Az ősz virága

Krizantém

2009-01-06 21:22:11 |

Évekkel ezelőtt még csak "halottak napi virág"-ként ismertük, napjainkban azonban számos díszváltozata alakult ki, melyek kiváló vágott virággá és őszi virágágyásba való idénynövénnyé is emelték.

Előnye a hidegtűrés

Nem sok olyan növényünk van, ami az első fagyokig színessé varázsolja kertjeink virágágyásait. A hagyományos őszi ágyásvirág az árvácska mellett az utóbbi években divatba jöttek a színes levelű díszkáposzták, ám ezek mellett hidegtűrésben még a krizantémok azok, amelyek kiemelkednek a sorból.
A krizantémok a legszebb és leggyakoribb vágott virágok közé tartoznak az egész világon. A Távol-keleten nemcsak dísznövényként ismert, hanem zöldségféleként is fogyasztják egyes változatait, leginkább salátaként. A krizantémoknak egészen apró virágú fajtái (melyek 1-2 centiméter átmérőjűek) inkább kiültetési növényként ismertek, a szabályos gömb formájú töveik miatt. A vágott virágként termesztett, akár 30-40 centiméteres virágátmérőjű változataik sokféle színben, méretben és virágformában kaphatók.
Nagyon sok kertészeti változata van. A virág alakja és nagysága fajtánként változó. Lehetnek egyszerűek vagy teltvirágúak. A termesztésben megkülönböztetik a nagy és a kis virágú fajtákat. A nagy virágúakat 1-2 szálra, a kis virágúakat bokrosra, azaz 5-6 szálra nevelik.

Az anemone fajtacsoport tagjainak virágai a margarétára emlékeztetnek, leginkább egyszerű virágúak. A pomponvirágúak apró tömött fajták, teltvirágúak, a tűlevelűek szirma vékony, többségük teltvirágú.
A cserepes növényeket elvirágzásukat követően célszerű a kert egy félárnyékos helyére kiültetni, így következő évben újra kihajtanak, és jövő télen újra szirmot bontanak. A hazánkban forgalmazott fajták jó fagytűrők, ezért ősszel a virágok levágása után elegendő, ha száraz levéllel takarjuk a töveket, bár ennek híján sem kell jelentős károsodásra számítani.
Növényvédelmi szempontból nem túl problémás növények a krizantémok, fő károsítói mindössze a rozsda és a lisztharmat. Megelőzésképpen bordói lével és kénes permetezéssel védhetjük.

Időzíthető virágzás

A krizantém rövidnappalos növény, ami azt jelenti, hogy a virágképződés csak akkor indul meg a hajtásokban, amikor a nappalok már rövidülni kezdenek. A termesztők emiatt úgynevezett terminkultúrákban nevelik a krizantémokat. Ennek lényege, hogy a nappalok hosszát az üvegházakban árnyékolással vagy pótmegvilágítással mesterségesen szabályozzák. E módszerrel, akár napra pontosan időzíthető, hogy mikorra kezdjen el virágozni az állomány.
A krizantém az egyik legtartósabb vágott virág. Ha a váza vizébe kevés sót és cukrot teszünk, meghosszabbíthatjuk a növény élettartamát, hűvös helyiségben így akár 3 hétig is eltartható. A vizét legalább 2-3 naponként cseréljük, és a szárából is törjünk le minden vízcserekor egy keveset.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

kockás avatarja

kockás         Krizantém szaporitása

Egyszerűen tavasz vége felé(ápr.vége,május eleje)a friss hajtásokat a földbe dugványozzuk.Természetesen ne a tűző napra,lehetőleg félárnyékos helyre.Tartsuk nedvesen, őszre gyökeret eresztenek némelyik tő virágzik is.

gyulag avatarja

gyulag         Krizantém szaporítása?

A cikk nagyon tetszett, nekem is van néhány tövem, és szaporítani szeretném. Azt szeretném kérdezni: Mikor, és hogyan szaporítsam?
Előre is köszi a tippeket!

Vágott virágok tartósabban

Névnap, születésnap és megannyi alkalom, amikor vágott virág a legjobb ajándék vagy ajándékkísérő. Ahhoz, hogy minél tovább gyönyörködhessünk benne, tenni kell. Íme, néhány tipp a vágott virágok...


Starkl őszi katalógus

Megjelent a Starkl őszi, kerti katalógusa.Lapozzon bele!