Az ősz virága

Krizantém

2009-01-06 21:22:11 |

Évekkel ezelőtt még csak "halottak napi virág"-ként ismertük, napjainkban azonban számos díszváltozata alakult ki, melyek kiváló vágott virággá és őszi virágágyásba való idénynövénnyé is emelték.

Előnye a hidegtűrés

Nem sok olyan növényünk van, ami az első fagyokig színessé varázsolja kertjeink virágágyásait. A hagyományos őszi ágyásvirág az árvácska mellett az utóbbi években divatba jöttek a színes levelű díszkáposzták, ám ezek mellett hidegtűrésben még a krizantémok azok, amelyek kiemelkednek a sorból.
A krizantémok a legszebb és leggyakoribb vágott virágok közé tartoznak az egész világon. A Távol-keleten nemcsak dísznövényként ismert, hanem zöldségféleként is fogyasztják egyes változatait, leginkább salátaként. A krizantémoknak egészen apró virágú fajtái (melyek 1-2 centiméter átmérőjűek) inkább kiültetési növényként ismertek, a szabályos gömb formájú töveik miatt. A vágott virágként termesztett, akár 30-40 centiméteres virágátmérőjű változataik sokféle színben, méretben és virágformában kaphatók.
Nagyon sok kertészeti változata van. A virág alakja és nagysága fajtánként változó. Lehetnek egyszerűek vagy teltvirágúak. A termesztésben megkülönböztetik a nagy és a kis virágú fajtákat. A nagy virágúakat 1-2 szálra, a kis virágúakat bokrosra, azaz 5-6 szálra nevelik.

Az anemone fajtacsoport tagjainak virágai a margarétára emlékeztetnek, leginkább egyszerű virágúak. A pomponvirágúak apró tömött fajták, teltvirágúak, a tűlevelűek szirma vékony, többségük teltvirágú.
A cserepes növényeket elvirágzásukat követően célszerű a kert egy félárnyékos helyére kiültetni, így következő évben újra kihajtanak, és jövő télen újra szirmot bontanak. A hazánkban forgalmazott fajták jó fagytűrők, ezért ősszel a virágok levágása után elegendő, ha száraz levéllel takarjuk a töveket, bár ennek híján sem kell jelentős károsodásra számítani.
Növényvédelmi szempontból nem túl problémás növények a krizantémok, fő károsítói mindössze a rozsda és a lisztharmat. Megelőzésképpen bordói lével és kénes permetezéssel védhetjük.

Időzíthető virágzás

A krizantém rövidnappalos növény, ami azt jelenti, hogy a virágképződés csak akkor indul meg a hajtásokban, amikor a nappalok már rövidülni kezdenek. A termesztők emiatt úgynevezett terminkultúrákban nevelik a krizantémokat. Ennek lényege, hogy a nappalok hosszát az üvegházakban árnyékolással vagy pótmegvilágítással mesterségesen szabályozzák. E módszerrel, akár napra pontosan időzíthető, hogy mikorra kezdjen el virágozni az állomány.
A krizantém az egyik legtartósabb vágott virág. Ha a váza vizébe kevés sót és cukrot teszünk, meghosszabbíthatjuk a növény élettartamát, hűvös helyiségben így akár 3 hétig is eltartható. A vizét legalább 2-3 naponként cseréljük, és a szárából is törjünk le minden vízcserekor egy keveset.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

kockás avatarja

kockás         Krizantém szaporitása

Egyszerűen tavasz vége felé(ápr.vége,május eleje)a friss hajtásokat a földbe dugványozzuk.Természetesen ne a tűző napra,lehetőleg félárnyékos helyre.Tartsuk nedvesen, őszre gyökeret eresztenek némelyik tő virágzik is.

gyulag avatarja

gyulag         Krizantém szaporítása?

A cikk nagyon tetszett, nekem is van néhány tövem, és szaporítani szeretném. Azt szeretném kérdezni: Mikor, és hogyan szaporítsam?
Előre is köszi a tippeket!

Cserép az ablakpárkányon

Egy elég mély ablakpárkányon amuskátlis láda tulajdonképpen jól elfér, mégsem lehet rögzítés nélkül odarakni. Bármikor támadhat egy erős szélvihar, vagy öntözéskor tehetünk egy óvatlan...


Szelekciós növénynemesítés, házilag

Ma már inkább minden évben megvásároljuk zöldséges- és a díszkertünk egynyári virágainak magjait, az előző évi saját magfogásból származó növények nevelésével kevesen foglalkoznak - sajnos. Akinek...