Gipszbeton szerkezetek

2017-08-02 08:38:38 | Módosítva: 2018-07-23 12:21:06

Ennek az építési módnak közel 50 éves múltja van, akkor kísérletezték ki a porózus gipszlapok mellé öntött híg cementhabarcs gyors dermedését és kötését. A tapasztalatok felhasználásával és azokat tovább fejlesztve újabban egyre gyakrabban használják az építészek ennek a speciális technikának az előnyeit. A technológia tág teret biztosít a szabad térkialakítás és az építészeti–konstrukciós szabadság kiterjesztésében. A gipszbeton építési mód kielégíti a korszerű építési rendszerekkel szemben támasztott statikai és épületfizikai igényeket is.


A szilikátbázisú, könnyűszerkezetes építési mód kifejlesztésének egyik fő célja az, hogy a felhasznált anyagok mennyiségét minimálisra lehessen csökkenteni. Ezt a dermesztett beton készítésének a technológiájával lehetett elérni. Lényege, hogy előre gyártott, és a szerkezetben maradó gipsz zsaluzat alkalmazásával vasbeton szerkezetet hozunk létre.

A technológia két fázisban alakítható ki

Első lépésben legyártják a gipsz zsaluzó táblákat, majd azokból a kívánt szerkezetek összeszerelése és a szükséges vasalatok beillesztése történik. A zsaluzó táblákat porgipsz és víz meghatározott keverékéből, a célnak megfelelő alakú, egyszerű sablonokba töltve alakítják ki. Kétféle zsaluzó elemet szokás készíteni: A függőleges betonfelületekhez ikresített dupla gipsztáblákat 60x60 cm méretben (két 10-10 mm vastag gipsztábla, a táblák között 30 mm réssel). A vízszintes betonfelületek zsaluzata szimpla gipsztábla, 60x60x1 cm-es méretben. Mind a két fajta zsaluzóelem magában foglalja a speciális acélvezető elemeket, amelyek a vasbetétek helyét, sorolásukat és pozíciójukat is meghatározzák. Ide kerülnek a 2-6 mm átmérőjű szilárdságnövelő vasalatok. Ezután hígfolyós, speciális szemcseszerkezetű, magas cementtartalmú betonhabarcs betöltésével elkészül a gipszbeton szerkezet.

A nedvszívó gipsz zsaluzat a híg beton nyomását a kötéshez felesleges víz gyors elvszívásával szünteti meg, a betont tömöríti, majd a földnedves állapotú anyagot automatikusan utókezeli.

A gipszbeton technológia kisebb-nagyobb szerkezeti elemek – pl. gerendák, pillérek, vendégfödémek – készítésére, vagy beépített bútorok és főként lépcsők hajlított, íves kialakítására egyaránt alkalmas. Talán ez a leglátványosabb alkalmazási területe. Az elkészült szerkezet kis önsúlya révén (120-150 kg/m2) olyan helyzetekben is kiválóan alkalmazható, ahol más megoldás szóba sem jöhet.

Tetőterek beépítésekor pl. a régi födém cseréje nélkül, arra ráépített gipszbetonos vendégfödémmel megerősíthető a régi födém terhelhetősége, és nem ázik át az alatta levő födémszerkezet. A meglevő födémre közvetlenül ráhelyezhető merev és teherbíró zsaluszerkezet miatt nem lesz szükség a régi födém elbontására. A gipszbeton épületszerkezeti egységek akár a helyszínen is kialakíthatók, felületük egyszerűen burkolható, festhető, tapétázható.
A gipszbeton zsaluzat szárazon szerelhető, a kialakított szerkezeti egységek magas tűzállósági követelményeknek is megfelelnek, és akár nagy fesztávú teherhordó szerkezetek megvalósítását is lehetővé teszi. Nagy tervezői szabadságot biztosít a legkülönfélébb vékony szerkezetek kialakításában. A gipszbeton szerkezetek várható tartóssága azonos a hasonló, hagyományos szilikátépítő anyagokéval, elbontásukkor pedig kevesebb mennyiségű hulladék keletkezik. A gipszbeton szerkezetek épületrekonstrukciós, emeletráépítési- és tetőtér munkáknál is gazdaságosan alkalmazhatók. Nem szükséges költséges zsaluzatok készítése, elmarad a beton bedolgozásának időigényes és hosszadalmas fázisa, szükségtelenné teszi a vakolást és az ahhoz szükséges állványozást, mivel a bennmaradó gipsz zsaluzó táblák egyben a szerkezetek végleges, vakolt felületét is adják.
Képek: gipszbetonlepcso.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fűtőszőnyeg, fűtőkábel

Lapunk hasábjain sokszor és sokat érveltünk, illetve érveltek szakértők az elektromos fűtés mellett és ellene is. Tény, hogy vannak előítéletek (az elektromos fűtés drága!?), és vannak lobi...


Rezsicsökkentő készházak

Az építőipari kapacitás- és építőanyaghiány, illetve a megemelkedett anyag- és energiaköltségek hatására az építtetők egyre nagyobb számban választják a méretre gyártott, kiváló szigetelésű...