Polikarbonát

2022-09-17 11:53:56 | Módosítva: 2022-09-17 11:59:27

A polikarbonát felhasználási lehetőségei igen széleskörűek az építészetben és a lakberendezésben. Előtetők, teraszfedések formájában már mindenki találkozott vele, de ezek a felhasználási területeknek csak egy része, számolhatunk vele beltérben, a lakberendezésben is. Leggyakoribb megjelenési formái a tömör polikarbonát, az üregkamrás polikarbonát, illetve a különböző polikarbonát profilok.


Tetők és más megoldások

A tömör polikarbonát gyakorlatilag egy törhetetlen üveglap, amelyet akár mindkét oldalán UV-védelemmel gyártanak a maximális élettartam érdekében. A táblákat polikarbonát gyantából extrudálják, így 200-szor erősebb, mint az azonos vastagságú üveg. Ezzel a hihetetlen szilárdsággal párosulva a táblák könnyen formálhatók, hajlíthatók és méretre vághatók, így nyújtva ideális biztonságos üvegezési megoldást olyan alkalmazásokhoz, mint a fedett helyiségek, előtetők, a másodlagos üvegezés.

A polikarbonát lemez népszerűségét a hideg hajlíthatóságának, magas szintű hőszigetelésének, alacsony tömegének és kedvező árának köszönheti. Kifejezetten tartós és ütésálló műanyagból készül, így strapabíró. Mindamellett, hogy kitűnően fed, jó szigetelő tulajdonsággal is bír. Rugalmas, így íves szerkezeteken is egyszerűen használható. A szakszerűen beépített lemez nagy teherbírással rendelkezik, ezért nem roskad össze akkor sem, ha nagyobb mennyiségű és súlyú hó hullik rá. Azonban a polikarbonát lemez élettartama és jégverésállósága nagyban függ az anyag minőségétől és típusától.

Nagy fényáteresztő képességének, ütésállóságának, mégis könnyű anyagszerkezetének köszönhetően sokrétűen lehet felhasználni az anyagot. A lemezek legtöbb esetben egy oldalon UV védettek, amelyet általában a védőfólián jeleznek is a gyártók.

Sokan használják medencék lefedésére, valamint “üvegezésre”, hiszen kifejezetten pénztárcabarát és mégis fényáteresztő anyag. A 25 mm-es vagy vastagabb változatok télikert kivitelezéséhez is felhasználhatók.

Kisebb lakás esetében kiváló térelválasztóként funkcionálhat, főleg akkor, ha egy nagyobb szobából szeretne egy kisebb szeletet lecsípni – mondjuk dolgozószobának – úgy, hogy természetes fény is bejusson oda. Zuhanykabinnak sem utolsó, hiszen nem törnek el egykönnyen, és könnyen tisztíthatók, valamint cserélhetők.

Legelőnyösebb tulajdonságai közé tartozik, hogy az anyagra jellemző egyediségek figyelembe vétele esetén kifejezetten könnyű a szerelhetősége. Egyszerűen vágható és fúrható, így biztosan nem lesz probléma a felszereléssel. Kültéri felhasználás esetén azonban mindig javasolt a forgalmazók által kínált beépítési profilok használata! Vastagság szempontjából 6-40 milliméter közötti méretekben forgalmazzák, míg szín tekintetében opál, bronz vagy víztiszta polikarbonát lemez egyaránt előfordul, de egyre gyakoribbak a különböző speciális típusok is.

Az üregkamrás polikarbonát előnye a kiváló hőszigetelés, és a kis lemezsúly. Az üregkamrás polikarbonát lemezeket jellemzően sík és íves formában, többnyire épületek előtetőjéhez, terasz és télikert lefedéshez, sáv-felülvilágítóként, valamint oldalbevilágítóként is használják.

Az üregkamrás polikarbonát lemez is kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, így ideális lehet különböző terek lefedésére.

A különböző profilos polikarbonát lemezek leggyakoribb megjelenési formái a hullámlemez és a trapézlemez. A polikarbonát trapézlemezek kiváló fényáteresztő képességgel rendelkeznek. Használhatók önálló fedésként, vagy akár acéllemezt kiegészítve bevilágító sávként. A legtöbb 18 mm-es profilmagasságú acéllemezzel összeépíthető. Csekély súlyának köszönhetően nem igényel robosztus alátámasztást. A gyors és könnyű szerelés nem igényel külön tartozékokat.


