Burkolatragasztók

2013-08-14 15:33:53 | Módosítva: 2013-08-20 14:51:28

Amikor a lakóhelyiségek kerámia lapburkolatainak a felújítása szükségessé válik, először az új burkolólapok választékát szokás alaposan áttekinteni. A kiválasztásuk természetesen sok szempont figyelembevétele után történik meg, ám már ilyenkor is kell gondolni arra, hogy a felragasztásukhoz milyen egyéb anyagokra lesz szükség. Még akkor is érdemes e téren is informálódni, ha az új burkolatot mesterember fogja lerakni, mert a burkolat tartóssága az alkalmazott ragasztótól is függ. Nemcsak az alapfelület és a burkolólap tulajdonságaihoz igazodjon, hanem egyéb igényeknek is meg kell felelnie.

A gyártók ragasztói választékának alapanyagai többnyire azonosak, mindegyiket homokból, cementből, műgyanta és egyéb adalékszerek keverékéből készítik el. Hogy egy ragasztó milyen feladatokra alkalmazható, illetve a különféle ragasztóanyagok speciális tulajdonságait a költséges műgyanták és egyéb adalékszerek mennyisége határozza meg. Ezek növekvő aránya természetesen nemcsak a különleges tulajdonságaik tekintetében, hanem az árukban is megmutatkozik. Az ún. alapragasztó habarcsokat ezért csak olyan esetekben célszerű használni, ha a burkolat minimális igénybevételnek van kitéve, és az aljzat is megfelelő az adott fajta burkolólap rögzítéséhez.


A különféle kerámia lapok azonban eltérő tulajdonságúak, mint ahogyan az aljzatok sem egyformák. Az sem mindegy, hogy külső, vagy belső térben, netán vizes helyiségben lesznek-e lerakva. A tartós burkolati kötés érdekében a megfelelő rétegrendre is ügyelni kell. Még a burkoló szakemberek is gyakran hajlanak az olcsóbb megoldások felé, ami lapfelválásokat, töréseket okozhat. Ezért érdemes a hazai gyártóktól szaktanácsot kérni, különösen, ha az ilyen munkákra saját kezűleg vállalkozik valaki.


Elsődlegesen lényeges az aljzat összetétele. Ez lehet beton, esztrich, vakolat, gázbeton, gipsz építőanyag, fa, fém vagy akár a meglevő kerámia burkolat. Rendszerint mindegyikük valamilyen kiegészítő alapozást igényel, majd erre lehet felkenni az igénybevételnek és a burkolólap anyagához megfelelő ragasztóanyagot. Beszerezhetők azonban olyan ragasztóhabarcsok is, amelyek alkalmazása nem igényel külön aljzatkiegyenlítőt, mert ezek alkalmasak az aljzat kiegyenlítésére és a burkolólapok ragasztására is egy fázisban. Ezen kívül vásárolhatók közepes- és hagyományosnak tekinthető vékonyágyazású-, és folyékony ágyazású burkolatragasztók is. 

Fontos információk

A gyártó a csomagoláson mindig részletesen feltünteti az anyag főbb műszaki adatait, jellemzőit. Ez tartalmazza a keverési arányt, a vízigényt, a pihentetési- és a nyitott időt, valamint a kötési időt, amíg a burkolatot nem lehet használni. A pihentetési idő a bekeverést követő időre vonatkozik, ami után már használható a ragasztó. A nyitott idő pedig azt jelenti, hogy a felterített ragasztóba még meddig fektethetők le biztonsággal a lapok úgy, hogy a kötés még szilárd lesz. A kötési időre vonatkozó adat arra utal, hogy mennyi idő szükséges ahhoz, hogy a ragasztó elérje azt a szilárdságot, amelynél már teljesen terhelhető és igénybe vehető a burkolat. Normál kötésidejű ragasztóknál ez általában néhány nap, a gyorskötésű habarcsoknál viszont akár már 1 nap múltán terhelhető a burkolat. Ezen adatok mellett a ragasztóanyagok egyéb tulajdonságára is érdemes figyelni, ajánlatos a gyártó honlapján tájékozódni, vagy a tanácsadó szolgálatuknál informálódni.


A speciális tulajdonságú ragasztóknál külön betűjel utal a ragasztóhabarcsok csökkentett lecsúszású (T), a nyújtott idejű (E) vagy a gyors kötésű (F) változataira. Csökkentett lecsúszású ragasztót pl. akkor érdemes használni, ha a burkolást felülről kezdik, vagy átlós lapelhelyezésnél, ahol nincs mód a lapok alsó megtámasztására. A nyújtott idejű ragasztóknál pedig nő a korrigálási idő, ami kedvezőtlen környezeti körülmények, pl. magas hőmérséklet, élénk szél esetén előnyös. A gyors kötésű habarcsoknál csak rövid időn belül lesz lehetőség a lapok korrigálásra vagy egyéb javításra.


A ragasztók alakváltozási képessége azaz flexibilitása is fontos tényező, különösen olyan felületek burkolásánál, ahol szélsőséges hőmérsékleti hatásoknak lesz kitéve a burkolat. A hőingadozások miatt a burkolat és az alapfelület is eltérő mértékben mozog. Az eközben keletkező feszültség a két réteg között annyira eltérő lehet, hogy az meghaladja a ragasztó kötőerejét, és a lapok leválhatnak az aljzatról, vagy elrepeszthetik a lapok egy részét. Az alakváltozásra képes ragasztóhabarcsok azonban képesek – bizonyos mértékig – követni az aljzat méretváltozásait a burkoltfelület sérülése nélkül, és ezt a tulajdonságukat hosszú távon is megtartják.


Flexibilitásuk szerint az ilyen habarcsok alakváltozásra képes, azaz S1, illetve nagy mértékű alakváltozásra képes S2 kategóriába sorolhatók. Ezeket a ragasztókat szokás flexibilisnek nevezni, az alakváltozásuk minősítését mindig jelölni szokták. Szélsőséges hőingadozásoknak kitett burkolatokhoz nagy mértékű alakváltozásra képes ragasztókat kell alkalmazni - a burkolat hosszantartó épsége és tartóssága érdekében.

A ragasztókon kívül ugyanilyen fontosak a fugázó anyagok tulajdonságai, amelyeknek harmonizálni kell a ragasztó jellemzőivel. Az is fontos szempont, hogy a fugázás előtt a hézagok tiszták legyenek, hogy besimításukkor teljesen és egyenletesen kitölthessék a lapok közötti hézagokat, és alakváltozásuk is követhesse a burkolatét. Így elkerülhetők a felületükön kialakuló repedések. A burkolati ragasztók kiválasztását tehát alaposan meg kell fontolni, és kétségek esetén a gyártók szaktanácsait követve célszerű dönteni. Ne a ragasztóhabarcs olcsósága legyen beszerzéskor a döntő érv, mert egy későbbi javítás vagy újraburkolás sokszorosan többe kerül.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hidegburkolatok

Előbb-utóbb minden fürdőszobában, konyhában vagy toalett helyiségben szükségessé válik a burkolatok cseréje. A régi kerámia padló- és csempeburkolatok részben avíttá válnak, másrészt pedig az új...


Európa legnevesebb fürdőszobai kiállításáról

Az újHÁZ Centrum szakértői, ahogy minden évben, úgy idén is részt vettek Európa legnevesebb fürdőszobai trendeket és kerámiaburkolatokat bemutató kiállításán, a Cersaie-n. Egy csokorba...