Elektromos szerszámgépek piaca Magyarországon

2010-01-29 03:11:52 | Módosítva: 2010-02-09 21:40:13

A gazdasági válság a magyarországi elektromos szerszámgéppiacon is érezteti hatását. A hazánkban kiemelkedő jelentőséggel bíró szerszámgép-kereskedő boltok forgalma jelentősen visszaesett a professzionális szerszámok eladásának csökkenése miatt. A vásárlók elsősorban a sajátmárkás, kedvező árú termékeket keresik az egyes kereskedelmi láncokban.

A hazai elektromos szerszámgéppiac árucsoportjait vizsgálva elmondható, hogy eladási mennyiség szempontjából továbbra is sarokcsiszolóból fogy a legtöbb a piacon. Ezt az árucsoportot azonban magasabb árfekvése miatt értékben megelőzik a fúrók és a fúrókalapácsok csoportjai is.
Az eladási számokat vizsgálva megállapítható, hogy 2009. január-augusztus időszakban a tavalyi év azonos időszakával összehasonlítva a teljes piac darab alapon 27,8 százalékkal, értékben pedig 35,2 százalékkal esett vissza. A fúrók minden csatornában hódítottak el piacrészt a többi kategóriától, növekedtek, mivel piaci visszaesésük alacsonyabb volt, mint a teljes piacé. Hasonlóan a többi kategóriához, itt is emelkedett az akkumulátoros termékek eladási aránya (92,6 %-ról 95,5 %-ra), A fúrók között a nagyobb és a sajátmárkás modelleknek köszönhetően visszaszorultak a kis márkák.
A válság hatására kialakult fokozott árérzékenység az elektromos szerszámgépek piacán is megfigyelhető. Közvetlenül a gazdasági helyzet drasztikus romlása előtt már érzékelhető volt az a tendencia, miszerint a fogyasztók egy termék kiválasztásakor már nem csak az árat nézik meg, hanem a minőségi tényezőket is figyelembe veszik. Ez a jelenség azonban a gazdasági recesszió hatására eltűnt, és a sajátmárkás, kedvező áron értékesített termékek újra virágkorukat élik egyes kereskedelmi láncokban.
A hagyományosan is erős márkák megtartották piacrészüket, a sajátmárkás termékek pedig elsősorban a kisebb márkáktól tudtak elhódítani piacrészt.
Eladási érték tekintetében a barkács termékeknél kiemelkedő szerepet töltenek be a szerszámgép-kereskedő boltok a magyar piacon. Míg a nyugat-európai országokban a barkácsáruház a legdominánsabb csatorna, addig nálunk nagy jelentőséggel bírnak a szerszámgép-kereskedő boltok. A válság hatására azonban ez utóbbi csatorna piaci részesedése - a tavaly január-augusztus időszakot összehasonlítva 2009 hasonló időszakával - értékben 52,7 százalékról 38,1 százalékra esett vissza a professzionális szerszámok eladásának csökkenése miatt.
Annak ellenére, hogy a barkácsáruházak és a hipermarketek szerszámeladásai is elmaradtak az előző év azonos időszakához képest (értékben -15,3 százalékkal), mégis ez a két csatorna részesedése relatív mértékben nőni tudott, hiszen eladási számaik a szerszámgép-kereskedő boltokéhoz képest kevésbé csökkentek.

Forrás: GfK Hungária

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Liberalizált közszolgáltatási piacok

Az elmúlt két évtizedben lassan hozzászokhattunk, hogy az addig ágazatonként egy szolgáltatóhoz köthető dolgokat már többen kínálják, így az ügyfeleknek, fogyasztóknak többféle alternatívájuk...


Hitachi szerszámgépek

Építkezéseken, szerelési vagy éppen bontási munkáknál gyakran előfordul, hogy hálózati áramot csak távolból, hosszabbító kábellel vagy generátorról lehet szerezni, ami a szerszámgépeknél vagy...