Sokan azt vallják, hogy a polikarbonát fedés alatt elviselhetetlen hőség van, befülled a levegő, nyáron elviselhetetlenül tűz a nap a polikarbonátos teraszra. A teraszok fedésénél minden esetben kalkulálni kell az üvegházhatással, amennyiben bevilágító felület kerül beépítésre. Ez azonban ma már csak részben igaz, van rá megoldás.

Teraszok esetében mindig meg kell vizsgálni, hogy milyen tájolású a terület? Északi és keleti tájolás esetén valóban célszerű lehet egy víztiszta lemezt választani, hogy minél több fényt juttassunk a fedett terasz mögötti helységekbe. Déli és nyugati fedéseknél azonban valóban komoly gondot okozhat a több órán át támadó napsütés. Az tény, hogy amennyiben egy zárt helység tetején 30 %-nál nagyobb bevilágító felület van, ott kalkulálni kell az üvegházhatás problémájával. Általában ezt úgy oldják meg, hogy zárt, nem fényáteresztő felületet építenek a tető 70%-ára. Ennek hátránya, hogy kevesebb fény jut a teraszunkra, és a terasz mögött elterülő szoba sajnos mindenképpen nagyon sötét lesz. Ez főként a fényszegényebb téli hónapokban kellemetlen.

Utólagos árnyékolástechnikát is beépíthetünk az üvegfelület alá vagy felé. A tető fölötti árnyékolás jellemzően nagyon gyorsan elkoszolódik, rendkívül nehéz a kezelése, mozgatása, így az egész szerkezet fenntartása és karbantartása időigényes feladat. A tető alatti takarás egy esztétikus, jó megoldás, de egyrészről szintén nehezen oldható meg a mozgatása, másrészről a hőt már beengedtük a tető alá, így csak részleges megoldást jelent.

Régen a polikarbonát gyártók úgy próbáltak segíteni a problémán, hogy opál granulátumot kevertek anyagaikba és ezzel a hő 30%-át képes volt az anyag visszaverni.

Mára a gyártók többféle megoldást is kifejlesztettek az üvegházhatás csökkentésére. A climatecontrol-nak, vagy solarcontrol-nak nevezett megoldásoknál a víztiszta alapanyagba infravörös sugárzást visszaverő pigmenteket kevernek, az IQ Relax és a Heat-Stop lemezeknél pedig a szórt fényt biztosító opál alapszínű lemezekre szelektív, az infravörös fényt visszaverő felületi bevonatot visznek fel a gyártási folyamat során. Ezek a megoldások magas fényáteresztés mellett akár 50%-kal is csökkentik a belső felmelegedést.

Ma már egyértelmű, hogy egy dél, dél-nyugati vagy nyugati tájolású tető esetében ezt a megoldást érdemes választani, mert a rendkívül kedvező műszaki adatok mellett a pénztárcánkat is kíméli. Négyzetméterenként mindössze néhány száz forintból megoldható az üvegházhatás elleni védekezés, míg a más típusú megoldások jellemzően sok ezer, de akár több tízezer forintba is kerülhetnek négyzetméterenként.


Polikarbonátok használata lakásban, irodában

Nem csak előtetőnek alkalmas a polikarbonát, egyszerű, könnyű kezelhetőségének köszönhetően felhasználásának csak az emberi fantázia szabhat határokat.

A polikarbonátok használata beltérben nem ördögtől való gondolat. Használható térelválasztásra, rejtett világítás kialakítására, kombinálható más alapanyagokkal, így teljesen egyedi hangulatot érhetünk el vele otthonunkban.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Előtetők

A legtöbb családi- vagy kisebb társasháznál a bejárati ajtó közvetlenül a homlokzaton van, ezért ki van téve az időjárás viszontagságainak. Nyáron a Nap süti, esős időben pedig a csapadék áztatja a...


Rögzítés a szigetelésben, vagy a szigetelésen keresztül

Ha házunk külső falára valamit fel szeretnénk szerelni, vagy akár csak a csatorna lefutóját kívánjuk rögzíteni, akkor a homlokzati szigeteléssel találkozunk legelőször. Ennek a szigetelésnek a...