Íróasztalok megvilágítása

2009-12-30 22:23:26 |

Minden elhelyezett világítótestnek funkcionálisan kell szolgálnia használóját. Ezen túl viszont természetes törekvésünk, hogy a választott forma ne csak pozitív fényhatást eredményezzen, hanem esztétikai élményt is nyújtson, és erősítse az adott tér összhangját.

A munkaasztalok megvilágítása a világítástervezésnél a legalaposabb megfontolást igényli. A dolgozószoba vagy dolgozósarok természetes fényviszonyaiból indulhatunk ki. Úgy kell elhelyeznünk az asztalt, hogy felülete egyenletesen és árnyékmentesen kapjon természetes fényt, ugyanakkor a monitor képe is élvezhető legyen. Ez csak látszólag egyszerű feladat, hiszen eközben olyan lakberendezési szempontokat is figyelembe kell venni, mint a bútorok helyigénye, a használatukhoz szükséges tér vagy az asztal és a szék viszonya, a tárolóbútorok praktikuma és az egész berendezés harmóniája.

A kis munkaasztal mozgatható lámpája egy garnitúra része, stílusában is tökéletesA világítástervezés ennek függvényében, de nem ezeknek alárendelve alakul ki. Többféle mesterséges fényforrást alkalmazhatunk. Amire minden esetben szükség van, az egy általános mennyezeti világítás és egy helyi, funkcionálisan a munkaasztalt megvilágító lámpatest. Ezek fényereje igény szerint változhat. Függ például a helyiség használati módjától, az ott végzett íróasztalon kívüli tevékenységektől, de függ a helyiség berendezési tárgyainak fényelnyelésétől és tükröződő felületektől is. Át kell gondolnunk, hogy szükségünk van e nagy "fényárra" vagy a helyi funkciókra összpontosítunk. A megfelelő látási kényelmet és a teljesen egyenletes megvilágítást a többféle funkcionálisan alkalmazott lámpatest egyszerre való használatával is elérhetjük.

Tökéletes otthoni munkahelyet alakítottak ki, ahol a természetes és mesterséges megvilágítás is maximálisan kihasználhatóLakberendezési szempontból az árnyékok ugyanolyan fontosak a berendezési és dísztárgyak kiemelése miatt, mint a fény. Az árnyék nyugalmi területeket hoz létre. A sejtelmes puha fények a munkafelületen kívül jobban elősegítik a munkára való összpontosítást, mint az éles világítás.
Figyelni kell a világítótestek színhőmérsékletére is. A természeteshez közelítve érhetjük el a legoptimálisabb hatást. Tudnunk kell, hogy a felhasznált színek és anyagok látványa, hogyan változik mesterséges fényviszonyok között.

Ebben a műteremben is remek megoldást találtak a világításra. A csíptetős lámpa helyzete tetszőlegesen változtatható.A legnagyobb hiba, amit íróasztallámpa választásnál elkövethetünk, hogy a forma szépsége vagy tökéletes stílusa eltereli figyelmünket a nem megfelelő fényerőről, vagy például a káprázásról, amit okoz. A jó íróasztallámpa többféle irányba is mozdítható, fényerőssége is állítható, burája pedig megakadályozza, hogy használója szemébe világítson.

A munkahelyi megvilágításnak egyik újdonsága a dinamikus, vagyis időszakonként változó fényerejű megvilágítás. Ennek alkalmazását mindenkinek javasoljuk, aki otthon folyamatosan mesterséges fényben dolgozik. Ez lehetőség a fiziológiai egyensúlyteremtésre és a közérzetjavításra.

Külön figyelmet érdemel a gyerekek íróasztalának a megvilágítása. Ne tévesszen Két mozgatható lámpával is megvilágítják ezt az otthoni munkasarkot. Remek megoldás az árnyékmentes felület létrehozásáhozmeg senkit az a típusú látványos berendezés, ahol megemelt ágyak alatt íróasztallal tanulórészt alakítanak ki, teljesen elzárva a gyerekeket a természetes fénytől! Itt már hiábavaló akármilyen jó íróasztallámpa, fényük nem helyettesítheti a természetes nappali fényviszonyokat, ráadásul a gyerekek az iskolában is egész nap mesterséges fények mellett dolgoznak. Ha megteremtettük a berendezés optimális elrendezését, akkor az egyenletes, árnyékmentes és állítható világítás a legfontosabb célkitűzés. Az egészség érdekében érdemes mindezeket szem előtt tartani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Irodák és asztalok

Az iroda berendezésénél nagyon sok szó esik a székek fontosságáról, és jóval kevesebb a megfelelő asztalokról. Pedig a munka hatékonysága és a munkavégző egészsége szempontjából ez is ugyanolyan...


Gyerekszoba az új tanévhez

A diákok legnagyobb bánatára szeptemberben elkezdődött a tanév, és vége szakad a jól megérdemelt nyári szünetnek. Ilyenkor nemcsak a tanulók izgatottak, hanem a szülők is, főleg azok, akiknek a...