Kovácsoltvas elemek a Kling Kft.-től

Kapuk és korlátok dísze

2009-05-26 22:17:45 | Módosítva: 2009-05-26 22:20:18

Manapság egyre nagyobb az igény a mívesebb, kovácsoltvas jellegű kapuk, kerítések és korlátok iránt. A tűzi kovácsok által készítettek azonban - többek között - egyediségük, munkaigényességük miatt elég költségesek. Ha szerényebb, visszafogottabb formában is, de meg lehet közelíteni az egyedi kovácsoltvas jelleget, ha a szerkezeti lakatos az általa elkészített műtárgyakat gyári kovácsoltvas elemekkel teszi igényesebbé.

Az új díszítmények választéka bőséges, megtalálhatók közöttük a puritán jellegű és az egészen igényes kivitelű motívumok is. Méretválasztékuk is változatos, ami bővíti a díszítő variációk számát és a motívumok kombinációját.
A félkész termékek legegyszerűbb darabjai az ún. csúcsdíszek, amelyek főként a kerítésoszlopok tetejének díszítésére valók, de esetenként a korlát vagy kerítéspálcák végére is felhegeszthetők. A csúcsdíszek formailag különbözők. A leghasználatosabb egyenes és természetes íveltségű lándzsa alakúakon kívül néhány gömbben végződő teljesíti ki a választékot. Könnyen illeszthetők az egyéb, hasonló stílusjegyű díszítő elemekhez. A különféle méretű karikák és golyók pedig kiválóan használhatók kerítések és korlátok oszlopainak összekapcsolására, illetve a köztes pálcák végeinek a "lezárására".

 

A változatos fazonú és méretű, ún. kezdő oszlopok bármelyike dekoratív hatású kezdő eleme lehet bármely beltéri- vagy külső korlátnak, vagy akár kapunak, ajtónak is, amelyeket lapos heveder vasakkal célszerű keretbe erősíteni. Alkalmazásuknál célszerű különleges kialakításukat megfelelően kiemelni, hangsúlyossá tenni. Sőt, esetenként összekötő idomként beépítve, jelentősen javítják a kapu szilárdságát, és kihangsúlyozzák mívességét. A kezdőoszlopok közé beilleszthető korlátbelső rudak még egyedibbé tehetik a korlátok megjelenését.

A díszítmények között a különféle íves C és S díszítő elemek választéka tovább bővíti a kapu-, kerítés- vagy korlátszerkezetek az ornamentális díszítettségét. Ezeket általában úgy célszerű a köztes acélpálcák közé hegeszteni, hogy azok egyben a mindenkori szerkezet szilárdságát is erősítsék, a kialakított mintázat dekorativitása mellett.
Különleges hatást adnak a korlátok, kerítések pálcáinak kiegészítéseként kreatívan beépíthető csavart kosárelemek. A változatos formájú levél és virágdíszekkel pedig az ívelt S- és C elemeket lehet még attraktívabbá tenni. A megvásárolható, kovácsoltvas díszítőelemek kreatív alkalmazásával a valódi kovácsoltvashoz nagyon hasonló acélszerkezeti tárgyakat lehet viszonylag gyorsan és megfizethető áron megalkotni, amely bármely épület igazi dísze lehet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Konyhánk dísze: munkapult akrilból

Amikor konyhánk felújítása mellett döntünk, akkor lényegében a konyhaszekrény teljes felújítását vagy annak cseréjét határoztuk el. A konyhaszekrény talán legmeghatározóbb része pedig a...


Garázsok biztonsága

A garázsban tartott autókat tulajdonosaik nagyobb biztonságban tudhatják. Ám ez esetenként csalfa illúzió, mert némelyik garázskaput bizony illetéktelenek is könnyen nyithatják. Különösen igaz ez a...