Jellegük meghatározó

Bútoraink díszei

A kecses ívelt réz fogantyú elegánsan egészíti ki a tömörfa ajtótLegyen az bármilyen minőségű bútordarab, ajtóinak, fiókjainak nyitásához, becsukásához a legtöbb esetben szükség van valamilyen fogantyúra. Alapvető funkciójukon túl azonban legalább ilyen fontos a formájuk, anyaguk, méretük és a mívességük is. A választék elképesztően bőséges, így a legmegfelelőbb típus kiválasztása egyáltalán nem könnyű feladat. Ez bizony nemcsak ízlés dolga, kell hozzá némi stílusérzék is.

A szokatlan alakú fogantyúk adnak a bútorunknak egyéni jelleget. A szerepük tehát meghatározó. A jól megválasztott fogantyúkkal akár még a darabonként vásárolt berendezési tárgyainkat is egységesebb összhatásúvá tehetjük. Sőt, még a régebbi és megkímélt állapotú bútorok fogantyúinak újakra cserélése is nagyon előnyös, mondhatni megújító hatású lehet.A fogantyúknak természetesen első sorban tartósnak kell lenniük. Ez főként az alapanyagukat érintő kritérium. A felerősítésükhöz egy-két csavar szükséges, amelyet a frontfelület belső oldala felöl kell a fogantyúkba hajtani. Megszorításuk fontos, mert a gyakori használat közben a kissé lötyögő darabok károsíthatják a fiók, vagy szekrényajtó felületét a fogantyúk talpa körül. Ez főként a gomb alakú fogantyúkra vonatkozik, amelyeket használat közben könnyű kilazítani. A laza talprészük hamar kikoptatja a laminált-, a tömörfa és az egyéb bevonatú felületeket is.
Az olcsó, műanyagból készült fogantyúk menetes részét könnyű berepeszteni, és a fémbevonatuk is hamar megkophat. A különféle fémből készültek tartósak és masszívak is. Mivel a frontlapok vastagsága eltérő, a felfogó csavarok hosszát nem árt ellenőrizni, és ha szükséges, a felesleget minden darabnál köszörüljük vagy vágjuk le. A csavar menetének a végét pedig ferdén reszeljük le. A fogantyúk lyukainak méretét a csavarhoz igazodva, annál 0,5 tizeddel nagyobbra készítsük el.
A hosszú fogantyúk két felfogó furatát több darab esetén sablon segítségével célszerű kifúrni. Azonos méretű előlapok esetén a lyukak magasságát és középre helyezését is e sablon segítségével végezzük el. Ha régi bútordarabjainkon cseréljük le a fogantyúkat, akkor nagyon fontos, hogy a régi lyukakat használjuk, illetve az új darabok végzáróihoz szükséges lyukak közel azonos távolságra legyenek egymástól, és a régi lyuk felszerelés után ne látszódjon.
A fogantyúkat lehetőleg az előlap középvonalára ajánlott felszerelniA fogantyúk ideális helyét előre célszerű meghatározni. A kisebb fiókoknál a gombot az előlapok átlóinak a metszéspontjába ideális elhelyezni, míg a szélesebbeknél a frontlap hosszanti felezővonalára szokás felszerelni. A méretesebb szélességű fiókoknál többnyire egy hosszú fogantyú az ideális, amelyet azonban akár a frontlap magasságának felső harmadán is elhelyezhetünk. Ezeket általában konyhabútorokon, vagy vízszintes elrendezésű komódokon szokás így alkalmazni.
Széles fiókokon két kisebb fogantyút, vagy gombot csak ritka esetben ajánlatos alkalmazni, mert a kihúzásukhoz így mind a két kezünkre szükség van, ami nem mindig lehetséges. Az egykezes nyitáskor azonban a fiók - különösen a nehéz tartalmúak - szerkezete féloldalasan terhelt, és ez még a görgős megvezetésűeknek sem kedvező. Ezt lehetőleg kerüljük középre helyezett és hosszú fogantyúval. A lényeg az, hogy nyitáskor a fogantyút jól meg tudjuk fogni, megfogását ne akadályozza semmi, és a húzóerő egyenes irányba hasson.
A szekrényajtóknál a könnyen mozgó kívetőpántok miatt a nyitáshoz viszonylag kis erő kell, és a rugós előfeszítésnek köszönhetően a becsukásuk is alig igényel erőt. Ezért általában a fogantyút a leginkább kézre eső magasságba célszerű elhelyezni. Alsó szekrényajtókon a felső sarok közelében, nagyobb ajtókon középre, esetleg felülre, a magasan levő felső ajtókon pedig alul, vagy középen ideális a helyüket kijelölni. A fogantyú ez esetben is lehet gomb, de kövesse a többi ajtó fogantyúinak az elrendezését. Az áthidalt fogantyúk a legtöbb esetben függőlegesen állnak, kényelmes megfogásukat pedig ebben a helyzetükben se akadályozza kiálló bútorrész, párkány vagy egyéb bútorelem.
A porcelán és antikolt réz kombinációjú fogantyú antik hatásúakA fentiek figyelembevételével kell tehát kiválasztani a megfelelő méretű, anyagú és formájú fogantyúkat. Ha áthidalós fogantyúk mellett gombokat is alkalmazunk, akkor olyan típust válasszunk, amelynek mindkét eleme azonos stílusjegyekkel kialakított. Az anyagukat illetően a bútor jellegéhez igazodjunk.
Az aluminiumból készültek matt felületei inkább az egyszerűbb, lapra szerelt, fautánzatú és színes laminált bútordarabokon mutatnak jól. Közöttük számos típus akár a 890 mm-t is eléri, ami pl. keskeny és könnyen kihúzható konyhaszekrény elemeken, széles fiókokon jól kihasználható és jól is mutat. A fából készült fogantyúk is nagyon kedveltek, bár ezeket inkább rusztikus jellegű tömörfa bútordarabokhoz célszerű választani. Anyaguknál fogva elég sérülékenyek, ezért inkább csak fenyőbútorokon célszerű a hosszú, áthidalt fogantyúk felszerelése.
Elegánsabbak a fém és a fa kombinációjú fogantyúk, amelyeknél a gombok talpa fényes és antikolt, vagy feketített fémből készült. Kimondottan antik hatásúak a különféle bronz, réz, továbbá a bronz és porcelán kombinációjú típusok. Mint említettük a választék meghökkentően változatos és aki extravagáns fogantyúkra vágyik, az is talál a kedvére valót. A kiválasztásnál gondoljunk a fogantyúk tisztíthatóságára is, mert amit gyakran használunk, az gyorsan el is szennyeződik, és csak akkor maradnak kellően újszerű állapotban, ha a felületüket rendszeresen tisztára töröljük. A fényes fém felületeken a foltosodás sokkal szembetűnőbb, mint a matt, vagy antikolt felületeken. A klasszikusan míves, vésett jellegű fogantyúkat is kellő kímélettel kell tisztítani, és akkor hosszú ideig megőrzik szépségüket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: dísz, fogantyú

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elkezdődhet a téli felkészülés

Bár még jó idő van, néha szinte nyárias, ennek ellenére szeptemberben, így ősz elején már gondolni kell a növények téli felkészítésére. A növények télállósága genetikai és növényanatómiai...


Tapéta üvegre, csempére

Aki gyorsan és főként olcsón szeretné megoldani környezetében bizonyos sík felületek dekorálását, az először vélhetően az öntapadó műanyag tapétákat veszi szemügyre. Még az sem akadály, ha síküveg...