Alkalmi megoldások

Padlásfeljáró létrák

2010-08-30 22:09:43 | Módosítva: 2010-08-30 22:12:36

Amelyik családi házban a tetőteret még nem használták ki lakótérbővítésre, esetleg erre nem is alkalmas, azért a padlástérbe időnként mindenképpen fel kell jutni. Részint tetőjavításkor, másrészt - ha időleges rakodóhelyként használják - az ott tárolt holmik hozzáférése miatt. A külső létrák helyett ezt a célt többnyire a belső térbe nyíló padlásfeljáró létrákkal lehet biztosítani.

Minden típusuk utólag is beépíthető a beton- és a fafödémekbe egyaránt. Ezek az ötletes kialakítású, előre gyártott szerkezetek, alig eltérő méretűek és viszonylag könnyen beépíthetők. Fő előnyűk, hogy a belső térből biztosítják a padlástérbe való feljutást, mégpedig úgy, hogy használaton kívül a lakótérben nem, csak a födém felett igényelnek több, kevesebb helyet. A mennyezeten pedig csak egy azonos síkban elhelyezkedő ajtó jelzi a helyüket.
Lenyitásukhoz alul is szabad térre van szükségük, ezért fontos, hogy melyik gyártmány beépítése a legmegfelelőbb az adott helyiségben. A minimális belmagasságnak elvileg nincs alsó határa, a létraszárat fa létraszár esetében egy sablon segítségével kell levágni. A legkisebb használható belmagassághoz (kb. 220 cm) már lehet létrát beépíteni.

A fa padláslétrák általában három részesekA maximális belmagasság típusonként 280, 305 vagy 335 cm lehet.
A megfelelő belmagasság azért fontos, mert a leeresztett létra fokainak közel vízszintes helyzetbe kell kerülniük. Igaz, hogy ez keskeny szelvényű létrafokoknál nem túl lényeges szempont. A létrák dőlésszöge általában 20-40 fok között változik, a meredekebbeken nehezebb a feljutás. Ezt esetenként kapaszkodó korlát könnyíti meg.
A létra lenyitásához is megfelelő hely szükséges. Egyes gyártmányoknál a létra szárainak a lenyitásához és felcsukásához - pl. a csuklós nyitásúaknál - nagyobb hely szükséges, mint a lenyitott létra végének a letámasztásához. A létrára való fellépésre is legalább 60 cm-nyi szabad helyet kell biztosítani, amit különösen a kis alapterületű helyiségekben ajánlatos szem előtt tartani. Ez a távolság elégséges lehet ugyan a csuklós létraszár lenyitásához, ám szélsőséges esetben csak oldalt állva, kényelmetlenül lehet majd a műveletet elvégezni.

A teleszkópos létra összetolva kevés helyet igényel a padlástérbenMás szempontot is figyelembe kell venni a létra helyének a megválasztásakor. Mivel az egész létraszerkezetet a dobozkeret foglalja magába, ezért a méretének a födémgerendák távolságához kell igazodnia. A dobozt ugyanis mindig a gerendákhoz kell erősíteni. Ez pedig bizonyos mértékig behatárolja, hogy a helyiségbe hová lehet felszerelni a feljáró létrát. Ezt kissé módosítani lehet egy kiegészítő kerettel, amit viszont ugyancsak a gerendákhoz kell szilárdan erősíteni. Sőt az sem hagyható figyelmen kívül, hogy a tetőtérbe jutó személynek még fel is kell egyenesednie, tehát a nyílás és a tető síkja között is egy átlagos ember magasságát megközelítő távolságnak kell lennie. Aléggé sok kritérium alapján lehet csak meghatározni a leendő padlásfeljáró létra helyét, és ehhez igazodva célszerű a megfelelő gyártmánytípust kiválasztani.

