Több mint munka: felelősség

2018-05-03 09:16:39 | Módosítva: 2018-05-03 09:20:05

Teljesítmény, biztonság, technológia, precizitás és munka iránti szenvedély. Fontos értékek, a STIHL igazi erejét azonban a gépeket használó közösség jelenti. Ezt a STIHL most be is bizonyítja, hiszen idén tavasszal rajongói közül választotta ki kampányarcait, akik minden eddiginél hitelesebben képviselhetik a márka sokszínűségét és hitelességét. Bárány István a fiatal korával, Tárnok János a tapasztalatával bizonyítja: a STIHL gépeket valóban nemzedékekre tervezték.


A nyugdíjas éveit is barkácsolással, ház körüli munkával töltő Tárnok János (balról az első) és a családi gazdaság irányítását fokozatosan átvevő kölyök, Bárány István (balról a negyedik) első ránézésre nem is különbözhetne jobban egymástól. Pedig mindkettejük szemében ott ül az a bizonyos csibészség, mindketten elkötelezettek a kétkezi munka iránt, és mind a ketten STIHL gépekkel dolgoznak.

A nyugis

„Gyerekkoromban traktoros szerettem volna lenni, az jelentette számomra a gyönyörűséget, ha felülhettem egy Hoffer vagy Belarus traktorra” – meséli Tárnok János, aki traktoros ugyan nem lett, de egész életében gépek között mozgott. „Apósomnak volt egy óriási STIHL gépe 60-80 centis vezetőlemezzel, emlékszem, hogy amikor be kellett rántani, majdnem leszakította a karomat. Elképesztő ereje volt. A mai, modern gépek éppen ezért nyűgöznek le ennyire: sokkal erősebbek, sokkal könnyebbek, mégis sokkal egyenletesebben adják le a teljesítményüket” – mondja 50 év tapasztalattal a háta mögött.

János igazi ezermester. Dolgozott termelőszövetkezetnél üzemvezetőként, volt főmérnök és kőműves, de az ácsmunka, a hegesztés, a szobafestés vagy a vízvezetékszerelés sem áll tőle távol. Bármibe is fogott, a kerti munka világéletében hozzátartozott a mindennapjaihoz. „Cserépkályhám van, fával fűtök, egyszerűen másfajta meleget ad, mint a konvektor vagy a radiátor. Ahhoz, hogy lobogjon a tűz, fát kell vágnom, de egykezes STIHL motorfűrész a barkácsoláshoz is elengedhetetlen. Én így szeretem” – vallja.

A kölyök

Bárány Istvánnak már a nagyapja is mezőgazdasággal foglalkozott, később a szülei folytatták a munkát, most pedig rajta a sor. „Úgy látszik, a mi családunkban a mezőgazdasági munka szeretete apáról fiúra száll. Jó érzés, hogy hozzájárulhatok a családi gazdaság vezetéséhez, de a kétkezi munkát, a gépek használatát is legalább ennyire élvezem” – meséli. A legjobban a fűkaszálást szereti, mert nagyon jól lehet közben gondolkodni, agyalni, kikapcsolódni. „A 2 hektáros terület lenyírása persze nem könnyű feladat, a STIHL gépeimmel azonban bírjuk a gyűrődést. Én így szeretem.” – mondja. Az első fűkaszáját és motorfűrészét is az édesapjától örökölte, de a 390-est csak azután vette a kezébe, amikor a kis MS 170-essel már mindent megtanult. „A darabolást, döntést, ékvágást követően szép fokozatosan belejöttem a munkába. Átgondoltság és odafigyelés nélkül ez nem megy” – teszi hozzá. A mezőgazdaság, mint mondja, rátermettséget, szeretetet, összeszedettséget és elkötelezettséget igényel, cserébe nagyon sok mindenre megtanítja az embert. „Szeretnék agrártudományi egyetemre járni, foglalkoztat a mezőgazdaság jövője, ezért folyamatosan keresem a fejlődés lehetőségét. Ebben nőttem fel, és ebben képzelem el a jövőmet is” – jelenti ki magabiztosan.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

3 eszköz, ami minden barkácsolót profivá tesz

Legyen szó egy kovácsoltvas kerti asztal felújításáról, a gyerekek homokozójának elkészítéséről, vagy egy egyedi könyvespolc megalkotásáról, van három olyan eszköz, ami garantáltan minden amatőr...


Barkácsoljunk, de mivel?

Az építkezők és családi házban lakók közül egyre több emberben merül fel a gondolat, hogy az igen drága faipari munkát, még ha egyszerűbb módon is, de megpróbálja saját maga elkészíteni, legyen szó...