Kovácsoltvas dísztárgyak kovácsolás nélkül

9Változik a világ, s benne mi magunk is. Számos régi kézműves szakma kihalófélben van, illetve alkalmazkodik a kor megváltozott igényeihez, és ipari formában él tovább. Ilyen szakma, pl. a tűzi kovácsoké. Fellelhető még jó néhány aranykezű kovácsmester, de számuk csekély. Ennek ellenére nem ritkák a szép kovácsoltvas kapuk, kerítések, ablakrácsok és a kovácsoltvas belsőépítészeti dísztárgyak sem, de túl borsos az áruk. Természetesen van más, mindenki számára megfizethető megoldás, ha az egyedi darabok félkész elemekből készülnek. Az ilyen elemek jól kidolgozott rendszerben illeszkednek egymáshoz, választékuk szinte elképzelhetetlenül bőséges. Ennek eredménye, hogy bár nagy sorozatban előállított - mondhatni művészi igényű - félkész termékekből készül minden darab, ennek ellenére minden produktum egyedinek tűnik, az egyes elemek gyakori ismétlődése pedig egyben a különálló tárgyak egységes jellegzetességét is megadja.

E szisztematizált kovácsoltvas elemek biztosította előnyöket szakiparosok és a barkácsolók egyaránt élvezhetik. Még a terjedelmesebb tárgyak is viszonylag gyorsan elkészíthetők, ehhez csupán alapvető fémmegmunkáló szerszámok és egy jó elektromos hegesztőkészülék szükséges. No, és persze jól kiválasztott téma, sőt némi formai elképzelés is nagyon hasznos lehet. Ez utóbbi nem feltétlenül szükséges, mert ha bárki betér az e témakörben közismert szakkereskedő, a Kling Kft. üzletébe (1106 Budapest, Gránátos u. 6.), a kovácsoltvas díszítő- elemek bőséges választékán túl ötletekkel és mindenre kiterjedő tanácsokkal is szolgálnak az érdeklődő vásárlóknak. Kedvcsinálóként az alábbiakban néhány egyszerűbb dísztárgy elkészítéséhez adunk tippet.
11 Ha csak ismerkedni szeretnénk a félkész elemekből összehegeszthető dísztárgyak készítésével, válasszunk egyszerű témát. Örökzöldnek mondható tárgyak a ma olyannyira divatos, és tagadhatatlanul hangulatos gyertyatartók kovácsolt változatai. Félkész elemek felhasználásával a képen láthatókhoz megközelítően hasonló darabokat készíthetünk magunk is. Az első változathoz (1) négy elem - egy S idom és három eltérő nagyságú virágminta - is elégséges. Talpként használhatunk még félgömböt vagy gömbaljat. Az S idomot a középvonalával állítsuk a talpra, jobbról-balról hegesztve fogassuk a talp közepére. A cseppfogóhoz a kisebb virágmintás darabot, közepére pedig acéltüskét - jobb híján hegyesre köszörült 150-es szegszárat - hegeszszünk fel. A gyertyakosárhoz 40-55 mm átmérőjű kész virágkehely elemeket válasszunk, amelyek bármelyikét elég néhány helyen a cseppfogó tányérra hegeszteni. A hegesztési varratok lecsiszolása, s a felületek mattfeketére vagy antracitszürkére festése után kész is a "mű".
Az előzőhöz hasonló, ám attraktívabb hatású a kosár- vagy toboz- és virágmintákból összeállítható gyertyatartó (2). A munkánk ennél csak annyi, hogy a kiválasztott elemeket gondosan beállítva össze kell hegesztenünk. A tobozidom talpra hegesztéséhez ajánlatos a szárainak végére csapot reszelnünk, a virágmintáknak meg fúrjunk lyukat a közepükre. A kosárelem csapjait e lyukba illesszük, és függőlegesbe állítva hegesztéssel rögzítsük.
3 Ha pedig modern berendezéshez valót szeretnénk készíteni, erre is módunk van. Mintánkat (3) ugyan 10x10 mm-es négyzetacélból kialakított idomok képezik, ám vékonyabb C elemekből, és lapos- vagy négyszögvasból hasonló darabot készíthetünk. Két C elem és az ezeket összekötő laposacél alkossa a gyertyatartó lábát, oszlopát kb. 200 mm-es laposacél, oldalágait pedig egy újabb, félbevágott C idomból hegesszük fel rá. Az oszlophoz használhatunk csavart elemet is. A hegesztések helyét négy levélminta felhegesztésével takarjuk el, végül a kapudísz gömböket hegesszük az ágak végére, azaz a cseppfogó tányérok alá. A C elemek végére is hegeszthetünk egy-egy 20 mm átmérőjű gömböt, de ez nem feltétlenül szükséges. Festéséhez matt olívazöld vagy sötét grafitszürke, esetleg mattfekete festéket használjunk, a leveleket, virágmintákat, gömböket pedig óarany vagy bronz festékkel vonjuk be.
