Praktikus és sokoldalú

Lépcsősfúró

2013-04-26 10:59:10 | Módosítva: 2013-04-28 16:30:32

A feladat: vékony acéllemezben kell kör keresztmetszetű lyukat készíteni. Nézzük meg, mivel oldható meg ez a legegyszerűbben és legpontosabban.
Először a legáltalánosabb szerszám jut az eszünkbe, a fém csigafúró. Alkalmas is lenne a feladatra, ha nem egy vékony lemezről volna szó. Viszont a fúró belekap az anyagba, és az elkészült furat igencsak messze van a kör alaktól. Ráadásul a mindkét oldalon keletkező sorja további utómunkálatokat tesz szükségessé. Tehát a csigafúró kiesett. A lyukfűrész használatával már ezek a problémák elkerülhetők, viszont ennek a technológiának is megvan a maga hátránya. Egyrészt, minden egyes fúrás után ki kell szedni a szerszámba beszorult munkadarabot; másrészt egy szerszámmal csak egyféle átmérő készíthető. Ez a két tényező nagyban rontja a munkavégzés hatékonyságát, gyorsaságát. Ezért ezt a megoldást inkább nagyobb átmérők (>40 mm) esetén célszerű használni.

Lépcsősfúró

Az igazi megoldást a lépcsős fúró használata jelenti. Ezzel a praktikus szerszámmal egy komplett fúrókészletet fogunk be a tokmányba, hisz egy szerszámmal 4 mm-től akár 39 mm-ig tudunk furatot készíteni. A speciális élkialakításnak köszönhetően előfúrás nélkül tudunk sorjamentes furatot készíteni, maximum 4 mm vastag lemezekben. A kör biztosan kör lesz, és a hidegen felhegedés sem fordulhat elő. A fúró anyaga tömör HSS acél, amit az igényesebb gyártók olyan kopásálló (3x keményebb mint a króm), alacsony súrlódást biztosító anyaggal vonnak be (Titan-Nitrit), melyet a hadiiparban, sebészeti eszközök készítésekor, ill. az autó- és motorsportban is használnak. Ez nagyobb vágósebességet, hosszabb élettartamot garantál, vagyis ezzel az egy szerszámmal gazdaságosan lehet furatot készíteni széles átmérőtartományban.Mivel – főképp nagyobb átmérőknél – alacsony fordulatszámon, de nagy nyomatékkal kel fúrni, a befogó szár le van lapolva. A fúrási átmérők 1-3 mm-es lépcsőkben változtathatók. Általában a mm-es beosztású kivitel a használatos, de gyártanak (Pg) tömszelence helyének kivágására való méretsorozatot is. Ennél a fúrónál is fontos a megfelelő vágósebesség megválasztása, ezért alacsony fordulatszámú oszlopos fúrógépben, vagy akkumulátoros fúrógépben javasolt a használata. A hagyományos, hálózati áramról működő pisztolyfúrók nem ideálisak ehhez a szerszámhoz, mivel alacsony fordulatszámon nincs megfelelő nyomatékuk.

Megfelelő hűtés


Fontos továbbá, hogy munkavégzés közben a szerszám megfelelő hűtést kapjon (acél és színesfémek esetében), mivel a hőtő-kenő anyag védi meg a munkadarabot a túlhevüléstől, ráadásul a fúró élettartalma is nő ezáltal. Ez a szerszám ideális olyan helyeken, ahol maximum 4-5 mm vastag acél, színesfém, műanyag lemezekben, nyitott- vagy zártszelvényekben kell pontos furatot készíteni. Jól használható például villamos kapcsolószekrények kábelbevezetéseinek elkészítésekor, vagy acél zártszelvényekben való furatkészítéskor.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Alufelni polírozás fúrógéppel

Tavasszal éljük a polírozási, fényezési és egyéb más autó-felújítással kapcsolatos munkák szezonját. A következőkben bemutatjuk, hogyan lehet költségtakarékosan tükörfényesre polírozni az autónk...


Létezhet-e ezermester fúrógép nélkül?

Pár évvel ezelőtt még így tehettük fel e kérdést, de ma már így hangozna ez helyesen: Létezhet-e ezermester akkumulátoros fúró-csavarozó gép nélkül?