Kis hibák javítása

Otthoni ragasztások

2010-08-01 19:23:22 | Módosítva: 2010-08-07 20:38:52

Otthoni tárgyainkban a gyakori használat miatt számos apró hiba keletkezik, amelyekre eleinte nem is nagyon ügyelünk. Ám ezek később nagyobb bajokat idézhetnek elő, amelyek akkor már kellemetlen és főként váratlan helyzeteket teremthetnek. A kis hibák gyakorta könnyen orvosolhatók ragasztással.

A ragasztó anyagok széles választékából némi informálódás után ki lehet választani a javításra legmegfelelőbbet és ezzel elejét vehetjük a további állagromlásnak. Az alábbiakban e gyors javítómunkákhoz adunk néhány tanácsot.
Ám ahhoz, hogy az ilyen megelőző javítások ne csak rövid ideig legyenek hatásosak, ajánlatos néhány lényeges szempontot figyelembe venni. Először is a javítandó tárgy anyagát jól határozzuk meg. Ez esetenként rutin feladat, a különféle műanyagoknál azonban már kétséges lehet. A tapintásuk és a törési felületük adhat további támpontot. A zsíros tapintású, esetleg lágy anyagú tárgyak ragasztására kevés az esély, a sztirol- vagy ahhoz hasonló anyagoknál szinte biztos a siker.
A felület nagysága is a sikert befolyásoló tényező, mert a legkiválóbb ragasztók sem képesek a csekély felületű törés helyén az eredeti anyagszerkezet folyamatosságát visszaállítani, különösen, ha ez a rész használat közben elég nagy igénybevételnek van kitéve. A törési felületek tisztasága, zsírmentessége pedig a tartós ragasztás alapfeltétele. Ehhez benzinnel vagy más hatékony zsírtalanító szerrel történő tamponos letörlés ajánlott. Némelykor pedig a törési felületek finom felérdesítésével növelhető a ragasztás tartóssága. Kényes művelet, mert ezzel a törött darabok tökéletes visszaillesztési lehetősége is csökkenhet. Ha lehetséges, a törés vonalát hasonló anyagú rálapolással is érdemes megerősíteni, ahol ez nem látható és nem is zavaró.

Bőrtárgyak felvált széleit oldószeres bőrragasztóval lehet visszaragasztani A fenti szempontok mellett nagyon fontos a célra legmegfelelőbb ragasztó kiválasztása. Általános jellegű ragasztásoknál ez nem nehéz, ha a gyártmány ismertetése alapján kizárásos alapon választunk. Szerencsére már szinte mindegyik anyagféleséghez beszerezhetők jó kötőszilárdságú ragasztók, ezekből mindig a lehető legkisebb mennyiséget célszerű megvásárolni, mert hosszabb tárolás közben használhatatlanná válhatnak. A javításhoz lehetőleg mindig friss ragasztót használjunk.
Mivel a használati tárgyak alapanyaga igen változatos, és a kötésnek néha rugalmasan hajlékonynak kell maradnia, e célra rugalmas anyagú ragasztót kell használni. Ha viszont a javításhoz üregkitöltésre is szükség van, e célra többnyire a kétkomponensű epoxi- vagy hasonló anyagú ragasztógyurmák valamelyikét célszerű választani.

A sokak által szinte ösztönösen mindenre használt pillanatragasztókról pedig csak annyit, hogy ezek egyre "szakosodottabbak", azaz különféle anyagféleségek ragasztására alkalmasak. Az ajánlotton kívül más anyagokat is összeragasztanak, de kötésük gyengébb lesz az elvártnál. Célszerű elolvasni, hogy főként milyen anyagokhoz ajánlja a gyártó.
Gyorsan kötnek, a ragasztás helye azonban merev, mondhatni rideg lesz, hajlítás esetén elpattan. Csak vékony rétegben elterítve hatásosak, a kötés szilárdsága pedig lepréselve lesz igazán erős. A résből kitüremlő ragasztót azonnal el kell távolítani, különben folt marad utána az alapanyagon. Az általános célra használatosak kötőszilárdsága is jó, de ridegebbek és törésre hajlamosak. Túladagolásuk nem növeli a ragasztás szilárdságát, inkább rücskös nyomok maradnak utánuk.
A legtöbb ragasztót a legvékonyabb rétegben célszerű felteríteni, kivéve az olvadék ragasztókat, amelyek viszont jó felületi tapadás és bő rátöltés esetén rugalmas kötést eredményeznek, ahol erre szükség van, pl. elektronikus paneleken. A gyurma ragasztók jól tömörített eldolgozásánál csekély térfogatcsökkenés tapasztalható, ezért a szintbe munkálás érdekében célszerű némi plusz rátöltés.

