Avar-zsákoló

avar_00.jpg (41358 bytes)A telektulajdonosok egyik megszokott, de egyáltalán nem kedvelt őszi elfoglaltsága a lehullott levelek összetakarítása. Csakhogy ez a munka elég szaporátlan, és nem lehet egyszeri alkalommal túl lenni rajta, hiszen az elsárgult leveleiket a fák, és a bokrok nem egyszerre hullajtják le, ráadásul a kupacokba gyűjtött leveleket a szél még szanaszét is fújhatja. Az "avarbegyűjtéshez" ezért érdemes olyan zsákot készíteni, ami könnyebbé és egyben hatékonyabbá is teszi a kerti "avartalanítást".

Nem kell hozzá más, csak egy nagy műanyag hulladékgyűjtő zsák, hegesztett huzalos ágyásszegély és egy kb. 25 mm átmérőjű fa tartórúd. A műanyagzsákot tartó gallért hegesztett huzalos kerítésfonatból is levághatjuk, vagy akár több összecsavarozott, 2 mm-es huzalból is kialakíthatjuk. Nyélnek pedig megfelel egy kiszolgált felmosó műanyag bevonatú nyele, vagy egy régi seprűnyél is.
Először is a zsáktartó gallért készítsük el. Ha ezt hegesztett szálú, sűrűbb huzalozású ágyásszegélyből, kerítésfonatból szeretnénk kialakítani, akkor ezekből az anyagokból előbb kb. 60 mm széles csíkot kell leszabnunk. E művelethez nagyobb kombinált-, vagy még inkább huzalvágó fogót használjunk. A csík olyan hosszú legyen, hogy a végeik kétszeri körbetekerés után érjenek össze. Ha rövidebb a hálócsík, akkor lapolva, kötöző huzallal összefonva alakítsuk ki a nagy szemetes zsák szájához megfelelő hosszúságot. A hálócsík végeit a fogóval hajlítsuk vissza. A gallér alakja alul egyenes legyen, hogy a földre tudjuk majd szorítani, felül pedig félkörben hajlítsuk alakra (1).
avar_02.jpg (23905 bytes)A zsáktartó gallért azonban 1,5-2 mm átmérőjű lágyacél huzalból is elkészíthetjük. A vastagabb sima huzalokból először hajlítsunk három egyforma, D-alakú idomot, majd az egyikre szorosan hurkoljunk vékonyabb huzalból középszemes vékonyabb huzaldarabokat. Ezek lesznek a kereszttartók, egymástól 3-5 cm-re legyenek. A kereszthuzalok végeire is hajlítsunk szemeket, és ezekkel már a két szélső huzalidomot is megfelelően rögzíthetjük, ha a szemeket szorosan köréjük hajlítjuk. A kereszthuzalok végeit mindig hajlítsuk vissza, de hátul, befelé kissé kiállhatnak. A gallért ezen kívül 2 mm-es alumíniumlemezből levágott csíkból is elkészíthetjük, de ebben az esetben a végeket két szegeccsel rögzítsük egymáshoz.
A zsák száját tartó gallérra csatlakozik az avargyűjtő nyele. A nyél és a gallér összeerősítéséhez keressünk egy 60x60 mm-es stafli darabot, és abból vágjunk le egy 70 mm hosszú tömböt. Fúrjunk a közepébe akkora lyukat, amekkora a nyél átmérője. Ha fanyél kerül bele, akkor ragasztóval rögzítsük a fészkébe (2), ha viszont csőnyelet használunk, akkor annak a végébe előbb üssünk szorosan egy 50 mm hosszú fadugót, hogy a csövet szilárdan a felfogótömbbe erősíthessük. A zsáktartó gallért egy 2 mm vastag lemezből hajlított U-alakú kengyellel fogathatjuk a nyél végén levő fatömbre, mégpedig jobb- és baloldalról behajtott facsavarokkal (3).
Az avargyűjtő ezzel készen is van, csak még a műanyag szemeteszsákot kell a gallérja köré erősítenünk. A zsák szélét belülről kifelé hajtsuk a gallér köré, mégpedig úgy hogy a zsák legszélét visszahajtva teljesen vegyük körül magát a gallért. Ahol pedig a nyéltartó tömbje van, ott a szükséges hosszon hasítsuk fel a zsák anyagát, és a széleket szorítsuk a fatömb alá. Ezt követően a gyepseprővel már egyenesen a zsákba seperve gyűjthetjük össze a lehullott leveleket, mégpedig hajolgatás, derékfájás nélkül. Ha pedig a zsák már megtelt, tartalmát egyszerűen a komposztáló ládába, vagy a szemétgyűjtőbe szórhatjuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: avar, zsák

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sokba kerülhet a kerti hulladék égetése

Az országgyűlés2020 nyarán hozott egy módosítást, aminek értelmében 2021 januárjától az egész országban tilos lett volna avart, illetve hulladékot égetni. A veszélyhelyzet ezt felülírta, egy...


Túra-alapfelszerelés: sátor és hálózsák

A kempingezéssel, túrázással töltött napok két legfontosabb eszköze a sátor és a hálózsák. Mivel kétszemélyes sátrat 2000-120 000 forint között lehet kapni, ebből is látható, hogy minőségben és...