Fakorona-alakítás

2012-12-15 20:57:34 | Módosítva: 2012-12-15 20:57:34

A növények magyar neve a „növekvő lények” szavak összeolvadásából ered, hiszen ezek az egyedüli élőlények, amelyek életük végéig fejlődésben vannak. A fák esetén ez magasságukban is megnyilvánul, így eljön az idő, amikor a földről már nem egyszerű a gondozási, metszési munkák elvégzése. A megoldást a teleszkópos nyéllel ellátott eszközök jelentik.

A gyümölcs és díszfák magassága egy idő után olyan mértékűvé válik, hogy a földről vagy létráról sem egyszerű már az éves metszések elvégzése. Ilyenkor jönnek jól a magasban történő munkavégzésre kialakított, teleszkópos nyelű kerti eszközök.

A gyümölcsfák koronakialakításának többféle módja van. A túl magas korona több szempontból is hátrányos lehet. Egyrészt a magasabb részeken sokkal nehezebb észrevenni az esetlegesen megjelenő kórokozókat, kártevőket, de ha észrevettük ezeket, akkor is a vegyszerezés problémásabb a magasban, nagyobb a szer elsodródásának a veszélye is. Ha mégis mindezeken túljutottunk a gyümölcs betakarítása szintén gondot okozhat ebben a magasságban, ha pedig rázással próbálkozunk, az a gyümölcs eltarthatóságát rövidíti le. Tehát érdemes a termőrészeket inkább emberközeli magasságokban tartani.

Gyakoribb koronaformák

A sudaras korona olyan koronaalak, amelyben a törzs folytatásaként tengelyt, sudarat találunk. A sudaras ágcsoportos korona pedig gazdasági fáinknak gyakran alkalmazott koronaformája. Ennél a törzs folytatásában a sudáron a vázágak ágcsoportokban (emeletekben) helyezkednek el. Általában 3 ágcsoportot alakítunk ki (egy-egy ágcsoportban alulról felfelé pl. 4-3-2 vázágat).
Az egyes ágcsoportok, emeletek egymástól való távolsága 60-100 cm, fajtától és a termőtájtól függően. Alakításakor az első év tavaszán a törzs folytatásában egy sudárvesszőt és 3-4 egyenletesen elosztott egyforma erősségű oldal-vezérvesszőt hagyunk.

Erősségük szerint a sudárvesszőt felére, egyharmadára, míg az oldalvesszőket 1/3-1/4-ére kifelé álló rügyre metsszük vissza. Második évben, ha a növekedés jó volt, kialakítjuk a második ágcsoportot úgy, hogy felmérjük a sudárra az emeletek közötti távolságot (60-100 cm), s e fölött 5-6 rügyet meghagyva, a sudarat visszametsszük, az oldalvesszőket pedig úgy, hogy azok a lemetszett sudár csúcsával 45°-os szöget zárjanak be. Hasonló a metszés a harmadik emelet kialakításakor is.

A gömbkorona a természetes koronaformák egyik formája, főként a dió és a gesztenyefákra jellemző. E fajok egyedeit bármilyen formára is alakítjuk fiatal korukban, koronájuk az idő múltával gömbszerűvé válik.

A katlankorona elsősorban az őszibarack koronaformája. Törzsmagassága 40-60 cm, a fa magassága 2-3 m. Sudara nincs, 3-4 db egyszer vagy kétszer elágaztatott vázágakból álló egyszintes nyitott koronaforma.

Tölcsér vagy váza korona alakra gyakorlatilag minden törzses gyümölcsfa kialakítható. Elsősorban a nagyon a fényigényes fajok számára kedvező, de a rázógépes gyümölcs-betakarításra is az egyik leggyakrabban alkalmazott faforma.

A katlan koronától abban különbözik, hogy a vázágak meredekebb szögben állnak (60-70 fok), melyeken gallérágakat alakítunk ki, és nem ágaztatjuk el a vázágakat többszörösen. Mint a bemutatott néhány koronaforma alapján is láthatjuk, mindegyiknél cél, hogy a fa termőrészei viszonylag könnyen kezelhető magasságban maradjanak.

Munkavégzés a magasban

Az akkumulátoros magassági ágazófűrész gyors és hatékony munkavégzést biztosít magasan lévő, nehezen elérhető helyeken. Az akkumulátoros kialakítás szabadságot ad a hálózati kábel átvágásának veszélye nélkül. Az ilyen típusok vágásteljesítménye egy töltéssel körülbelül 100 vágás 3,5 centiméter átmérőjű gallyak esetén. A 20 cm effektív vágásszélesség, sokféle alkalmazásra megfelel. A meghosszabbítható üvegszálas nyél – 2 és 3 méter között állítható hosszal – a munkát végző testmagasságával együtt akár 4,5 méter magasságig biztosít elérést.

Készülék választásakor fordítsunk figyelmet a csúszásmenetes markolat meglétére, mely nem csak kényelmi szempont, hanem az extra a vágás irányíthatóságát is jelentősen befolyásolja. E készülékek szétszedhetők, ami az egyszerű tároláshoz és szállításhoz elengedhetetlen. A cserélhető 18 V akkumulátor szinte a hálózati teljesítményt biztosítja, az akkumulátoros szabadsággal és kényelemmel.

Az ágazófűrészeknek természetesen vannak benzinmotoros változataik is, amelyek nagyobb teljesítményre képesek, és akár üzemi méretekben is megállják a helyüket. Ezek tömege esetenként valamivel nagyobb, de a gyakorlottabb munkavégzők hamar kitapasztalják a készülékek egyensúlyi viszonyait, így ez a tömeg sem megerőltető. A vékonyabb vesszők vagy magasabb sö­vé­nyek alakításához a hagyományos sövényvágók kisebb vágóhosszal kialakított, de teleszkópos nyéllel ellátott változatait kínálják a gyártók. Érdemes még említést tenni az alligátor fűrészekről, melyek onnan kapták nevüket, hogy egy krokodilszájhoz hasonló a kialakításuk: az olló egyik felén láncfűrész sor fut, mely bekapcsolva elfűrészeli a közé rakott ágat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Favágó szerszámok

Kuglifát nem sokan vásárolnak fatüzeléshez, amiugyanolcsóbb, ám azt még otthon kell felaprítani, ami köztudottan nem könnyű munka. Az aprítva megrendelt tűzifa hasábmérete sem mindig megfelelő,...


Láncfűrészt a Hitachitól

Minden barkácsolni, kertészkedni vágyó ezermesternek az ősz jelentia nyári pihenés után a kertben végezhető munkák kezdetét. Itt a faápolás és a tűzifa aprításának ideje. Az áruházak, a...