Az Einhell ajánlata

Gépek az őszi kertbe

2010-11-20 16:53:57 |

Az Einhell márka talán elsősorban a barkácsgépek, szerszámgépek tekintetében ismerős olvasóinknak, de egyre nagyobb kínálattal jelentkezik a kerti gépek területén is. Így az ősz táján megnéztük, hogy miket kínál az Einhell a kerti- és ház körüli munkákhoz.

Nem nagy öröm, de lombhullató fáink bőségesen kezdik termelni az elszáradt faleveleket, ezért az ilyen kertekben, és a ház utcafrontján igen nagy hasznát vehetjük egy lombszívónak. Két kategóriában is kínál az Einhell ilyen eszközt. A magasabb minőségű osztályú - így természetesen valamivel drágább - piros színű gépcsaládban a 2500 W-os RG-EL 2500E gyakorlatilag a csúcsgépet jelenti. 45 literes gyűjtőzsákjába felőrölve szívja be a faleveleket, és akár 270 km/órás szélorkánnal tudja kifújni a levegőt, amivel az avart tudjuk összeseperni a kertben.
A szívótorokhoz egy szűrőbetétet is be tudunk helyezni, hogy kavicsos, murvás járdáról csak az apróbb hulladékokat szívja fel a gép. Plusz szolgáltatás még a fordulatszám-szabályozás, ami természetesen a szívó és fújó teljesítményt is szabályozza. Ez részben az előbbi célt is szolgálja (ne szívjon be mindent a gép), másrészt száraz falevél, vagy más könnyű hulladék takarításakor csendesebb üzemmódban használhatjuk a lombszívót. Ne feledkezzünk még meg az orrészre szerelt két kis kerékről, ami bizony jelentősen megkönnyíti a 7 kg-os lombszívó használatát.

A piros színű, felsőkategóriás lombszívó mellett az olcsóbb, kék színű gépek mezőnyében több lombszívó gépet is kínál az Einhell. Ezek nem elsősorban teljesítményben térnek el egymástól, illetve a piros géptől, hiszen ugyanúgy 2500, illetve 2300 W-osak, és a légszállítási teljesítménybe is jelentéktelen a különbség. Az eltérés inkább az egyéb szolgáltatásokban jelentkezik. Fordulatszám szabályozó csak a 2500 W-os gépekben van, némileg eltér a gyűjtőzsákok mérete is. Egészében úgy ítéljük meg, hogy nem nagy kompromisszumot köt az, aki az olcsóbb gépek közül választ. Megemlítjük, hogy van az Einhellnek egy benzinmotoros lombszívója is. Ez teljesítmény adatokban nem éri el az elektromos változatokat, fő előnye a korlátlan vezeték nélküli használatban van. Tájékoztatásul megemlítjük, hogy a lombszívók ára a kereskedelemben 10 ezer forint körül indul, de még a benzin motorosé sem nagyon haladhatja meg a 40 ezer forintot.
Igen jó hasznát vehetjük az őszi kertben egy komposztaprító gépnek. Ebben a kategóriában csak kék színű gépeket találunk, egy 2000 W-os forgókéses és több őrlőfejest is - 2500-2800 W teljesítménnyel. Megint csak azt kell mondanunk, hogy a teljesítmény különbségeknek nincs itt nagy jelentősége, és a kétféle gép között abban sincs nagy különbség, hogy nagyjából 40 mm-es vastagságig tudunk ágakat, nyesedékeket megdarálni velük.

