Gyerekvédő hálók, rácsok

2018-08-19 09:08:33 | Módosítva: 2018-08-19 09:08:41

A gyerekek biztonsága minden szülő számára fontos. Addig nincs is baj, amíg a csöppségek nem kezdenek csúszni-mászni, és amint már járni is tudnak – még ha totyogva is – mindenre megpróbálnak felmászni, legyen az szék vagy lépcső, ami kihívás a számukra. Ez természetesen minden szülő számára öröm, ám egyben felelősséget is jelent. A környezetünk ugyanis sok veszélyt rejt a kicsinyek számára, hiszen könnyű lepottyanni a székről, és még veszélyesebb, ha pl. ez a lépcsőn történik meg. A balesetek megelőzésére azonban számos megoldás van.


Ne bízzuk a véletlenre

A csöppségek számára még a gyerekágyból kiesés is veszélyes lehet. Ezt könnyű megakadályozni az ágy elejére erősített hálóval. A poliészter anyagú, szőtt háló 70-80 cm széles és 2-3 m hosszú. Felerősítése kötöző zsinórokkal, vagy kampós csavarokkal lehetséges. A hálók lyukmérete 4-7 cm. Az erős hálók nagyobb méretben kifeszítve akár egy felnőtt ember súlyát is képesek megtartani, feltéve, hogy a felerősítő szegélykötél és annak rögzítése ilyen terhelést is elbír. A keskeny hálókat akár a lépcső vagy az erkély korlátjaira is fel lehet erősíteni, amivel megakadályozható, hogy a kisgyerek átnyúlva ledobáljon bármit is, vagy a korlátoszlopok közé szorulhasson, netán átessen közöttük.

Az erősebb és vastagabb anyagból font hálókkal a lépcső feletti nyílt terek is lehatárolhatók, így megszüntetve a korlá­ton való átbukás veszélyét. A vastagabb anyagból szőtt hálókkal még a korlátoszlopok is kiválthatók, de a hálót ilyen esetekben egy vastagabb, sodort kötélszegéllyel is meg kell erősíteni. Erős, víztiszta és vastag polietilén fóliasávnak a korlátra erősítésével is elérhető a „gyerekbiztos” korlát, ami kevésbé szembetűnő, mint a hálóké. A gyerek kitekintését alig gátolja, csak a korlátoszlopok közti kibújást akadályozza.

Ugyancsak veszélyes helyek pl. lépcsőlejárók, vagy akár a gyerekszoba ajtaja, melyeket egy helyiség területét behatároló rácsrendszer felszerelésével lehet biztosítani. Ezekkel a rácsokkal korlátozható az apróságok mozgástere, és megakadályozható a picinyek veszélyes helyekre kalandozása. Az ilyen ún. babakarámok vagy még inkább az egyes szobák ajtajára erősíthető babavédő rácsok gátat szabnak a kis csöppségeknek, és egyben védik is őket a számukra veszélyes helyek „meglátogatásától”. A védőrácsoknak számos típusa közül válogathatnak a szülők, elég sok kereskedés árul különböző kivitelű és beépíthetőségű gyerekvédő rácsokat. Ezek többnyire fémből, illetve fából készültek, és 70-105 cm közötti a magasságuk. Általában az ajtótokhoz, vagy a lépcsőkorlátok oszlopai és a fal közé erősíthetők. Ajtajuk egy-, illetve kétirányban is nyitható. A legtöbbjük toldóelemekkel szélesíthető. Többnyire önfeszítő rendszerrel rögzíthetők, másokat pedig csavarral kell a nyílásba felszerelni. A zárszerkezetük biztonsági, ami azt jelenti, hogy csak a felnőttek tudják kinyitni, a gyerekek számára elérhetetlen a rafináltan biztosított zárószerkezet.


Az ilyen gyerekbiztonsági rácsoknak a helyigénye viszonylag nagy, mivel a nyitott ajtó legfeljebb a fal, vagy a lépcsőkorlát mellé hajtható. Ám van olyan gyerekajtó megoldás is, amelynél a rácsok helyett sűrű szövésű, erős műanyag szövet állja útját az apróságoknak. Ha pedig nincs rá szükség, a biztonsági zár oldása utána a műanyagszövet automatikusan az átellenes oszlopba csévélődik fel, mint a rolóknál. Zárásnál is csak az oldalsó rögzítő oszlopot kell kihúzni, és azt a korlátba akasztani, az automatikus zárszerkezet pedig rögzíti ebben a helyzetében.

Az ún. babakarámok a helyiségben szűkebb teret adnak a kisgyerekek mozgására, ám a megfelelő számú rácselem kiválasztásával megtalálható az optimális korlátozás, így a játékhoz elegendő teret biztosítanak. A babakarám egyéb veszélyes helyek, pl. kályhák, kandallók előtti térség elzárására is jól használhatók. Köztudott, hogy a lobogó lángok mágnesként vonzzák az apróságokat és ezt jobb megelőzni.

A babakarám keretek anyaga ugyancsak fém vagy fa, és pántokkal biztosítható a korlátegységek alakíthatósága. Az ilyen rácsos korlátokkal akár egy lakóhelyiség kettéválasztása is megoldható. Az elválasztó korlát magassága 72 cm, és egy biztonsági zárral rögzíthető ajtót is magában foglal. A karámok még a házi kedvenc kutyák mozgásterének a korlátozására is használhatók.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyerekszobai biztonság növelése

Sokszor hallani, hogy sok szülő túlfélti gyermekét, telerakja a gyerek környezetét biztonsági eszközökkel, így a gyereknek esélye sincs, hogy megtanuljon vigyázni magára. Ebben biztosan sok az...


Lépcsővédő, csúszásgátló

Bármilyen jól tervezett és kivitelezett is egy lépcső, mindig baleset veszélyesebbközlekedni rajta. Sajnos a lépcsőn történő balesetek nagyobb része súlyosabb sérülést is okoz elszenvedőjének,...