Néhány gyakorlati javítási tipp

A lábbelik felvált talpszéle tisztítás után visszaragaszthatóIgen divatosak a tömörfa bútorokon a gömbölyű bútorhúzók. Ezeket a frontlap hátoldala felöl behajtott csavar, vagy a gombon kialakított és az ajtóba ragasztott csap rögzíti. A gyakran használtak azonban idővel kilazulnak, vagy forogni kezdenek. A javítás egyszerű, a facsapot némi tisztítás után erős kötésű diszperziós faragasztóval lehet visszaerősíteni a fészkébe, és még a felfekvő felülete alá is kerüljön ragasztó, hogy a tapadási felület nagyobb legyen. A csavarfelerősítésű gomboknál előbb a csavar fészkét kell megvizsgálni, ám a diszperziós ragasztóba mártott csavar a kötést követően már megszilárdítja a húzógombot. A gomb talpa alá is érdemes kevés ragasztót kenni, ami megszünteti az elforgathatóságát.

Székek, fa alapanyagú fiókkávák eresztékei is idővel kilazulhatnak. Az alkatrészek óvatos széthúzása és a csapok, fészkek megtisztítása után - erős diszperziós faragasztóval bekenve a fészket és a csapot is - újból összeragaszthatók. Az alkatrészeket szorító hevederrel összehúzatva másnap már újból szilárd lesz a kötésük. A kitüremlő ragasztót természetesen azonnal nedves ronggyal le kell törölni. Ha több helyen lazultak meg a csapozások, akkor ezeket egyszerre célszerű újból összeragasztani, ám az összehúzatásukkor a helyzetüket pontosan be kell állítani. Az esetleg kitört darabokat pedig szorítóval kell a helyükre préselve visszaragasztani.
Faforgácsalapú bútorok csavaros kötéseinél gyakori, hogy a facsavarok kilazulnak, fészkük kitágul. A nagyobb facsavar helyett célszerűbb a fészkükbe diszperziós ragasztóval 6 mm-es kis keményfa köldökcsapokat ragasztani, majd később ezekbe hajtani a facsavarokat. A keményfák ugyanis csavarállóbb anyagok.

Pattex Palma Fa faragasztók

Diszperziós faragasztók (Normál, Expressz és Vízálló), amelyek alkalmasak fából készült ajtók és ablakok, faipari termékek, valamint dekorációs anyagok ragasztására. Alkalmazhatók barkácsoláshoz, bútorkészítéshez (csapok és kötések rögzítése) stb. A megkötött ragasztó áttetsző filmet képez. Csaknem valamennyi fafajtához alkalmazhatóak.

A rendszeresen használt lábbelik kéregszél tűzései is gyakran el elvállnak a felsőrésztől. Felhajtása után bőr, vagy más rugalmas kötésű oldószeres ragasztóval vékonyan bekenve könnyen visszaragasztható az eredeti helyére, és lekalapálva nem fog tovább fesleni. A varrását is célszerű két tűt használva megerősíteni méhviaszon áthúzott erős varrófonallal. Hátizsákok és egyéb táskák, sőt a levéltárcák felfeslett szélszegéseit is érdemes frissiben leragasztani, mégpedig rugalmas kötést adó poliuretán ragasztóval, vékonyan felkenve.

Pattex Repair Extrem univerzális ragasztó

Rugalmas, sokoldalúan felhasználható poliuretán bázisú erősragasztó, amely jól ellenáll a vibrációs és deformációs hatásoknak, valamint az időjárás viszontagságainak. Oldószermentes, vízálló, szagtalan és áttetsző ragasztóanyag. Csaknem valamennyi felülethez jól tapad. Alkalmas gumimatrac, bicikli belső és más, rugalmas anyagból készült tárgy javítására is.