A melegen préselt S elemből és egy nagyobb virágmintából kovácsolt jellegű fogast hegeszthetünk össze néhány perc alatt (4), aki pedig ilyen előszoba fogast szeretne készíteni, annak sem kell vesződnie túl sokat. Ugyanis egy tucat C elemből és egy lándzsavégű négyszögrúdból - bilincseket is használva - a képünkön bemutatotthoz (5) nagyon hasonlító dekoratív darabot állíthatunk össze. Festéséhez selyemfényű fekete festéket ajánlunk, de olívazöldre színezve is jól mutat, ha ezüst vagy még inkább arany festékbe mártott, kinyomkodott ecsettel némi kopást is imitálunk az elemek élére és a lándzsavégekre.
5 Az adott témánál maradva, egy előszobafalat helyettesítő fogast is bemutatunk, amely 510-600 mm széles és 1400 mm magas (6). Keretét és kereszt tartóit igényesebb kivitel esetén 14x14, vagy 20x20 mm-es szálanyagból, vagy 20x20 mm-es zártszelvényű acélcsőből alakíthatjuk ki. Díszítéséhez kis és nagy méretű C idomokat használjunk. Ezekből, valamint egy csavart lépcsőkorlát elemből formálhatjuk meg a középső díszítést. Az elemek összefogásához bilincseket használjunk, de ezeket hegesztéssel is helyettesíthetjük. Akasztóként kehely elemet hegesszünk fel, a kalaptartó polcához laposacél anyagot és 10 mm vastag MDF polclapot válasszunk. Színezéséhez több rétegben felszórt matt mélyszürke, fekete vagy arannyal utólag antikolt mohazöld, esetleg kékes pasztellzöld festéket ajánljuk.
Dísznövényekhez használható oszlopszékeket sem nehéz összehegesztenünk az előregyártott elemek felhasználásával. Mintaként kettőt is bemutatunk. Az asztalra való csak 300 mm magas (7), oszlopához a vékony korlátelemek változatainak valamelyikét célszerű használni. Lábaihoz ellapított végű csiga elemek, vagy félbevágott C idomok és egy felfogó dísz szükséges. A cseréptányér lehet egy virágminta, vagy még inkább a 97, 120, illetve 140 mm átmérőjű tányér elemek valamelyike. A cserép tányérját alulról a kisebb méretű virágminták egyikének felhegesztésével díszíthetjük, de erre nem minden esetben van szükség.
6 A padlón álló piedesztál (8) kb. 700 mm magas. Lábaihoz melegen préselt kehely elemek, vagy esetleg egyszerű barokk C idomok választhatók. Az oszlop lehet bármely kezdő vagy díszoszlop. A díszítésük lehetőleg középen maradjon. A cseréptányért itt is az előzőkhöz hasonlóan a kész elemek valamelyikéből válasszuk ki, és így már könnyű összehegeszteni a piadesztált. Festésekor az előzőkben ajánlott színeket célszerű alkalmazni.
Végezetül, de nem utolsósorban azoknak a figyelmét szeretnénk felhívni az előregyártott kovácsoltvas elemek alkalmazására, akik az otthonunk védelmében bejárati ajtójuk elé rácsot szereltettek vagy tervezik ezt. A Kling Kft. által forgalmazott idomok és díszek felhasználásával ugyanis a börtönrácshoz kísértetiesen hasonló védőrácsok felhasználásával szilárdságukat tekintve egyenértékű, de sokkal esztétikusabb védőrácsok kerülhetnek az ablakaik, és ajtójuk elé. Ez olyan lehetőség, amelyet mindenképpen érdemes az ilyen jellegű beruházásnál figyelembe venni, hiszen nemcsak közérzetünkre, de szépérzékünkre is nyomasztóan hatnak ezek a "védművek". A rácsos ajtók és ablakrácsok (9) éppen úgy otthonunkhoz tartoznak (sajnos), mint a többi berendezési tárgy, és ha már szükség van rájuk, lényeges a küllemük is, ami talán megér némi plusz ráfordítást. Ezen túlmenően a már elkészülteket is érdemes jobban szemügyre vennünk, mert esélyünk van utólagos korrigálásukra is. A rácsszerkezetek rideg szabályosságát ugyanis néhány jól kiválasztott ívelt idom kombinációjával, utólag beépítve tompíthatjuk, és némileg kellemesebb hatásúvá tehetjük. E célra a különféle melegen préselt alap- vagy a központi díszítő- és egyéb ornamentális elemek számos megoldást kínálnak, amit érdemes végig gondolni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kovácsolt lépcsőkorlátok

Bár felfedezhetők közös vonások, mégis ahány ház, annyiféle megoldás jellemzi az épületekhez felvezető külső lépcsőket. Különbözőségüket még egyedibbé teszik a lépcsőkarokat oldalról szegélyező...


Kovácsoltvas díszek a lakásban

A lakások falait számtalan tárggyal lehet érdekessé és egyben egyedivé tenni. Festmények, fényképek vagy akár különleges erezetű fadeszkák, sőt újabban még a méretesebb kovácsoltvas...