Őszi-téli ajánlatok az Einhell-től

2012-11-18 20:45:40 | Módosítva: 2012-11-25 16:18:14

Az őszi téli időszak a kertben a rendrakás, takarítás és a növényzet téli előkészítésének ideje, ugyanakkor most ideális a felkészülés a fűtési idényre is, különösen azoknak, akik fő vagy kiegészítő fűtéshez fát használnak. Megnéztük, hogy milyen szerszámgépeket kínál az Einhell ezekhez a munkákhoz.

Valamiféle technológiai sorrendben haladva, először is a bokrokat, fákat kell előkészítenünk a télre. A sövények idei utolsó megformálásához jó hasznát vehetjük a REH 5547-es elektromos sövényvágónak. Ezt az 550 W-os, 465 mm pengehosszúságú gépet már volt szerencsénk a gyakorlatban is kipróbálnunk. Lehet, hogy nem a legcsendesebb, de mindent levág, ami 14 mm-es fogai közé befér. Rendkívül erős, bírja a strapát, viszonylag könnyű – fejmagasság fölött is jól lehet dolgozni vele –, és most ősszel szenzációs áron (kevesebb, mint 13 ezer forintért) meg lehet vásárolni.

A száraz faágak és az elöregedett fák kivágásához már egy jó láncfűrészre lesz szükségünk. Ha egy elektromos hosszabbító kábellel a kert minden részét el tudjuk érni, akkor az Einhell kínálatából az 1800 W-os BG-EC 1840-est ajánljuk. 40 cm-es pengehosszúsága kisebb fák kivágásához és a tűzifa felaprításához is elegendő, az ergonomikus fogantyú kialakítás és az optimalizált súlypont-elosztás gondoskodnak arról, hogy a szerszámmal végzett munka ne legyen fárasztó. Automatikus olajozással és természetesen visszacsapódás védelemmel, illetve láncfékkel is el van látva.

Ha viszont az áram helyszínre vezetése gondot okoz, akkor a favágáshoz az 1,6 LE teljesítményű, benzines típust, a BG-PC 3735-öt ajánljuk. Ennek pengehosszúsága 35 cm, de a ház körüli munkákhoz ez is épp elég; ideális kisebb fák kivágásához, bozótosok tisztításához és fák ágainak ritkításához. Rezgéssemlegesítő rendszer biztosítja, hogy a munka ne legyen fárasztó. Az elpiszkolódás, nedvesség és hőmérsékletingadozás ellen védett elektronikus gyújtás könnyű indítást és zavartalan működést szavatol.

A rendszeresen használt láncfűrészhez nem árt, ha beszerzünk egy elektromos láncélezőt is. A BG-CS 85 éppen megfelel erre a célra; a forgatható, fokokra osztott befogó segítségével a lánc valamennyi szemét gyorsan megélezhetjük, így a fűrész nem erőlködik majd, hanem hatékonyan vág.

Annak pedig, aki teljesen ráállt a fatüzelésre – ez ma a legolcsóbb fűtési energiaforrás –, annak érdemes egy kicsit többet áldoznia és beszereznie egy rönkhasítót (fahasítót). A 2200 W-os, hidraulikus működésű BT-LS 610 B jó választás erre a feladatra. Csendes üzemben, csuklónk és könyökünk tönkretétele nélkül termelhetjük ki a mindennapi fűtéshez elegendő hasábfát. A 6 tonna nyomóerő a legkeményebb, göcsörtös fát is legyűri, képes kezelni a legkülönbözőbb méretű rönköket. Az állítható hasító ék, és állítható magasságú munkaasztal kombinációja lehetővé teszi, hogy 100-1040 mm hosszú, és 100-320 mm átmérőjű fákat hasítson. A magasság-beállítás gyors és egyszerű.

Ha pedig meg akarunk szabadulni az őszi (jövőre pedig a tavaszi és nyári) munkák során keletkező rengeteg nyesedéktől, akkor ennek ideális eszköze a BG-KS 2040 típusú kerti aprítógép. Összeaprítja a levágott fa- és sövénymaradványokat, gallyakat és cserjéket. Betöltőnyílását gumilamellákkal látták el, amelyek megakadályozzák, hogy az összeaprított gallymaradványok visszapattanjanak. Ha a gépet szakszerűen használjuk, akkor a dőlt kések nem engedik, hogy a készülék eltömődjön, segítik a gallyak akadálymentes betöltését.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

AL-KO fűnyírók benzinmotorral

Az AL-KO a 2008-as szezonra teljesen átdolgozta benzinmotoros fűnyíró gép választékát. A gépek az arculatváltásnak megfelelően ezüst alapokon fekete és vörös díszítő elemekkel jelentek meg.


Egy világszabadalom nyomában

Sok barkácsoló és láncfűrészét munkaeszközként használó embernek okoz naponta problémát azéletlen láncfűrész lánc. Sokszor elhangzik az a mondat vagy gondolat, hogy még felvágom ezt a pár fát vagy...