Bejárati ajtók biztonsága

2014-09-08 10:48:09 | Módosítva: 2014-09-08 11:10:00

Lakásunk biztonsága örök téma, nem véletlenül foglalkoztunk vele sokat az elmúlt időkben is. A zárbetétek, zárak és betörési módszerek mellet azonban nem volt még igazán szó magáról az ajtóról, illetve kissé tágabb értelemben a nyílászárókról. A jó megoldások bemutatására és az álbiztonság leleplezésére Borsós Istvánt, a Betörésvédelem Kft. vezetőjét kértük tanácsadónak. Az ő gondolatait foglaljuk össze az alábbiakban.


Egy lakás – és akár egy bejárati ajtó – biztonságának megítélésében rendszer szinten kell gondolkoznunk. Induljunk el egy gyenge, régi, egy- vagy kétszárnyú ajtótól, és nézzük meg, milyen fokozatokban javítható a biztonsága. Az első lépés, hogy kicseréljük a zárbetétet, mert a régiek a legegyszerűbb eszközökkel is másodpercek alatt kinyithatóak.

A következő fokozat, hogy felteszünk az ajtóra egy hevederzárat. Gyakorlatilag mindenféle ajtóra, ablakra – egy-, két- és többszárnyú kivitelben – kínálnak, illetve gyártanak és szerelnek vízszintes, függőleges vagy kombinált hevederzárakat. A legegyedibb kéréseket is figyelembe tudják venni a gyártás során. Az előbbi zárbetét cserétől eltérően a hevederzár – ha megfelelően van felszerelve – a feszegetés ellen is jól védi az ajtót.A következő védelmi fokozat egy rácsajtó felszerelése a meglévő ajtó elé. Ezzel kompenzálhatók a régi ajtó gyengéi; kazettás, betörhető elemek, gyenge zár, faanyag, üveg betét stb. A rácsajtó is gyakorlatilag bármilyen ajtónyílásra elkészíthető, egy- és kétszárnyú, de akár 4 szárnyú kivitelben is, ablakokhoz és akár teraszajtókhoz is.

Fontos, hogy a rács megfelelő rácssűrűséggel készüljön, megfelelő anyagvastagságú acélból (pl. 12-es négyzet- vagy köracélból), és persze a pánt és a zár része is már a biztonsági ajtókét közelítse, ugyanígy a falhoz történő rögzítése is szakszerű legyen. Egy rácsajtó lényegesen olcsóbb, mint egy jó minőségű biztonsági ajtó, de védelmi fokozatban már közelít ahhoz.

Komplett biztonsági ajtók

A bejárati ajtók tekintetében a mechanikai védelem csúcsa egy jó minőségű, komplett biztonsági ajtó. Ez vas tokot, vas ajtólapot jelent jó esetben. Az ajtólap lehet egy sűrűn bebordázott erős zártszelvény szerkezet, vagy egy ritkább bordázatú, de az ajtó külső oldalán vékony vaslemezzel borított kivitel is. Mi az előbbit tartjuk jobbnak.

Három erős, hegesztett zsanér védi az ajtó egyik oldalát, míg a másik oldalon különböző típusú kulcsokkal működtethető, elől – lent – és fönt a vastokba záródó acélcsapok gondoskodnak a biztonságról.

Maga az ajtószerkezet jellegében hasonló egy jó, sűrű rácsajtóhoz, csak annál sokkal masszívabb, a külső és belső oldala is „fel van öltöztetve”, valamilyen esztétikus fa vagy MDF borítást kap. Ha ablakos az ajtó, akkor az ablak előtt vagy egy sűrű rács van, amit az ajtó vasszerkezetével egybehegesztenek – ez védi az ablakfelületet, ami mögött normál hőszigetelt üveg van –, vagy készülhet rács nélkül is, egy áthatolhatatlan (rácshelyettesítő) biztonsági üveggel.
A külső igazodhat akár egy műemlék épület eredeti ajtajaihoz, vagy a századforduló házainak stílusához. (A Betörésvédelem Kft. kínálatában nagyon szép megoldásokat láttunk, melyeknél a régi belvárosi házak elegáns, de ma már elöregedett és elavult ajtajait stílusos, de minden részében biztonsági ajtóra cserélték ki.) Fontos az erős acél tok és annak szilárd rögzítése a falhoz.

A biztonsági ajtó lényege tehát a belsejében lévő masszív acél ajtószerkezet, és egy biztonságos zárszerkezet.

Nem tekinthető biztonsági ajtónak az a fémajtó, ami két oldalról különféle formákkal préselt vékony fémlemezből áll, belsejéből viszont hiányzik az erős acélszerkezet – jóformán csak papírrács tölteléke van. Ezek az olcsó, távol-keleti ajtók csak a biztonság illúzióját keltik, a kívülről látszó zárszerkezetük, zárpajzsuk egyszerűen a borítólemezhez van rögzítve, és egyébként is vékony, rideg, törékeny anyagból készül. A pajzs könnyen letörhető, lefeszíthető, a zár kitörhető, sőt maga a fémlemez ajtóborítás is konzervhez hasonlóan kivágható. Sajnos igaz az alapmondás; egy rossz minőséget lehet ugyan drágán adni, de egy jó minőséget gyanúsan olcsón nem!Egy ilyen ajtóról, kívülről nehéz megállapítani, hogy a belsejében van-e szilárd, acél rácsszerkezet, legfeljebb a szakemberek számára árulkodóak a külső jegyek; a zárpajzs, maga a zárbetét és a kulcs, a záró rudak szerkezete és vastagsága. Ha ezek gyanúsak, akkor magában az ajtószerkezetben sem bízhatunk. Kicsit kisarkítva; fogadjuk gyanakvással biztonsági ajtóként azt, ami műanyag, fa, távolkeleti, vagy barkácsáruházakban kapható egyéb olcsó termék. Biztosan gyártanak ott is erős, akár biztonsági termékeket is, de a magyar piacra az eladhatóság, az olcsó ár és a magasabb elérhető nyereség miatt elsősorban nem ezek a termékek kerülnek.

