Foltozott kerámiapadló

2-es képA fizika törvénye szerint minden tárgy lefelé esik. A kisebb súlyúak lágyabban, a nehezebbek meg keményen csapódnak a padlóra. Ha pedig a padló kerámialapos, akkor bizony megeshet az is, hogy a leeső húsklopfoló, vagy a kalapács feje elrepeszti a burkolólapot, de jó esetben is krátert üt a felületébe. Ilyenkor kap szerepet az a valahová elrakott, a burkoláskor megmaradt néhány kerámialap valamelyike, hogy a sérült helyébe lépjen. Feltéve, ha sikerül a sérültet kivernünk a helyéről.

A javítás egyszerűnek látszik, ám valójában több vesződséggel jár, mint gondolnánk. A sérült lapot először is úgy kell a helyéből kiemelnünk, hogy a mellette levők közben ne sérüljenek meg. Ha kalapáccsal, falvésővel feltörjük a közepét, fellazíthatjuk a környező lapokat, ezért előbb a fugázó anyagot kell a hibás burkolólap körül kivésnünk. Véső helyett azonban inkább egy aláköszörült élű acéllemezzel kaparjuk ki a fugázó masszát és a lapot rögzítő ragasztóréteget, hogy ne sérüljenek meg a szomszédos lapok szélei. Ha volna kőszabásra alkalmas vágógépünk (1), akkor ezzel a munkával percek alatt 3-as képvégezhetnénk, ám helyette, a sarokköszörű és az erre felfogott kővágó tárcsa is megteszi. A hűtővizet egy műanyag flakonból folyassuk a tárcsa elé. A vágótárcsával csak a fugázó- és a ragasztó anyagát vágjuk át, és a sérült lap széle mentén dolgozzunk vele.
Ezt követően a már "körülárkolt" lapot a közepéről kiindulva hegyes végű kalapáccsal, vagy falvésővel törjük apró darabokra (2). Közben itt-ott a ragasztóréteg is feljön, amit a lap eltávolítása után vésővel egészen az aljzatig távolítsunk el. Ha a felület nem lesz egyenletes az nem nagy baj, de ne maradjon sehol a lap aljáig érő régi ragasztóanyag maradvány. A mélyedést porszívózzuk ki, majd terítsünk az aljára kellő vastagságban friss padlólap ragasztót, és felületét fogazott simítóval húzzuk egyenesre. Az új padlólapot illesszük a helyére (3), és alaposan lenyomva hozzuk egy szintbe a mellette levőkkel. Ezt egy hosszabb, egyenes élű léccel ellenőrizzük. Ha a lap kiáll a síkból, emeljük ki a helyéből, és vékonyítsuk el a ragasztóanyag rétegét, ha pedig a lap lenyomása után a szükségesnél mélyebbre kerülne, kiemelése után vastagabb ragasztóréteget terítsünk alája. A szintbeállított lap melletti fugák szélességének azonosságára is figyeljünk, mert a lapot most még kis mozgatásokkal pontosan a helyére igazíthatjuk.
4-es képA leragasztott, beszintezett lapra helyezzünk egy nagyobb faforgácslapot, arra meg állítsunk egy vízzel megtöltött vödröt. Másnap azután már a lapok közötti hézagokba simíthatjuk a friss fugázó masszát (4), amelynek felesleges részét előbb gumi lehúzólappal távolítsuk el, majd néhány óra múlva a kerámia burkolat kijavított részét nedves szivaccsal töröljük tisztára (5). Később száraz ruhával is töröljük át a lapok felületét, hogy felületükön még véletlenül se maradjon semmiféle, a javításból eredő szennyezőanyag. Bár a munka kissé tovább tart, mint azt feltételeztük, ám a kerámia burkolat újból hibátlan, a javítást nem is lehet észrevenni.

5-ös kép

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Javítható parketta hibák

A közkedvelt faparketta számos előnye mellett érzékeny a karcokra, anyaga pedig idővel összeszárad, és a lécek között kisebb-nagyobb rések keletkeznek.


Lamináltpadló

A lamináltpadló lassan a legáltalánosabb padlóburkolónknak tekinthető. Olcsósága, ennek ellenére eleganciája, gyors és könnyű kivitelezhetősége a burkolás során és tartóssága fontos érvek az...