Örökéletű és esztétikus

Miért rozsdamentes?

2012-11-04 18:26:05 | Módosítva: 2012-11-08 20:27:04

Sokan keverik a saválló és a rozsdamentes anyagot. Röviden így jellemezném: minden saválló rozsdamentes, de nem minden rozsdamentes saválló. A mostanában divatos minimál lakberendezési stílushoz leginkább ez az anyag és felület illik. Legyen az korlát, előtető, vagy akár falburkolat.

A rozsdamentes anyag ellenáll a környezet okozta igénybevételnek, nem rozsdásodik. Tehát festeni sem kell! Míg az acélkorlátokon egy idő után megkopik a festék, majd elindul a korrózió, iszonyú munkaigényes, hogy újból esztétikus legyen és megóvjuk a későbbi rozsdától is. Ahhoz, hogy az inox korlát szép és időt álló legyen, elengedhetetlenül szükséges, hogy megfelelő tapasztalattal rendelkező szakember végezze a megmunkálást, hegesztést, felületkezelést stb., aki a rozsdamentes anyagok minden tulajdonságát – „a lelkét” – ismeri. Csodálatos dolgokat lehet belőle készíteni, de csak annak engedelmeskedik, aki ért a nyelvén. „Klasszikus” lakatos, aki még nem dolgozott csak szénacél anyaggal nem képes olyan minőségű korlátot gyártani, hogy az esztétikus legyen és annak előnyei hossz távon is megmaradjanak.

Egyik legfontosabb feltétel, hogy ahol rozsdamentes acéllal dolgoznak rendszeresen, ott szénacélt nem szabad megmunkálni. A vas alkatrészek megmunkálása során a szerszámokra és a levegőbe is kerül rozsdásodó vasszemcse, ami a rozsdamentes anyagra kerülve felületi elszíneződést, később pedig lyukkorróziót okozhat. Vágó-, csiszoló korongnak csak speciális, rozsdamentes anyaghoz való típust válasszunk. Ha esetleg egy ilyennel előzőleg ötvözetlen acélt vágtunk, csiszoltunk, tilos rozsdamentes anyaghoz is használni!

Hegeszteni argon védőgázas AWI géppel érdemes. Ezzel a technológiával lehet minimális árammal – akár 20 A – hozaganyag nélkül is gyönyörű varratokat készíteni. Nem fröcsköl, alig színeződik el a hegesztett felület környéke, ezáltal a felület takarítása, polírozása is lényegesen egyszerűbb.

A felület általában polírozott (tükrös), vagy szálcsiszolt. Ízlés kérdése, melyiket választjuk. A polírozás nagyobb szakértelmet követel. Kültéren a rászálló por miatt a takarítása is gondosságot igényel. Csak karcmentes tisztítószert alkalmazzunk. A csiszolt rozsdamentes acél kevésbé érzékeny. Tisztítása esetén arra kell ügyelni, hogy a mozdulataink a csiszolással egy irányban történjenek. Ez korlátcsöveknél általában körkörös, ritkábban hosszanti.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: rozsdamentes, acél, korlát

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

20 éves a Polmetál Pruszynski

Megújuló gyártósorral és nyári akcióval ünnepel a prémium acél építőipari termékek hazai gyártója. Idén 20 éve kezdte működését a lengyelországi központú Pruszynski cégcsoport magyarországi...


Kapuk és korlátok dísze

Manapság egyre nagyobb az igény a mívesebb, kovácsoltvas jellegű kapuk, kerítések és korlátok iránt. A tűzi kovácsok által készítettek azonban - többek között - egyediségük, munkaigényességük miatt...