A leváló talpszél sem ritka cipőhiba. Kijavítása előtt a széthúzott belső felületeket át kell csiszolni, meg kell tisztítani. Utána erős cipőragasztót használjunk. A ragasztó szikkadását követően szorosan nyomjuk az eredeti helyére a levált talprészt, és lekalapálva korrigáljuk a kisebb eltéréseket. Egyes cipőkbe célszerű kényelmesebb talpbéléseket helyezni, amelyek elmozdulását ragasztással lehet megakadályozni. Ezeket is cipőragasztóval bekenve kell a helyükre illeszteni, majd présben,- ami lehet sámfa is - hagyjuk megkötni, amihez több óra száradás szükséges.

Pattex Palmatex Cipőragasztó

Poliuretán alapú, áttetsző cipőragasztó elsősorban bőr, műbőr és lágy műanyagok (PVC) ragasztására. Rugalmas kötést biztosít. Víz- és öregedésálló, ellenáll a híg savaknak és lúgoknak. Csaknem valamennyi felülethez jól tapad.

A CD és más műanyag tokok pántjai is sérülékenyek. Ha csak megrepedt az átlátszó tok vége, akkor ezt speciális pillanatragasztóval még érdemes összeragasztani. Gyakran törnek el a műanyag gyerekjátékok, ezek javítására is ez a ragasztó használható. Mindkét ragasztandó felületre vigyük fel az aktivátort, majd az egyik felületet vékonyan kenjük be, és pontosan összeillesztve kell a felületeket összenyomni. A repedésbe juttatott ragasztó megszilárdulásáig a javított részt elmozdulás ellen rögzíteni kell.

Loctite Super Attak Plastik pillanatragasztó

Gyors és erős pillanatragasztó csaknem minden háztartásban előforduló műanyag (pl. PVC, ABS, PP, PE, nejlon) ragasztására. Ideális műanyag tárgyak (pl. játékok, kisautók, lego, irodai eszközök) javításához. (2010. augusztusától elérhető a boltokban!)

Kisebb és főleg könnyebb dísztárgyakat szükségtelen falba ütött szegekre aggatni. Beszerezhetők olyan elasztikus anyagú és jó tapadóképességű ragasztópárna készletek is, amelyek darabjait a dísztárgyak hátoldalára ragasztva, majd a tárgyat a falra nyomva, maradandó nyom nélkül megtartja azt, és e mellett óvatos lefeszítés után akár más helyre is újból felragasztható. Még porózus felületeken is jól tapad ez a képlékeny ragasztóanyag, amelynek mennyiségét a cm2-ként 20 dkg tartóképességéhez mérten kell meghatározni. Szalagban és kisebb párnakészletekben árusítják, ám összegyúrva egyesíthető. A tárgy súlyához, tagoltabb felületéhez igazítva függőleges felületen is megtartja a kisebb dísztárgyakat, képeket.

Pattex Super Fix PL50

Diszperziós erősragasztó, a klasszikus FOLYÉKONY SZÖG! Kül- és beltérben helyettesítheti a mechanikus rögzítést. Alkalmas polisztirol, fa, fém, kerámia tárgyak stb. ragasztására. A ragasztandó felületek egyikének feltétlenül nedvszívónak kell lennie!

Pattex Power Fix PL500

Erős kezdeti tapadással bíró diszperziós ragasztó. Kül- és beltérben helyettesítheti a mechanikus rögzítést. Alkalmas polisztirol valamint nehezebb fa, fém, kerámia tárgyak stb. ragasztására is. A ragasztandó felületek egyikének feltétlenül nedvszívónak kell lennie!

Pattex Express Fix PL600

Oldószeres ragasztó, mely azonnal rögzít (Instant Tack), nem kell várni az oldószer elpárolgására. Kül- és beltérben egyaránt használható, tömör felületek ragasztására is alkalmas. Fagyban is alkalmazható (-10°C felett)!

