiszta levegő - a motor hűtését ellátva - a nyomócsonkon keresztül jut a szabadba.
Pincében, garázsban is elhelyezhető a központi porszívó motorjaA tiszta, szűrt levegő hűti a motort és biztosítja az optimális üzemi hőmérsékletet, a gumitömítéssel leválasztott járókerék megakadályozza a motor elszennyeződését. Szívó oldali hangtompítóval kb. 50%- os zajcsökkentés érhető el, az opcionális nyomóoldali hangcsillapítóval pedig a légzaj még tovább csökkenthető. A súrlódásos és ütközési ellenállások, illetve a motor hűtése következtében erősen felmelegedett levegő magával viszi a térből elszívott allergén anyagokat, poratkákat és egyéb káros szennyeződéseket. Kisebb teljesítményű gépeknél a ciklont egy egyszerű porzsákos rendszer is kiválthatja, egészségügyi, kommunális intézményekben pedig leginkább a vizes rendszer alkalmazható, hiszen így a fertőtlenítés hatékonyan és könnyen megoldható.

A rendszer kiépítése

Célszerű építéskor vagy felújításkor helyükre tenni a csöveketA központi porszívó rendszer kiépítését két lépésben lehet kivitelezni. Az építkezés aktuális szakaszában elegendő csak az alapszerelést elvégezni, a motor felszerelése a későbbiekben bármikor (akár évek múlva is) lehetséges. Amennyiben az alapszerelés nincs a kellő időben elvégezve, úgy a későbbiekben nem, vagy csak nehezen kivitelezhető a rendszer.
Először a rendszerhez szükséges csőhálózatot kell kiépíteni speciálisan erre a célra szolgáló, antisztatikus vákuumcsővel. Ezt a műveletet a vízszigetelés után, de az aljzatbetonozás előtt kell elvégezni, vakolás előtt vagy után. Ebben a stádiumban kerülnek helyükre a fali csatlakozó aljzatok, kiépítésre kerül a konyhai adapter, valamint a motor helye is. Elkészül továbbá a kifúvó cső is.
Több szintes épület esetében lehetőség van még vakolás előtt beépíteni a falba kerülő csöveket, majd vakolás után elhelyezhetjük az aljzatbetonba való csőszakaszt. Ekkor építhető ki a központi gép automatikus indítására szolgáló elektromos vezérlés is.
Kész épület esetében a csöveket falon kívül vezethetjük el, elrejtve a sarkokban, elkerülve ezzel a falak vésését. Második lépés a már elkészült házban, épületben a központi gép felszerelése, a konyhai lapát, ill. a fali csatlakozók felszerelése, a rendszer beüzemelése.

A rendszer ára

Egy 100 m2-es, 3 szobás családi házba a központi porszívó rendszer minőségtől, kiépítettségtől és felszereltségtől függően körülbelül 250-400 ezer Ft-os nettó áron szereltethető be. Az alapszerelés, tehát a rendszer későbbi befejezésének előkészítése nagyjából nettó 70 - 100 ezer Ft forintunkba kerül.

Összefoglalva a központi porszívórendszer előnyeit

  • Porleválasztó ciklon belseje Tisztább levegőt biztosít otthonunkban, mint a hagyományos porszívózás
  • Nem keveri fel a leülepedett port takarításkor, illetve a beszívott poros levegőt a speciális szűrőrendszer az épületen kívülre vezeti ki
  • Nem kell cipelni a porszívógépet, csak egy tömlőt kell kézbe venni. Ez általában 9 méter hosszú, tehát egy csatlakozóról több helyiséget is kényelmesen ki lehet takarítani
  • Hangtalan, zajtalan porszívózás
  • Több éves gondozásmentes használat. Évente 3-4 alkalommal elegendő kiüríteni a portartályt
  • Hatásfoka két-háromszorosa a hordozható porszívókénak
  • Növeli az ingatlan értékét

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A porszívózás élmény is lehet

A porszívózás természetes része az otthoni takarításnak, egyike azoknak az elkerülhetetlen feladatoknak, amiről a legtöbb embernek a következők jutnak eszébe: cipekedés, ügyetlenkedés,...


3 eszköz, ami minden barkácsolót profivá tesz

Legyen szó egy kovácsoltvas kerti asztal felújításáról, a gyerekek homokozójának elkészítéséről, vagy egy egyedi könyvespolc megalkotásáról, van három olyan eszköz, ami garantáltan minden amatőr...