Csemperagasztó kisokos

2019-07-10 08:19:50 | Módosítva: 2019-07-10 08:36:06

Sokszor találkozunk csemperagasztók esetében a flexibilis és fagyálló szóhasználattal a csomagoláson vagy termékleírásban. Hogy mikor, hol és miért érdemes egyiket vagy a másikat használni, nem mindenki számára egyértelmű.


Flexibilis vagy fagyálló?

A gyakorlatban számos esetben kell fagyálló burkolatot választanunk, aminek az extrém, hideg időjárási viszonyok által létrejött fizikai változásokat is ki kell bírnia. Ilyen a nagyobb mennyiségű nedvesség felvétele, a hőmérséklet hatására létrejött térfogatváltozás, amiből következik a szétfagyás lehetősége is. Ez a nedvességfelvétel szempontjából a burkolólapok, csempék esetén 3 térfogatszázalékot jelent.


A fugázó és ragasztóanyag szemszögéből a fagyálló megjelölés annyit tesz, hogy a fagyás, illetve olvadási ciklus okozta terhelést képes elviselni a fuga kötőanyaga, ugyanúgy, mint a ragasztó. Ez igen fontos, mert magának a burkolólapnak és a ragasztott alapfelületnek is eltérő tulajdonságai vannak. Egy fagyálló csemperagasztó használatánál a lapok nem jönnek fel, nem repedeznek.

A flexibilis ragasztó extrém hőingadozást is elvisel minimális idő leforgása alatt. Mikor és hol kell elviselnie ilyen extremitást? Olyan kültéri burkolatok esetén, amelyek közvetlen napsütésnek vannak kitéve. Amikor egész nap tűző napsugár éri a járólapot, az felmelegszik a ragasztóval és a lapozás alapjául szolgáló felülettel, a betonnal együtt. Ez a melegedés a legtöbb esetben nem gyors, de az ezt követő lehűlés igen. A kánikula után érkezik egy frissítő nyári zápor, ami az akár 60 °C-os követ pillanatok alatt lehűti. Mivel az aljzatnak (példánk esetén beton), a ragasztónak és a lapoknak is más a hőtágulási együtthatója, ezért jelentős feszültség keletkezik ezen anyagokban, főleg a ragasztóban. Ezt a jelentős fizikai terhet kell egy ilyen fagyálló, flexibilis ragasztónak elviselnie úgy, hogy a megfelelő kapcsolat az aljzat és a burkolat között megmaradjon, és a felületek egymástól ne váljanak el. Egy egyszerűbb fagyálló ragasztó, a gyorsan végbemenő nagy hőingadozást már nem feltétlenül tudja tolerálni, főleg egymás után többször.


Fontos, hogy a fuga kiválasztásánál is legyünk körültekintőek. A szín és a márka ízlés dolga, de érdemes tudni, hogy flexibilis ragasztó használata esetén ugyanúgy flexibilis fugázóanyagot kell választanunk. Normál csemperagasztó esetén elég a hagyományos fugaanyag.

Jól tesszük, ha egy gyártó termékpalettája mellett maradunk, és nem több gyártó termékét válogatjuk egymás mellé. Ez azt jelenti, hogy az adott cég csemperagasztója mellé az általa ajánlott fugaanyagot használjuk, így nagyobb eséllyel lesz tartós és minőségi a burkolat. Mindig tartsuk be a gyártó termékleírásában szereplő utasításokat, így a száradási időt és a felhordás módját is. A termékutasítás fontos tájékoztató. A keverési, a száradási és terhelési időre vonatkozó utasításokat is mindig tartsuk be.

Tekintes meg az újHÁZ Centrum Ragasztástechnikai kiadványát!

Nézze meg a legújabb csempe trendeket!

újHÁZ Centrum, az építőanyagok forrása


www.ujhazcentrum.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Falipanelek, bármelyik helyiségbe

A falipanelek piaca rengeteget fejlődött az utóbbi években. Ezek a belsőépítészeti anyagok megjelenésükkor még csak „mellékes” termékek voltak a barkács áruházakban, ám ma már találunk csak ezekre...


Fürdőszoba felújítása

A januártól bevezetett otthonfelújítási támogatást azok igényelhetik, akik saját otthonukat szeretnék felújítani, korszerűsíteni, szépíteni. A támogatással a felújítási költségek felét, de...