Kerti krizantém

2013-10-28 14:47:45 | Módosítva: 2013-10-28 14:47:53

A kerti krizantémok a legszebb, ősszel viruló évelő virágok egyike. Szakítva azzal az előítélettel, amiért sokan még mindig idegenkednek tőlük - hogy temetővirágok - cserében a késő őszi fagyokig tartó virágpompát lehet elérni velük. A kerti krizantémok, vagy másik magyar nevükön téli margitvirágok, kertbe, parkba évelő virágágyi kiültetésre is alkalmasak lehetnek.

Az egyik legrégebbi a kerti évelő virágok között. A virágzási idejük szerint koraiak, ha a virágzásuk már szeptemberben, vagy még előbb kezdődik, középkoraiak, ha októberben-novemberben virítanak, és késeiek azok, melyek november második felében, decemberben virágoznak. Emiatt ez utóbbiak kertbe, parkba már nem is igazán valók. 


Virágszíneik a fehér és a sárga mellett - legalábbis a sziromszerű nyelves virágaik esetében - a lila, a piros, a rózsaszín és a vörösesbarna különböző árnyalatai is lehetnek. Előfordulhatnak foltosan, csíkosan, vagy spriccelten tarkák és többszínűek is. Csupán a kifejezett kék színben nincsenek még kerti krizantémok. Esetenként leginkább a fehér színűeket festik meg mesterségesen kékre.


Igényeik ugyan viszonylag szerények, azonban védett, napos fekvésben és közepesen kötött, tápdús talajban fejlődhetnek, virulhatnak a legjobban. A tűrőképességük olymértékű, hogy bár fénykedvelők, még némi árnyékot is elviselnek. Az átültetést – földlabdásan - még virágzó állapotukban is jól tűrik. A kisebb kora őszi, éjjeli fagyokat is elég jól viselik - még a virágaik is, különösen, ha nem fehér színűek.


A kertben a legpompásabb megjelenést inkább többesével, akár vegyes, kevert színekben ültetve mutatják. Kiváltképpen az alacsony vagy félmagas, és kifejezetten sűrűn bokros növekedésűek, valamint az apró színes virágúak látványosak. Virágágyi kiültetéshez a nyár a legalkalmasabb, akár a már díszüket vesztett árvácskák és más kétnyáriak után ültethetők, vagy például megcsúnyult paprikavirágok, petúniák és más egynyári virágok helyébe. Ablakban vagy teraszon lévő virágládákba, kerti és egyéb kinti virágtartókba beültetve is szépen díszíthetnek, leginkább az alacsonyak. Kinti elhelyezésükkor jól beilleszkedhetnek a kertek, parkok őszi hangulatába. A borongós őszi időben, különösen a sárga virágszínűek élénkíthetik jól, tehetik vidám hangulatúvá a kerti környezetüket. 


Levágott szálaik, kedvező körülmények között, vízbe állítva, vázadíszként is tartósak, akár 8-10 napnál is tovább élő vágott virágok lehetnek. Az elnyílásuk után is maradhatnak, csak az elvirágzott szálaikat kell levágni. Fagyos időszak beálltával a töveikre kevés falomb, még inkább bepállásra kevésbé hajlamos kéreg apríték vagy hasonló takaróanyag kerüljön. Ezt majd tavasszal is csak akkor kell eltávolítani, ha gátolná a kihajtásukat és a talajporhanyításukat. Újraültetésük 3-4 évente szükséges, de inkább minden évben újraültetve várhatunk színpompás, díszes virágzást tőle.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egészséges táplálás, színpompás virágzás

Növényeink színes sokféleségét látva természetes, hogy gondozásuk, táplálásuk is különböző. Még a látszólag hasonló, nyáron teraszunkra dús virágözönt varázsló muskátli, hibiszkusz és leander...


Sókiválás, a cserepes virágok földjén

Gyakori probléma, hogy cserepes virágaink földjének a tetején fehér anyagréteg jelenik meg. Jó esetben ez csak sókiválás, rosszabb esetben ugyanez is lehet penésszel kombinálva. A penész pedig...