Gyors és teherbíró

Betoncsavar

2009-05-29 15:25:22 |

A betoncsavar egy új rögzítő elem, melynek nagy előnye az egyszerű és gyors szerelés. A betonba fúrt lyukba a szerelés során a betoncsavar magának menetet vág. A betoncsavarok a lehorgonyzandó húzóerőt mechanikusan adják át a betonnak, a betonba bevágódott csavarmenet "foghatása" révén.

A betoncsavarok mértékadó tönkremeneteli módja a környező beton kúp alakú kitörése. A betoncsavarok teherbírása mintegy 20%-kal kisebb, mint terpesztett és alámetsző csapoké hasonló körülmények között.
A megfelelő alkalmassági bizonyítvánnyal rendelkező betoncsavarok működési módjuk alapján repedésmentes és berepedt betonelemekben egyaránt felhasználhatók.
Betoncsavart az 1990-es évek során egymással párhuzamosan több gyártó cég fejlesztett ki. Nagy előnye más, forgalomban levő rögzítőelemmel szemben, az egyszerű és gyors beépítés.
A faszerkezetek kapcsolásához használt különböző facsavarokhoz hasonlóan a betoncsavar az alapszerkezetbe a behajtás során menetet vág. Az erőátadást a csavarszár és a beton között a menet biztosítja. A menetprofil az általa vágott hornyot teljesen kitölti, és a csavarszárba bevezetett húzóerőt az érintkezési felületen nyomás formájában adja át a betonnak. A facsavarral ellentétben a betoncsavar nem tölti ki teljesen a furatot. A csavarszár és a furat fala között egy hézag marad szabadon. A betoncsavart - a facsavarhoz hasonlóan - a rögzítendő elemen átdugva, azaz átmenő szereléssel építik be.

A betoncsavarok galvanikusan horganyzott acélból, vagy rozsdamentes acélból készülnek. A rozsdamentes acélból készültek betoncsavarok behajtását a betonba a csavarszárra hegesztett fogazott edzettacél-csúcs könnyíti meg. (A rozsdamentes acélmenet nem elég kemény a menet teljes hosszban való bevágásához.)
Amíg a galvanikusan horganyzott betoncsavarok csak száraz belső helyiségekben használhatók, addig a rozsdamentes betoncsavarok szabadban, iparilag szennyezett légkörben is beépíthetők. A galvanikusan horganyzott acél betoncsavarokat hideghengerléssel állítják elő, majd edzik és hőkezelik. A gyártási folyamat közben jelentős sajátfeszültségek, sőt repedések is keletkezhetnek a betoncsavarban. Ezért a belső minőségellenőrzés keretében speciális kísérleteket hajtanak végre a megkövetelt minőség elérése céljából.
Előírásszerűen gyártott, galvanikusan horganyzott acélból készült betoncsavar korrózióvédelme a minőségi bizonyítványnak megfelelő felhasználás esetén kielégítően tartós. Az alkalmassági engedélytől eltérő körülmények közötti beépítés, magasabb korrózióveszély esetén (például szabadban) nem zárható ki az idővel bekövetkező, feszültségkorrózió által kiváltott hirtelen rideg törés. Ez esetben a teherbíró-képesség időtartama nem becsülhető. Ilyen körülmények között rozsdamentes acélból készült rögzítő elemet kell alkalmazni.

A betoncsavar becsavarásához szükséges idő kézi, ill. gépi szerelés esetén jelentősen különbözik. Amíg a becsavarás kézi erővel több, mint 30 másodpercet vesz igénybe, addig egy megfelelő teljesítményű ütvecsavarozó-gép használatakor az időigény csak 2 másodperc. Ezért a gyakorlatban többnyire ütvecsavarozó-gépet használnak a betoncsavarok szereléséhez. Az igen rövid becsavarási idő miatt számolni kell azzal, hogy az ütvecsavarozó-gépet nem pontosan az előírt csavaró nyomaték eléréskor, hanem csak annak túllépése után állítják le. Ez a furatba vágott menet károsodásához, esetleg teljes tönkremeneteléhez vezethet. A menet tönkremenetelét a betoncsavar túlcsavarása jelzi. A túlcsavarás veszélye jelentősen csökkenthető, illetve kizárható a becsavarási mélység megfelelő megválasztásával.
Elegendően nagy becsavarási mélység esetén a túlcsavaráshoz szükséges nyomaték egyrészt túllépi a csavarfej lecsavarásához szükséges nyomatékot, másrészt a fejfelfekvési és a túlcsavarási nyomaték elérése közti időkülönbség olyan mértékben nő, hogy az a gyakorlatban elég az ütvecsavarozógép leállításához.

Előnyök:

  • A szerelés idő jelentősen csökken
  • Betonhoz és más tömör anyagokhoz is használható
  • Nincs terpesztő hatás, így kisebb perem- és lyuktávolság érhető el
  • Alakkal záró kötést ad, ezért jól terhelhető
  • Kicsavarható, így egyszerű módosítás lehetséges
  • Nincs szükség speciális szerelő szerszámra
  • A beton húzott és nyomott zónájában egyaránt alkalmazható
  • Jó tűzvédelmi tulajdonságok betonban, mészkőben és tömör téglában

Dr. Krausz Károly József és Dr. Jürgen Küenzlen tanulmánya alapján

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Biztos Fogás a Stanley-vel

A hagyományos csavarhúzók a legalapvetőbb szerszámok közé tartoznak. Kiválasztásuk a meghúzandó csavar feje szerint történik. A széles felhasználási terület a csavarok változatos kialakítását hozta...


A speciális NONOX teraszcsavar bizonyított!

Fa padló fektetésével, javításával, parkettacsiszolással, lakkozással és hasonlókkal foglalkozom. Több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezem. Megszokott dolog, hogy, amikor hajópadlót...