Két lényeges eltérés viszont van, ami a használat során jelentkezik. A több mint 4000-es fordulatszámú forgókéses gép bizony elég hangos, és munka közben folyamatos "etetést" igényel - vagyis egy tömködő szerszámmal rá kell nyomni a késekre a faanyagot. Az őrlőfejek lényegesen lassabban forognak, emiatt sokkal csendesebb a működés, és lényegében behúzzák az őrlőhengerek közé nyomott faágakat. A komposztaprító gépek ára 25 ezer forint környékén indul.
Talán nem is a kerti gépek közé kéne sorolnunk a mostanában egyre terjedő fahasogató gépeket. Ez inkább a háztartással és a fűtéssel függ össze. Ha a tűzifát olcsóbban szeretnénk előállítani, akkor lényegében egy jó láncfűrészre és - kezünket kímélendő - egy hasogató gépre van szükségünk. Az elsővel megfelelő méretre vágjuk az ölfákat, a másikkal pedig tűzifává hasítjuk.
A választék a láncfűrészek körében is bőséges. A kínálatban szereplő két piros gép között minimális a különbség; mindkettő 2200 W-os, 375 mm pengehosszúságú, automata olajozású, és természetesen mindenféle biztonsági felszereléssel - pl. felcsapás gátlóval - ellátott. A nagyobb olajtartályos változatot azoknak ajánljuk, akik folyamatosabb munkákra készülnek.
A "barkácsabb" kategóriában már szélesebb az Einhell kínálat. 1800 és 2200 W között négyféle elektromos gépet is találunk, 40 cm-es pengehosszúsággal, és három benzinmotoros láncfűrész is szerepel a választékban; 1,6 LE-s, 35 cm3-es, 2 LE-s 40 cm3-es, valamint 50 cm3-es, 3 lóerős motorral. Otthoni használatra tulajdonképpen felesleges benzinmotoros gépben gondolkozni, annak inkább az erdőgazdaságban van helye. Az elektromos gép használata sokkal egyszerűbb, karbantartási igénye kisebb, a villamos áram meg a ház körül csak egy hosszabbító kérdése. Az Einhell láncfűrészek 15-30 ezer forint körüli áron vásárolhatók meg a kereskedelemben.

Egy jó láncfűrész mellé viszont mindenképpen érdemes venni egy védőálarcos munkasisakot - ennek a fűkasza használatakor is jó hasznát vesszük - és vásárolni vagy csinálni egy fűrészbakot. Mindkettő a biztonságot is szolgálja.
Néhány gondolat még a hasogató gépről. Bár meglehetősen nagy teljesítményű eszközökről van szó, ne ipari gépekre gondoljunk, hanem egy háztartás tűzifa igényét előállító otthoni eszközre. Három függőleges tengelyű - fentről lefelé mozgó hasítóékes - változat is kapható. Még a legkisebb is 2200 W-os, a legnagyobb pedig 3800 W. Ez utóbbinál azért gondoljunk arra is, hogy ide már 20 A-es biztosítóra, nagy teljesítményre méretezett elektromos hálózatra és hosszabbító kábelre van szükség. Persze ehhez akár 10 t hasító erőt kapunk, és 55 cm-es hasábokat is a hasítóék alá tehetünk.
A vízszintes tengelyű gépek kisebb teljesítményűek - itt már nincsenek hálózati gondok, de persze kisebb a balta élén keletkező tolóerő, és a vízszintes vályúba helyezhető "klocni" hosszúsága is. Láncfűrészünkkel rövidebb darabokra kell vágni az ölfát. Végül támpontként itt is megemlítjük az árakat; a legkisebb gépek 40-50 ezer forint körül indulnak, a legnagyobb pedig 200 ezer körül áll meg.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egy világszabadalom nyomában

Sok barkácsoló és láncfűrészét munkaeszközként használó embernek okoz naponta problémát azéletlen láncfűrész lánc. Sokszor elhangzik az a mondat vagy gondolat, hogy még felvágom ezt a pár fát vagy...


Bosch világújdonság

Rotak 43 LI és Rotak 37 LI – a világ első lítium-ion akkumulátoros fűnyírói: olyan erősek, mint a hálózati készülékek, 40%-kal könnyebbek a hagyományos akkumulátoros fűnyíróknál, az akkumulátor...