A két részből álló létraszerkezetek egymáson elcsúsztatva nyithatók és csukhatókA padlásfeljáró létrákat szerelésre készen lehet beszerezni, ám hogy melyik gyártó melyik típusa az adott körülmények között a legideálisabb, azt csak ezek összehasonlítása után célszerű eldönteni. A leggyakoribbak a több létratagból álló és csuklószerkezettel összekapcsolt padláslétrák, amelyeknél az egyes tagok egymásra csukhatók. A felső tagot általában karos szerkezet és a nyitást elősegítő rugós előfeszítés segíti. A létraszárak általában borovi fenyőfából készülnek. A magasabb minőségi szintet képviselő, drágább létrákra a fecskefark csapolás jellemző, a barkácsáruházakban kapható olcsóbb típusok esetében általában két csavarral van megoldva a rögzítés oldalanként, ami kevésbé tartós.
Léteznek fémből készült létraszárú padlásfeljárók is. Többségük háromrészes, a kisebbek két részesek, és egymásra csúsztatva nyithatók, majd a speciális csuklószerkezet a szárakat azonos szintbe hozza. Ez a három részes, ívesen kinyitható létrákra is igaz.

Könnyű mozgatni az egymásba csúszó teleszkópos szárú létrátA csúszásgátló felületű lépcsőfokok szélessége típustól függően 34 cm körüli, a szélesebbek 38cm-esek. Az ajtólapok mérete a dobozhoz illően 100-140 cm lehet. A lenyíló ajtólapok gyártótól és típustól függően "nem hőszigetelt" és "hőszigetelt" változatban kaphatók. A hőszigeteltnek mondott lépcsők között is jelentős különbségek vannak, előfordul, hogy a "hőszigetelés" csupán vastagabb ajtólapot jelent hőszigetelő anyag nélkül.
A falétrák általában 160 kg-os, a fém létraszárúak akár 200-250 kg terhelhetőségűek.
A padlásfeljárók másik csoportját az ún. ollós rendszerű fémlétrák alkotják. Ezek acélcsapos fémidomokból és csúszásgátló hornyolású lemez fokokból összeszerelt szerkezetek. Jellemzőjük, hogy a teherbírásuk 200-250 kg. Az ollós szerkezetű lépcsőknek nem nagyobb a helyigényük a padlástérben, ellenben lenyitáskor kisebb helyre van szükség, mint az összecsukható lépcsők esetében. A padlástérben az összetolható létraszárnak van nagyobb helyigénye, ugyanis az ajtólappal lenyíló létraszár rész fix, 100-140 cm hosszú, míg a feltolható rész 200-250 cm hosszú, ami csukott állapotban vízszintesen helyezkedik a padlástérben.

Az ollós szerkezet könnyen kezelhető, és jól járható. Az ollós létraszár magában is tűzálló, mivel fémből készül. A teljes szerkezet tűzállóságát azonban csukott állapotban a speciális ajtó biztosítja. Az EI2=30 perces tűzállósági értéket szokták általában megkövetelni. (A FAKRO-nál ezt az LWF típusú fa létraszárú és az LSF típusú ollós szerkezetű lépcső is tudja, az LST típusú ollós lépcső viszont nem felel meg ennek a kritériumnak.)

A nagyobb dőlésszög megkönnyíti a létrán való feljutástEgy újszerű létrával ellátott padlásfeljáró is feltűnt a piacon, mégpedig a nagy teherbírású alumínium csövekből összeállított teleszkóp létrás padlásfeljáró. Előnye, hogy nagyon könnyű a mozgatása, meglepően csekély a helyigénye és jó a teherbírása. Csupán 52x920, illetve 52x60 cm a nyílásméret igénye, és legfeljebb 293 cm belmagasság áthidalására alkalmasak.
A padlásfeljárók szerkezeti kialakítása viszonylag hasonló, a beépíthető tokméretük is a szabványosnak mondható gerendatávolságokhoz igazodó, ám beépítésükhöz ajánlatos szakember segítségét is igénybe venni. Biztonságos használatukhoz ugyanis a szakszerű beszerelés a garancia.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: padlás, létra, lépcső

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Műkövek

Előregyártva és házilag is készíthetők A műkő egyáltalán nem új dolog, megjelenése az 1700-as évekre nyúlik vissza. A természetes kövek mellett elég gyakran használták azok helyettesí­tésére,...


Gyerekvédő hálók, rácsok

A gyerekek biztonsága minden szülő számára fontos. Addig nincs is baj, amíg a csöppségek nem kezdenek csúszni-mászni, és amint már járni is tudnak – még ha totyogva is – mindenre megpróbálnak...