Pattex Power Fix Montázsszalag

Kétoldalas öntapadó ragasztószalag, amely csaknem valamennyi felülethez jól tapad és erôsen rögzít. Azonnal terhelhetô, egy teljes tekercs akár 50 kg súly megtartására képes. Alkalmas pl. tükör, fa, műanyag és fém tárgyak rögzítésére kül- és beltérben egyaránt.

Ha tükör falra erősítése a feladat, akkor ezt felfogó saruk nélkül, speciális szilikon ragasztóval falra vagy akár csempére is könnyűszerrel megtehetjük. A ragasztóanyagot folyamatosan kígyózó sávban, a tükör hátoldalára kell kinyomni, majd a falra illesztve fokozatos nyomás közben felhelyezni. A ragasztó nagy tapadóereje már ekkor megtartja a tükröt, és másnap már szilárdan rögzíti is.
Még a törött szárú üvegpoharat is össze lehet ragasztani, ha ehhez speciális üvegragasztót használunk. A darabok összeillesztését azonban nagyon gondosan kell elvégezni, mert a kis eltérések később már nem korrigálhatók. Kevés ragasztót célszerű használni, hogy a darabok között minimális ragasztó maradjon az illesztés helyén. A felesleges ragasztót megszilárdulása után ajánlatos lehántani az üvegfelületéről.

Pattex Total Fix PL700

Nedvesség hatására kötô, szilikon bázisú ragasztó, amely tömör felületek egymáshoz ragasztására is alkalmas. Rendkívül rugalmas, rezgésálló, tömítésre is kiváló. Idôjárás álló, a vízterhelést is jól bírja. Csaknem valamennyi felülethez jól tapad. Átlátszó.

Ahol üregkitöltésre is szükség van a ragasztáskor, ott a kétkomponensű gyurmaragasztókat, vagy a hígabban folyós epoxi ragasztókat célszerű alkalmazni. Ezek jól tárolhatók és csak a két komponens egyesítése, összegyúrása után szilárdulnak meg. Szinte minden anyaghoz, még fémekhez is jól tapadnak, különösen, ha a sima felületeket csiszolással feldurvítjuk. Aláfedéshez a gyurmaragasztók felelnek meg jobban, kötés után lemunkálható a feleslegük, ám pontos illesztésű darabokhoz inkább az epoxi ragasztók a megfelelőbbek.

Pattex Repair Express eporúd

Kétkomponensű, epoxi gyurmaragasztó, amely összegyúrva fehér színű ragasztómasszát képez. Alkalmas fa, fém, kerámia, tégla, gipszkarton, műanyag, stb. ragasztására. Száradás után csiszolható, fúrható és átfesthető.

Pattex Repair Epoxy

Univerzális, gyúrható kétkomponensű ragasztórúd. 2 órán keresztül formázható. Rögzít, kitölt, ragaszt, tömít - szinte minden felületen. Száradás után megmunkálható, fúrható, csiszolható, átfesthető. Víz-, rezgés- és oldószerálló.

Pattex Repair Universal

5 perc alatt kötő, kétkomponensű epoxi ragasztó a háztartásban előforduló legkülönbözőbb - ragasztással korrigálható - javítási munkák elvégzéséhez. Könnyen adagolható, rezgésálló, száradás után áttetsző, géppel megmunkálható. Csaknem valamennyi felülethez jól tapad. Víz- és oldószerálló, átfesthető.

Pattex Repair Universal Keverőszárral

5 perc alatt kötő, száradás után átlátszó, kétkomponensű, oldószermentes epoxi ragasztó. Ideális javításhoz, rögzítéshez, ragasztáshoz. Használata könnyű, nincs kézi keverés, nincs kosz. Közvetlenül a felületre kell felvinni. Csaknem valamennyi felülethez jól tapad. Víz- és oldószerálló, átfesthető.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Megfontolások egy alapos felújításhoz

A munkahely mellett az ember otthonában tölti idejének jelentős részét, ezért természetes, hogy itt szeretne nyugalmat találni egy-egy stresszes hétköznap után. Mindenki szeretne egy...


A ragasztás technikája

A műszaki életben és a háztartásokban is a mindennapi életben a ragasztást egyre gyakrabban alkalmazzák a „hagyományos” kötésmódokkal szemben. Ragasztás alatt két vagy több szilárd test...