Elektromos szerszámgépek piaca Magyarországon

2010-01-29 03:11:52 | Módosítva: 2010-02-09 21:40:13

A gazdasági válság a magyarországi elektromos szerszámgéppiacon is érezteti hatását. A hazánkban kiemelkedő jelentőséggel bíró szerszámgép-kereskedő boltok forgalma jelentősen visszaesett a professzionális szerszámok eladásának csökkenése miatt. A vásárlók elsősorban a sajátmárkás, kedvező árú termékeket keresik az egyes kereskedelmi láncokban.

A hazai elektromos szerszámgéppiac árucsoportjait vizsgálva elmondható, hogy eladási mennyiség szempontjából továbbra is sarokcsiszolóból fogy a legtöbb a piacon. Ezt az árucsoportot azonban magasabb árfekvése miatt értékben megelőzik a fúrók és a fúrókalapácsok csoportjai is.
Az eladási számokat vizsgálva megállapítható, hogy 2009. január-augusztus időszakban a tavalyi év azonos időszakával összehasonlítva a teljes piac darab alapon 27,8 százalékkal, értékben pedig 35,2 százalékkal esett vissza. A fúrók minden csatornában hódítottak el piacrészt a többi kategóriától, növekedtek, mivel piaci visszaesésük alacsonyabb volt, mint a teljes piacé. Hasonlóan a többi kategóriához, itt is emelkedett az akkumulátoros termékek eladási aránya (92,6 %-ról 95,5 %-ra), A fúrók között a nagyobb és a sajátmárkás modelleknek köszönhetően visszaszorultak a kis márkák.
A válság hatására kialakult fokozott árérzékenység az elektromos szerszámgépek piacán is megfigyelhető. Közvetlenül a gazdasági helyzet drasztikus romlása előtt már érzékelhető volt az a tendencia, miszerint a fogyasztók egy termék kiválasztásakor már nem csak az árat nézik meg, hanem a minőségi tényezőket is figyelembe veszik. Ez a jelenség azonban a gazdasági recesszió hatására eltűnt, és a sajátmárkás, kedvező áron értékesített termékek újra virágkorukat élik egyes kereskedelmi láncokban.
A hagyományosan is erős márkák megtartották piacrészüket, a sajátmárkás termékek pedig elsősorban a kisebb márkáktól tudtak elhódítani piacrészt.
Eladási érték tekintetében a barkács termékeknél kiemelkedő szerepet töltenek be a szerszámgép-kereskedő boltok a magyar piacon. Míg a nyugat-európai országokban a barkácsáruház a legdominánsabb csatorna, addig nálunk nagy jelentőséggel bírnak a szerszámgép-kereskedő boltok. A válság hatására azonban ez utóbbi csatorna piaci részesedése - a tavaly január-augusztus időszakot összehasonlítva 2009 hasonló időszakával - értékben 52,7 százalékról 38,1 százalékra esett vissza a professzionális szerszámok eladásának csökkenése miatt.
Annak ellenére, hogy a barkácsáruházak és a hipermarketek szerszámeladásai is elmaradtak az előző év azonos időszakához képest (értékben -15,3 százalékkal), mégis ez a két csatorna részesedése relatív mértékben nőni tudott, hiszen eladási számaik a szerszámgép-kereskedő boltokéhoz képest kevésbé csökkentek.

Forrás: GfK Hungária

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fúrógépek új generációja

Az élénkpiros színű Einhell gépek megjelenésével a márka elkezdteátpozicionálniszerszámgépeit. A szín nem csak dizájnelem, hanem egy jobb minőség, hosszabb élettartam megjelenítése. A...


A lakásépítések megugrása várható

A lakásépítési engedélyek látványos növekedése miatt jövőre 16 ezer, 2018-ban pedig 20 ezer újlakás átadására lehet számítani. A KSH adatai szerint akiadott lakásépítési engedélyek és az új...