Cserepes krizantém

A hagyományosan november elsejei halottak napi kegyelet virága, a krizantém, elterjedt és bevált cserepes virágként is, virágos növényként csak nálunk kevésbé kedvelt. Éppen olyankor virul, amikor egyáltalán nem gazdag a meleg, élénk színekben dúsan és tartósan viruló cserepes virágok választéka.

kriz_01.jpg (32050 bytes)Cserépben - virágoztatáshoz - általában nem egyesével, hanem legalább hármasával együtt gyökereztetik az anyanövényekről leszedett néhány leveles hajtásdarabot, tőzeges közegben. A gyökerek életterét adó közeg nagy tőzegtartalma, és az ezzel együtt járó viszonylagos tápanyagszegénysége teszi fontossá, hogy a hozzánk már virágzóan kerülő cserepes krizantémokat a bőséges öntözés mellett, pótlólagos tápanyagellátásban is részesítsük. A legjobb módja ennek, ha az öntözővízben feloldunk literenként egy-két gramm jól oldódó műtrágya-keveréket, növénytápsót, vagy elkeverünk hasonló mennyiséget Wuxál, Mikramid, esetleg másmilyen levéltrágya-szerből. Ha mégis bekövetkezne a gyökerek elhalásának, és ezzel a levelek lesárgulásának veszélyét előidéző kiszáradás, legjobb kézmeleg vízzel töltött edénybe beállítani a cserépből kiemelhető gyökérlabdát, amíg ismét teljesen átnyirkosodik, de még nem válik vizessé.
A többi virágzó növényhez hasonlóan, a cserépben viruló krizantém esetében is tartósabb virulásra lehet számítani, ha óvjuk a közvetlen tűző napfénytől. A meleg, száraz levegőjű szobában sokkal hamarabb elvirulnak, mintha hűvös helyiségben, még inkább ehhez elég tágas ablakközben vannak.
kriz_03.jpg (55650 bytes)A már elnyílt virágok eltávolítása, az esetleg elszáradt levelekkel és egyéb tönkrement növényrészekkel együtt, nemcsak azért fontos, mert elcsúfíthatják az egész növényt, hanem mert ezután hamarabb várható a még teljesen zárt, vagy éppen csak fakadó bimbók kinyílása is. Ha már valamennyi bimbóból kifejlődött a virág, és ezek el is nyíltak, a legjobb megválni tőlük, mert nem valószínű, hogy sikerül ismét hasonló szépségűre előnevelni a lakásban. A cserépben történő neveléshez, kedvező alacsony méretben való megőrzéshez, a kertészeti előneveléskor rendszeresen alkalmazott törpítő vegyszeres kezelésre sincs lehetőség otthon, házilag. Emiatt az újonnan kifejlődő hajtások a szokásos méretűre, a cserepes tartáshoz már túl hosszúra fejlődhetnek ki.
A kerttel rendelkező vállalkozó kedvűek azért mégiscsak megpróbálkozhatnak a cserepes krizantém továbbnevelésével. Ehhez viszont az elvirágzott részeket le kell vágni, lehetőleg tő közelben, a földfelszín felett, de legalább a közvetlen alattuk lévő egy-három levéllel együtt. Ilyen módon többé-kevésbé megkurtítva kerülhet azután hűvös pincébe, garázsba, ahol lehetőleg éri fény, és nagyon mérsékelt öntözéssel maradhat meg a tavasszal időszerű kiültetésig.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: krizantém

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Őszi virágok

Sok olyan virág van, amelyet kifejezetten ősszel érdemes elültetni.A krizantém különösen népszerű, hiszen sokféle formában, színben és méretben megtalálható. Bár csak novemberig nyílik, de a...


Krizantém

Évekkel ezelőtt még csak "halottak napi virág"-ként ismertük, napjainkban azonban számos díszváltozata alakult ki, melyek kiváló vágott virággá és őszi virágágyásba való idénynövénnyé is emelték.