Új csavarozó - Bosch

A Bosch akkus gépcsaládja még viszonylag újnak számít, de a kompatibilitás megőrzésével máris módosítottak rajta. A PSR akkus csavarbehajtó "família" négy tagból áll: 9,6 V, 12 V, 14,4 V és 18 V-os akkumulátorokkal. A mintaként kapott készülék olyannyira prototípus, hogy még a gyári matricák és színezések is hiányoztak róla néhol, a jövő hónaptól azonban már az üzletekben is kapható lesz.

Nézzük a különbségeket az elődjéhez képest. Bár külsőleg ez nem látszik, de megnőtt a NiCd akkumulátorok tárolóképessége, a 14,4 V-os feszültségűé, pl. 1,5 Ah-ra. Akkus gépeknél ennek igen nagy a jelentősége, hiszen tovább tudjuk folyamatos munkára használni. Némileg változott a forma is, bár ez inkább a szemnek szól. Lekerült a mágneses bittartó, a segédeszköz az akkumulátor fölött pattintható be egy tartószerkezetbe. Feltűnt viszont a motor környékén a nagyobb hűtőrács, amelyre szintén a folyamatos munka során lehet szükség. Finomítottak a nyomatékszabályozón. A korábbi 5 fokozatú nyomatékhatárolót 25 fokozatúra bővítették fel a csavarozáshoz, hogy még pontosabban lehessen kiválasztani az optimális csavarozási nyomatékot. E mellett persze megmaradt a fúrási fokozat is, amelynél a nyomatékhatároló kikapcsolódik.
Mindezek gyakorlati használhatóságát segíti a legfeltűnőbb újdonság, a fejrész hátoldalán elhelyezett folyadékkristályos kijelző. Ezt a kis szerkezetet sem túlértékelni, sem alulértékelni nem szabad. A gyakorlatban egy táblázatot helyettesít, amelyben a megválasztott alapanyaghoz (fém, keményfa, puhafa), a szükséges fúró vagy csavarátmérőhöz javaslatot kapunk a mechanikus váltó és a nyomatékhatároló beállítására. A kijelző nem tudja, hogy a csavarozón aktuálisan milyen értékek vannak beállítva (mekkorára van nyitva a tokmány, hol áll a nyomatékhatároló és a mechanikus váltó). Az alapadatokat a display alatti két gombbal kell beállítani, és ugyanitt adhatjuk meg az anyagfajtát is. A kijelző azonban nincs kapcsolatban a géppel, annak működésébe semmilyen módon nem avatkozik bele. Tulajdonképpen jó mankó lehet a gyakorlatlanoknak, és nem lehet elveszteni, mint egy kartonlapra írt táblázatot, és persze a szemet is megfogja.
Egyebekben az új PSR 14,4 VE-2 ugyanazokat tudja, mint az azonos típusjelű elődje. Kétfokozatú mechanikus váltó, jobbra/balra forgás átkapcsoló (középső állásban nyomógomb reteszelés), nagyon finoman szabályozható fordulatszám jellemzi. A tengelyreteszelés ennél a gépnél is elektronikus, a gyorstokmány használatakor nem kell ellentartani a tengelyt. Egyebekben erős, strapabíró barkácsgép, miként a kisebb és nagyobb feszültségű változatai is. Akkumulátora pedig kompatíbilis a Bosch teljes akkus családjával (körfűrész, szúrófűrész, lámpa, kompresszor stb.).

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csavaros metamorfózisok

Mindenki által közismert oldható kötőelemekből készült egyedi kompozíciók láthatók a képeken. Készítőik a csavarokat, anyákat és alátéteket alkotóelemekként, egyedi kis fémplasztikák...


Mire való a dodanya vagy más néven szegecsanya?

Ha úgy adódik, hogy lemezhez, csőhöz, zártszelvényhez kell valamit csavarral rögzítenie, akkor a következőket kell fontolóra vennie.