Akkumulátorok karbantartása

2021-10-03 07:30:48 | Módosítva: 2021-10-03 07:34:39

MESTER+ A kéziszerszám-gépek ma már többnyire akkumulátoros meghajtásúak. Bárhol használhatók, és munka közben nem függenek az elektromos hálózattól. De ez csak a használatukra igaz, a feltöltésük továbbra is „hálózatfüggő” maradt. A különböző akkufajták töltése és tárolása között jelentős különbségek vannak, ezért érdemes tudni, hogy készülékünkben milyen akkumulátor van, és azzal hogyan kell bánnunk.


Előtérben a töltés és a tárolás

A jó idők beköszöntével eljött a szabadtéri munkák szezonja, és a kézi szerszámgépek akkumulátorait fel kell tölteni. Mivel a régi akkus gépek NiCd akkuval működtek, az újabbak pedig már a korszerűbb NiMH, vagy a Li-Ion, illetve Li-polimer akkukkal használhatók. Az összképet még az is bonyolítja, hogy a Li-ion típusúak is kétfélék, a szokásos ionos, illetve a vasfoszfát ionosak. Ez utóbbiak csak a teljesítményükben, feszültségszintjükben különböznek egymástól, a tárolási körülményükben nem.

A hosszabb ideig tartó, nem a típusnak megfelelő tárolás azonban jelentősen befolyásolja az élettartamukat, és gyakran még az újra tölthetőségük szintjét is. Ezért kell nagyon ügyelni a hosszabb idejű tárolásukra, mert ha nem lehet, vagy csak részben újra feltölteni, az sokszor az eszköz használatát is lehetetlenné teszi, különösen a már korszerűtlen és nem pótolható NiCd akkumulátorok esetében.

Azonban ezek sem kidobni való veszélyes lomok, mert számos vállalkozás foglakozik akkuk átalakításával, felújítá­sával. Ez azt jelenti, hogy a régi burkolatba új cellákat szerelnek be. Ez két előnnyel is jár: az akkuk korszerűbbé, kezelhetőbbé válnak, és így az adott készülék is tovább használható. Szerencsés esetben még a kapacitásuk, üzemidejük is növekedni fog. A régi töltőberendezéseket azonban sokszor nem lehet a megújítottakhoz használni, ezért átalakításnál ezek cseréjére is számítani kell. Az akkumulátorok átalakítása különösen akkor nagyon előnyös, ha már a régi akkumulátor nem pótolható, de a szerszámgép még jó állapotban van!


Hosszabb idejű tárolásnál szükségtelen a cellák hűté­se! A normál, 18 fokos hőmérsékleten, ideális feszültségszinten és kapacitáson nyugodtan tárolhatók. A NiMH celláknál ez 30-40%-os töltöttségi szinten, míg a NiCd akkukat teljesen kisütve kell tárolni. A Li-ionos cellákat nagyjából 30%-os töltöttséggel kell pihentetni, míg a nagyáramú Li-polimereseket ugyancsak kisütve kell tárolni. Erre a használati utasítások is kitérnek, ezért szigorúan ezek szerint kell az adott akkumulátort hosszabb időre elrakni. Ha az előírásnak nem megfelelő kapacitás szinten tároljuk a cellát, akkor idő előtt tönkre mehet az akku.


A hosszabb ideig nem használt akkut azonban ajánlott 2-3 havonta tölteni, mert némelyik Li-ion akkumulátor kiegészítő elektronikával ellátott, így használaton kívül is fogyaszt áramot, ami feszültség esés okozhat. Ennek szükségessége méréssel ellenőrizhető. Az akkuval működő készülékek akkumulátorainak az az ideális állapot, ha folyamatosan merítve-töltve vannak. Ezzel lehet a gyárilag megadott tölthetőségi ciklusszámot tartani. Ez típusonként változó, NiMH akkuknál 600-1000, Li akkuknál pedig 200-2000 között változik. A készülékeket használókon múlik, hogy mennyi ideig lesz üzemképes a működtető áramforrás. A használat módjától függ az is, hogy egy töltéssel mennyi ideig működik folyamatosan a készülék, azaz hogy mennyire terheljük meg munka közben a gépet, és ezzel együtt magát az áramforrást. Az erőltetett üzem az akkut is gyorsan lemeríti. A folyamatos munkát ilyen esetekben teljesen feltöltött tartalékakkuval lehet biztosítani. A munkát is mindig feltöltött akkumulátorral célszerű elkezdeni, és ha lemerült, akkor mielőbb töltőre kell csatlakoztatni, hogy mielőbb újra használatra kész legyen.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Öt perc alatt feltölthető akku

Öt perc alatt feltölthető akkumulátort fejleszt elektromos autókhoz egy izraeli vállalkozás – írja az MTI a ynet hírportálra hivatkozva. A StoreDot nevű startup olyan litium-ion alapú...


A vezeték nélküli már legyőzheti a vezetékest

Nehéz munkák előtt már nem kell azonnal a vezetékes szerszámok után nyúlnunk. A Bosch vezeték nélküli BITURBO gépei nemcsak helyettesítik, de továbbfejlesztett funkcióiknak és könnyű...