Leszabási munkáknál nélkülözhetetlenek

Gyakori kézi fűrészek

2011-09-08 11:53:12 | Módosítva: 2011-09-08 11:53:12

Aligha van olyan háztartás, ahol időnként ne lenne e szerszámok valamelyikére szükség. Hogy az adott feladat elvégzésére melyik fűrész az ideális, az egy dolog, az pedig, hogy mi áll a rendelkezésünkre, az viszont adott. A két szempont sokszor bizony elég távol áll egymástól, ami az adott munka elvégzését nagyon is befolyásolja.

A fűrészek ugyanis meghökkentően sokfélék, bár általános használatra az univerzális típusaik a kedveltek. Ezek kiválasztásához íme néhány ajánlás.

A vágandó anyag meghatározó

Az köztudott, hogy az anyagok keménységéhez szokás fűrészt választani. A fémeket a finom fogazású penge forgácsolja hatékonyan, a fához a durvább fogazatúak valók, az építőanyagokhoz pedig különleges fogkialakítású, speciális fűrészek használatosak. Ez természetesen nem szentírás, ám helytelen próbálkozások a fűrészeknek egyáltalán nem használnak, sőt tönkre is tehetik őket. A kísérletezés többnyire a fogazatuk élét teszi tönkre, de újra élezésük otthoni körülmények között csak ritkán végezhető el. Ezért kerülendő a meggondolatlan kísérletezés, mert ez többnyire új fűrész beszerzését vonja maga után. Célszerűbb, ha még a legszerényebb otthoni szerszámkészletben is van fémfűrész – több pengével –, és fa fűrészből is legalább egy cserélhető pengés.

Gyakran használt fafűrészek

A faanyagok méretre szabásához leggyakrabban használtak a rókafark fűrészek. Fogazatuk a vágás irányára merőleges, pengéjük pedig csak a márkásabb termékeken kap különleges bevonatot. Hosszirányú vágásoknál hatékonyak, szálirányra merőlegesen viszont szakítják a faanyag rostjait. Pengehosszuk 350-500 mm közötti, markolatuk pedig zárt vagy nyitott.

A markolatok különféle ergonómiai kialakításúak. A vágás irányára közel merőleges markolatoknál előnyösebbek az akár 30 fokos szögben állók, amelyek nemcsak a szerszám irányítását és erőráhatását könnyítik meg, de az ideális előtolást is elősegítik. A lágy gumibetétes markolatok pedig csökkentik a forgácsolási rezgéseket, és így kevésbé fárasztó velük a munka.

Akad közöttük háromszögű, ún. keresztvágó fogazatú is, ami szálirányban is tiszta vágási felületet ad, viszont ezek a pengék kevésbé hatékonyak, mint a kimondottan hosszvágók. Az igényesebb gyártmányok pengéit esetenként súrlódás csökkentő teflon-, illetve a forgács megtapadását gátló fluorin bevonattal vonják be.

Kisebb és pontos leszabásokhoz finom fogazatú gérvágó-, azaz illesztő fűrészeket célszerű használni. Pengeszélességük 50-60 mm, hosszuk pedig 300 mm körüli. Fogazatuk finom, háromszög alakú, tehát hátra húzás közben is vágnak. A viszonylag vékony penge merevítését felül ráhúzott acélgerinc biztosítja. A nyél ergonómiájára most is érdemes figyelni, mert a pengére szögben állók kevésbé fárasztóak, és az ideális pengevezetést is elősegítik.

Mivel otthon elég változatos vágási feladatok adódhatnak, ezekhez a cserelapos kézi fűrészek is ideálisak. Egy nyélhez általában három penge tartozik, amelyek edzetlen acélból készültek. A pengeválasztékuk 300-350 mm-es rókafark-, 270-300 mm-es illesztő- és 350 mm-es lyukfűrész lapot tartalmaz. Kisebb jellegű vágásokhoz az ilyen fűrészek is megfelelnek.

Fémfűrészek

Ezekre látszólag ritkábban van szükség, de ennek ellenére ott a helye a házi szerszámos készletben. A keretes fémfűrész általánosan használható, mivel különféle finomságú és fogsűrűségű fűrészlapok befogására alkalmas, amelyek különféle műanyagok és változó keménységű fémek vágását teszik lehetővé a fűrészlapok fogsűrűségtől függően. Az edzett fogkoszorús lapok fogosztása 25 mm-en belül 14-32 fog között változhat. A puhább anyagokhoz a ritkább, a keményebbekhez pedig a sűrű fogazású, és hullámosan oldalra hajlított lapok a megfelelők. A fűrészlapok esetenként különféle súrlódáscsökkentő bevonattal ellátottak.

A fémfűrész keretek elég változatosak, ám csak akkor megfelelők, ha a befogott lapot szilárdan képesek kifeszíteni a keret eldeformálódása nélkül. A keretek hátránya, hogy behatárolják a vágás mélységét, egyes gyártmányoknál viszont, a fűrészlapok 90-ban elforgatva is felerősíthetők. Így hosszabb vágásoknál is alkalmazhatók. A markolatok kézbeálló, lekerekített élű és gumi burkolatú kialakítása e kereteknél is fontos szempont, és a lapok befogó szerkezeti kialakítása, könnyű kezelhetősége sem mellékes szempont.

Szűk helyeken történő vágásoknál nagyon előnyösek a speciális kialakítású fűrészlap keretek. Ezeknél a lapos kialakítású kereteknél a fűrészlap egy része szabadon túl nyúlik a befogó kereten, ezért fűrészeléskor a lapot célszerű fordítva a keretbe rögzíteni. A szerszám ilyenkor csak visszafelé húzva forgácsol, ezzel előre toláskor nem deformálódhat el a fűrészlap kiálló, és nem megtámasztott része.

Hézagokban nagyon előnyösen használható, ha a keret elég masszív és előretoláskor a lapra csekély erő hat. A műanyagból készült lapos befogó keretek azonban nem elég alaktartók, munka közben oldalirányban elhajolhatnak, deformálva ezzel a fűrészlap nem befogott részét. A fémöntvényből készültek viszont jól kezelhetők és elég masszívak is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fűrész, szabás, vágás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lapszabászati tanácsok

Bútoráruházakban esetenként nehéz egy adott helyre megfelelő kiegészítő bútordarabot találni. Ilyenkor vagy bútorasztaloshoz fordulunk, vagy lehetőségeink határain belül magunk vállalkozunk a...


Több mint munka: felelősség

Teljesítmény, biztonság, technológia, precizitás ésmunka iránti szenvedély. Fontos értékek, a STIHL igazi erejét azonban a gépeket használó közösség jelenti. Ezt a STIHL most be is bizonyítja,...