Az egyik leggyakoribb veszélyforrás

Csúszásmentesítés

Ugye sokkoló egy ilyen kép, még ha megrendezett is. Pedig valós veszélyforrásról van szó, hiszen a megcsúszásból eredő balesetek sajnos igen előkelő helyen állnak a statisztikákban. Nem csak a szabadtérben, hanem otthonainkban, lakókörnyezetünkben, sajnos még a közintézményekben is jócskán találhatunk veszélyes padlófelületeket, lépcsőket, használati eszközöket.

Sokszor az esztétikum magasabb rendűnek bizonyul, mint a praktikum. Egy gyönyörű padlókerámia, tükörsima márványfelület, fényesre lakkozott falépcső túlságosan is lecsökkenti veszélyérzetünket, és elfelejtkezünk arról, hogy ha ez a gyönyörűség még vizes is, akkor korcsolyapályává válhat. De ugyanígy tusfürdővel megáztatott fürdőkád, zuhanyozó, vagy a különleges tisztítószerekkel felmosott konyha is.
Érdemes, sőt feltétlenül szükséges tehát erre a szempontra is nagy figyelmet szentelni, amikor otthonunkat szépítjük, felújítjuk. Ha pedig már korábbról örököltünk néhány veszélyes felületet, akkor utólag tegyünk ellenük valamit.
Ilyen lehetőség például a PosiGrip kerámia és egyéb burkoló- lapok, márvány, beton stb. felületek kezelésére. Segítségével csúszásmentesíthető, biztonságosabbá tehető a zuhanyzó és fürdőkád is, nedvesen és szárazon egyaránt.
Minden ásványi alapú felület természeténél fogva porózus. A PosiGrip alkalmazásakor ezek a természetes pórusok kitágulnak, mélyebbek lesznek, és így egy járómintát hoznak létre, amely nem csúszós. Ez a kezelés mikroszkópikus méretű, tehát nincs szemmel érzékelhető elváltozás. Nem fedőréteg. Az egyébként "nedvesen csúszó padló "ujjlenyomatát" változtatja meg.
Egyszerűen és könnyen felvihető a zuhanyzók és fürdőkádak felületére. A felületkezelés első fázisában megtisztítják padlófelületet és a fugákat; a felület ezáltal visszanyeri majdnem eredeti állapotát. Ezen felül megnyitja a padlólap pórusait, és előkészíti a felületet a második fázisra.
Ennek során egy speciális vegyszer a padlólap pórusait kitágítja, megmélyíti, és ezáltal egy járómintát képez, ami nem csúszik. A felületkezelés harmadik, befejező fázisa a korábban használt vegyszer semlegesítése, majd utána a felületet tisztára mosása. Ezzel a kezelés kész is van, a felület csúszásmentes.
A csúszásmentesítés megvalósítható különböző csúszásgátolt anyagok leragasztásával is. A 3M Safety WalkTM öntapadós csúszásgátló szalagok segítségével például csúszásmentessé tehetjük a lépcsőt, fürdőszobát, teraszt vagy akár a munkakörnyezetünket is. A csúszásgátló szalagok egyszerűen, gyorsan leragaszthatók és rendkívül tartósak. Az öntapadó, csúszásgátló szalag minden olyan helyen jól használható, ahol csúszás- vagy botlás veszélye fenyeget. Az öntapadó szalag fára, betonra, burkolólapra, acélra, alumíniumra, PVC-re, linóleumra, márványra, gránitra egyaránt felragasztható. Különösen praktikus lépcsőfokok biztonságossá tételére, de alkalmas lehet egy fürdőszobában is a kritikus padlófelületeken; pl. a kád- vagy a WC ülőke előtt.
A 3M által speciálisan kifejlesztett, módosított PVC-ből készült biztonsági szőnyeg meggátolja a fokozott csúszásveszélyű padlófelületeken az elcsúszást és az álló tevékenységből adódó idő előtti elfáradást. A laza hullámszerkezetnek köszönhetően intenzíven elvezeti a szennyeződéseket és a nedvességet, mindemellett könnyen és olcsón tisztítható.
Az angol Altro cég 1945 óta specialistája a csúszásmentes biztonsági burkoló anyagok gyártásának. A 2 méter széles, tekercses anyagok típustól függően alumínium-oxid, kvarc, és szilícium-karbid erősítéssel készült vinil alapanyagból üvegszálas szövet hordozó rétegre épülnek, így formatartóak. Nagy kopásállóságúak, érdesített felületük csúszásgátló. A burkolat anyaga baktérium- és gombaálló adalékot tartalmaz. A burkolat hegesztéssel hézagmentessé tehető, vízálló, vízzáró felületet alkot. Felhajtott íves lábazat is könnyen kialakítható vele. Elsősorban egészségügyi-, szociális- és sportlétesítményekben, kórházakban, idősek otthonában, wellness központokban, mosdókban és öltözőkben, éttermekben, konyhákban, laboratóriumokban, élelmiszer- és gyógyszerüzemekben ajánlott az alkalmazása.
Melléképületek, kevésbé frekventált lépcsők, pincék, padlások lépcsőfokai már a gyártási technológia során csúszásmentesített fémlemezből készülhetnek. A lemez perforálása olyan, hogy a felső felülete egészen érdessé válik, így bármilyen lábbelit használva elkerülhetjük a megcsúszást. Épületek fő frontján vagy belső lépcsőként persze ez a megoldás kevésbé ajánlható, bár az ízlések különbözőek...
Különösen fontos a mozgáskorlátozottak környezetében lévő segédeszközök csúszásmentesítése. A lépcsőfokok, küszöbök akadálymentesítésére szolgáló rámpák csak tökéletesen biztonságos anyagból készülhetnek. Ugyanígy különös gondot kell fordítani a speciális fürdőszobai eszközök környezetében lévő padlófelületek csúszásmentesítésére is, akár a fenti megoldások valamelyikével.

Nem csak a padlófelületek csúszásmentesítésével növelhetjük a biztonságot, hanem a megfelelő lábbeli megválasztásával is. Sokan tapasztalták már, hogy egy sima filctalpú papucs mennyire csúszik a fényes padlón, a gumitalpú viszont nem. Átmeneti cipőink korcsolyává válnak a lejegesedett járdán, ugyanott a téli cipő alig csúszik. Ugyanaz vonatkozik rájuk, mint a gépkocsik nyári és téli gumiabroncsára; a nyári cipő gumi anyaga kikeményedik a hidegben, a télié viszont nem.
Fontos a talp bordázottsága is. Tudjuk, hogy a túrabakancs "hernyótalpa" kevésbé csúszik a hegyoldalon, de arra gondolunk-e, hogy milyen talpú sportcipőben futunk a betonon, vagy futballozik a gyerek a műanyag borítású tornateremben? Milyen strandpapucsot használunk az uszoda mindig nedves környezetében, és milyen cipőben teniszezünk a salakborítású teniszpályán?

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hernyótalpas lépcsőnjáró

A lépcsőn való közlekedés fiatalon és egészségesen nem probléma, de egy bizonyos életkor után, vagy megromlott egészségi állapottal, már nem is olyan egyszerű feladat. Nincs mindenütt lift, mert...


Téli csúszásmentesítés

Az nem kétséges, hogy idén is számíthatunk kisebb nagyobb havazásra, erre pedig ajánlatos előre felkészülni. A havas réteg eltakarítása a háztulajdonosok és a közterületet kezelők feladata. A...