Rögzítés a szigetelésben, vagy a szigetelésen keresztül

2024-05-02 14:31:50 | Módosítva: 2024-05-02 14:41:24

Ha házunk külső falára valamit fel szeretnénk szerelni, vagy akár csak a csatorna lefutóját kívánjuk rögzíteni, akkor a homlokzati szigeteléssel találkozunk legelőször. Ennek a szigetelésnek a teherviselő képessége korlátozott, de nem nulla. Így aztán egyedileg kell mérlegelnünk, milyen rögzítési módszert alkalmazunk. Elegendő csupán a szigetelésben rögzítenünk, vagy a szigetelés mögötti szilárd falat kell elérnünk?


A homlokzatra történő rögzítésre szolgáló dübelek kiválasztásánál már előzetesen tisztában kell lennünk a felszerelni kívánt tárgy súlyával és méreteivel. A tárgyakat és dübeligényüket már a hőszigetelés tervezésekor célszerű minél pontosabban felmérni – hiszen ha a jól bevált „tipli+csavar” kombinációval próbálkoznánk, a kellemetlenebbik módon tapasztalnánk meg, hogy a hagyományos felépítésű rögzítő elemek a hőszigetelő tábla anyagában egyszerűen használhatatlanok. Ha polisztirolban vagy kőzetgyapotban alkalmazzuk őket, a  tömör vagy üreges falazóanyaghoz tervezett dübelek közül még a legjobb minőségűek sem képesek ellenállni említésre méltó terhelésnek. Kézenfekvő megoldás, hogy ha nagyobb terhekre kell méreteznünk, akkor a rögzítődübelt a szigetelés mögött a falazatban helyezzük el. A hőszigetelő rétegbe történő rögzítés előnye viszont, hogy a rögzítőelem nem hatol át a szigetelésen, így nem keletkezik hőhíd.


A különböző felületi ragasztók használata nem ajánlott

Mivel a kötés a ragasztandó tárgy és a színezővakolat között jön létre, amit természetesen nem arra méreteztek, hogy például korlátok terhelését is elviselje. A probléma természetesen az anyag teherbírásával van – viszont számíthatunk a színezővakolat alatti, hálózással megerősített alaprétegre. Ez a rendkívül erős réteg elbír ezt-azt – ha megfelelő rögzítőelemet használunk.

A spiráldübeleket a polisztirol szigetelőanyagba hajtjuk be, azaz gyorsan szerelhető, hőhídmentes rögzítéssel számolhatunk. Kiválóan alkalmazhatóak könnyű vagy több példányban alkalmazva közepes súlyú tárgyak, például kültéri lámpák vagy postaládák rögzítéséhez. Azonban ahogyan a kivitelezésben gyakran tapasztaljuk, ott lesz könnyebb dolgunk, ahol az emberi tényezővel nem kell számolnunk. Egy ajtó fölött elhelyezett lámpa és egy postaláda súlya egyaránt egy kilogramm alatt marad, azonban előbbihez nem férnek hozzá a járókelők. Ha az utóbbi például egy társasház bejárata mellett található, akkor szinte borítékolható, hogy az önmagában szinte súlytalan postaláda ajtaját előbb-utóbb sikerül majd úgy megrángatnia egy 50-100 kg súlyú személynek, hogy ugyanazok a dübelek, amelyek a 2,5 méter magasan elhelyezett lámpát évtizedekig biztonságosan tartják a helyén, mindenestül kiszakadnak majd a hőszigetelő rendszerből.

Ha nagyobb terhelésnek kitett tárgyat kívánunk rögzíteni, a spiráldübelek már nem lesznek megfelelőek. Komolyabb eszközre van szükség a fogantyúk, korlátok, kapaszkodók, vagy önmagukban is nehéz tárgyak rögzítéséhez. Ilyenkor a rögzítő elemet a hőszigetelő rétegen áthatolva a teherhordó falazatba kell lehorgonyoznunk. A hagyományos dübelekbe ágyazott, megfelelően hosszú csavar teherbírása ugyan megfelelő lehet, de a csavar fémteste hőhidat képez, amit szerencsésebb elkerülni. Ilyenkor a hőhídmentes rögzítő dübelek jelentik a megoldást, amelyek bármilyen hőszigetelő anyagban – azaz inkább bármilyen hőszigetelő anyagon keresztül – alkalmazhatóak. A spiráldübelekkel ellentétben a hőhídmentes rögzítő dübelek áthaladnak a hőszigetelő lemezen, és a falazat teherhordó részében készített furatba ágyazzuk be őket. Speciális kialakításuk révén könnyedén csatlakoztathatjuk hozzájuk a felszerelni kívánt tárgyakat.

Forrás: Cemix

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lindab Rainline Ereszcsatorna-rendszer

A házépítés összetett folyamatának egyik fontos kérdése a tető, és a hozzá tartozó esővíz elvezetés helyes megválasztása.


Az ereszcsatorna is lehet trendi

Építkezés és felújítás során az ereszcsatorna kiválasztása olyan, mint amikor az új padló burkolathoz szegélyt nézünk: kötelező és unalmas. Legalábbis eddig az lehetett. Ha a PREFA Hungária Kft....