Zártest, zárbetét

Milyen legyen a zárszerkezet, ha biztonsági? Legalább 3 ponton – elől, lent és fönt - záródjon, vastag zárrudakkal, nyelvekkel az acéltokba, de ennél több ponton nem is nagyon szükséges, mert a reklámokban szereplő 12-14 ponton záródó ajtók inkább a szemfényvesztés kategóriájába tartoznak. Attól az még egy zárási pont, hogy ott 30 cm-es hosszon 4-5 zárrúd jön ki az ajtóból.

Az erős, hegesztett és leemelés ellen védett pánt ugyanúgy része a biztonsági ajtónak, és persze a masszív, erős ajtótok, ami szilárdan van rögzítve – 30-40 cm-enként ujjnyi vastag acélcsapokkal vagy csavarokkal – a falazathoz, és nem a PUR hab tartja a helyén, mint a hagyományos fa vagy műanyag ajtók jó részét.
A műanyag és a fa ajtók jellemzői

Ha a zárnyelv ellendarabja gyenge és rövid csavarokkal van a tokhoz erősítve, akkor oda a biztonság, mert feszítéskor kiszakad az egész. A rögzítési pontokat kívülről is védeni kell. Az is fontos, hogy a zárrudak kellő mélységben menjenek be az ajtókeretbe, mert ha csak 4-5 mm-nyire hatolnak bele, akkor a keret szétfeszítésével a zárrúd kibújtatható. Lényeges, hogy amikor a zárrudakat teljesen kitoljuk, akkor is maradjon belőlük kellő hossz magában a zártestben is, különben feszítéskor kifordítható az egész rudazat.

Egy zárszerkezet és zárbetét (illetve az egész ajtókonstrukció) megítélésében a laikus számára legjobb támpont a MABISZ minősítés, ez ma Magyarországon a legobjektívebb és szakmailag legkorrektebb követelményrendszer. A gyártótól és kereskedőtől is igyekezzünk elkérni a kiszemelt zár MABISZ minősítését. A Betörésvédelem Kft. minden terméke rendelkezik ilyen minősítéssel.

Hasznos, ha az ajtón 2 zár van, mert ez nem csak a biztonságot növeli (2 zárat kell feltörni, több idő), hanem távoltartó, elrettentő hatása is van, ezen kívül a mindennapi használatban is élvezhetjük előnyeit.

Ha csak egy zár van a biztonsági ajtón, attól az még lehet biztonságos, de ha időnként valakinek kulcsot kell adni (pl. gyermekgondozó, takarítónő, gondozónő), akkor neki „a kulcsot” kell odaadnunk. Ha viszont két zár van az ajtón, akkor oda adhatjuk csak az egyiket, és csak azt zárjuk be, amihez adtunk neki kulcsot. Ha mindkettőt bezárjuk, nem tud majd bejönni az „egyetlen” kulcsával.

Korábbi cikkünkben már írtuk, hogy a kéttollú kulcsos zárszerkezetek talán a legbiztonságosabbak, de a mindennapi használatban a legjobb hengerzár-betétesek közel egyenértékűek ezekkel. Kétzáras megoldásnál lehet a kettőt kombinálni. A segédzár több megoldásnál nem csak egy második zár, hanem a főzár reteszelésére is szolgál. A MOTTURA gyárt olyan zárszerkezet, ahol a segédzár reteszeli a főzár kulcsát, és egy acéllemezt tol fel annak kulcsnyílása elé. Így megakadályozza, hogy oda egyáltalán be lehessen dugni a kulcsot, vagy más feszegető eszközt.

Egy földszinti lakás vagy családi ház mechanikai védelménél persze nem csak a bejárati ajtó játszik fontos szerepet, hanem az ablakok, erkély ajtók védelmére is hangsúlyt kell fektetni. Ezek védelmére két alapvető megoldás létezik: az egyik eset, ha ezeket a felületeket nyitható vagy fix ráccsal látjuk el.Ha ez műemlékes problémák vagy egyéb pszichés zavarok, esztétikai szempontok miatt nem megengedhető, akkor az üvegfelületeket betörésvédelmi biztonsági fóliával láthatjuk el, az ablakok, erkélyajtók befeszítése ellen pedig pl. egy függőleges hevederzárat ajánlunk felszerelni.

Ehhez jönnek még az elektronikus védelmi megoldások. Erre még visszatérünk…

További információ és tanácsadás:
Betörésvédelem Kft. +36-30-9390-813

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Biztonsági ajtók

Az illetéktelen behatolók ellen főként a bejárati ajtók ellenálló képességének növelésével lehet védekezni. Ezt a védelmet azonban nem több zár felszerelésével célszerű erősíteni, hanem acsekély...


Biztonsági ajtók

Nyáron lakásunkat, télen a hétvégi házunkat féltjük a betörőktől. Megfelelő mechnikai védelemmel jelentősen megnehezíthetjük a nem kívánatos vendégek dolgát, jobb esetben egészen a rendőrség...