Valódi virágpótlók

Ahogyan a természetben felváltják a virágokat a színes lombok, pirosló, kéklő, barnálló termések, bogyók, a vázáinkban is követheti a virágokat néhány különösen szépen elszíneződött lombú ág, terméscsokor. Nem kell üresen maradniuk a virágtartóinknak ezután sem, ha már megcsappant a szabadföldi vágott virágok választéka.

potlo_03.jpg (44451 bytes)Az "indián nyár" jellemző színét adja a parkokban, arborétumokban a vöröstölgy a november közepéig is elhúzódó lombhullásig. Ugyancsak pirosra színeződő lombot visel ősszel a hazájának hangulatát idéző japánjuhar, akárcsak a valóban varázslatosan beszíneződő lombú perzsiai varázsfa.
A hazai növénytakaró őszi szép lombszínt öltő tagjai az egyes országrészek, vidékek őszi képéhez, látványához, színpalettájához kapcsolódnak elválaszthatatlanul. Miután az utcai árusoknál és mind gyakrabban már virágüzletben is többfélét kínálnak belőlük, ilyen módon is hozzájuthatunk némelyikükhöz.
A cserszömörce őszi lombszíne a piros legkülönbözőbb árnyalata vagy sárga lehet. A vele együtt tenyésző karsztbokor, erdei virágos kőris őszi lombszín palettája sárga-piros árnyalatú, egészen a borvörösig. A hazai tölgyfajok lombja sárgára színeződik be. A nyírek, a gyertyánok, a bükkök is sárgulnak ősszel. A bibircses kecskerágó utánozhatatlan rózsaszínes lombszíneződése miatt megkapó, magával ragadó, és ugyanígy az ecetfának is nevezett fatermetű szömörcék.
potlo_03.jpg (44451 bytes)A csíkos kecskerágó pirosló termésfürtökkel teli gallyaival díszít, a közönséges kecskerágó lombtalanul különösen feltűnő, és jól mutatnak a sokáig nem hulló, égőpiros terméscsokrokat hordozó gallyai. Többnyire szintén bepirosodnak, és tartósan meg is maradnak a madárberkenyék terméscsokrai. A homoktövis parázsszerű termésekkel zsúfolt gallyaival tűnik fel. A közismert fagyal fénylő fekete termésfürtökkel koronázott gallyai, és a kökény kék termésekkel megrakott ágrészei hosszú hetekig is megőrizhetők a termések hullása nélkül, akárcsak a vadrózsa, fénylő piros termésekkel teli, szép ívben meghajló gallyai.
Különösen tartósak a terméses részek, ha a terméseik beszíneződése után, de még a fagyok előtt hideg helyre kerülnek. A hóbogyó és pirosló termésű rokonai, fagyok előtt hideg helyre téve tarthatók el, amíg más díszek felváltására nem vesszük igénybe őket.
Élettartamukat növelheti, ha hűvös helyen tartjuk, vagy legalább éjszakára hideg helyre tesszük őket. Rendszeres vízcseréjük is fontos. Előbb-utóbb azonban mindenképpen megindul a levélhullásuk. Ez természetes elmúlás, ami ugyancsak érdekes lehet. A csupaszon maradó vesszők, gallyak sajátos látványáért is megkegyelmezhetünk nekik, még legalább egy ideig.
A sajátosan összevissza görbülő, feltűnő héjszínű, mutatós vesszők, gallydarabok, ágrészek levéletlenül is szépek lehetnek virágtartóink egyikében-másikában. Sikeresen társíthatók változatos színű dísztöktermésekkel, száraz taplódarabokkal, szép zuzmós kéregrészekkel, nem túl hivalkodó formájú és színű kövekkel. Az alakjuk és még inkább a színük kiemelésére elhelyezhetők közöttük - vízben - hosszúra nyúló borostyánindák vagy más hasonló örökzöld hajtások.

potlo_08.jpg (33404 bytes)

potlo_13.jpg (47089 bytes) potlo_14.jpg (52097 bytes)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: virág, termés, bogyó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vágott virágok tartósabban

Névnap, születésnap és megannyi alkalom, amikor vágott virág a legjobb ajándék vagy ajándékkísérő. Ahhoz, hogy minél tovább gyönyörködhessünk benne, tenni kell. Íme, néhány tipp a vágott virágok...


Új termesztő közeg: kókuszrost

A virágföldek alapanyaga eddig a tőzeg volt, és jelentős részüknél még most is ez a jellemző. A tőzegnek, bár tápanyagtartalma elhanyagolható, vízgazdálkodása kiváló, ezért használják virágföld...